Ма, има нешто у том броју - седам!

У ранијој фудбалској историји се увек знало да „десетку“ носи највећи мајстор, „деветку“ најбољи стрелац, а „једанестицу“ углавном најбржи играч на терену. Ипак, посебно место у последњој деценији, можда и најважније заузела је „седмица“, пре свега најбољем игачу планете Кристијану Роналду.

Фудбал 19.02.2015 | 19:20
Ма, има нешто у том броју - седам!

Иако бројеви не играју фудбал, већ искључиво играчи, многи светски асови придају велику важност томе који ће број носити на леђима. Тако већина великх центарфора на планети захтева да добије „деветку“ у новом клубу, како би се вероватно знало ко је први центарфор тима, али и додатно добило на самопоуздању.

У ранијој фудбалској историји се увек знало да „десетку“ носи највећи мајстор, „деветку“ најбољи стрелац, а „једанестицу“ углавном најбржи играч на терену. Ипак, посебно место у последњој деценији, можда и најважније заузела је „седмица“, пре свега најбољем игачу планете Кристијану Роналду.

Велики број асова у новијој фудбалској историји често се опредељује управо за овај број на леђима, а ово је можда и десет најјачих играча у европском фудбалу који носе управо број седам.

10. АЛВАРО НЕГРЕДО (Валенсија)

Иако је поред Агуера био вероватно најбољи техничар у нападу Манчестер Ситија, Авларо Негредо само је један у низу шпанских нападача који се није снашао у Премијер лиги. Његових девет голова на 32 утакмице у прошлој сезони нису биле довољне да би и у овој носио дрес Грађана, па је позајмљен Валенсији, али ни тамо није превише ефикасан. Ипак, његово фудбалско умеће никада није било спорно, па је само питање дана када ће поново почети немилосрдно да тресе мреже, као што је то чинио у Севиљи.

9. ЖЕРЕМИ МЕНЕЗ (Милан)

Светла тачка посрнулог Милана, који се бори са једним од тежих периода у новијој историји. Менез је летос стигао силно мотивисан из Пари Сен Жермена, па је у првом делу сезоне био убедљиво најбољи играч Росонера, о чему говори и податак да је дао 12 голова на досадашња 22 меча за екипу са Сан Сира. Менезова луцидност доносила је превагу у многим мечевима на старту сезоне и доносила бодове Милану, али то није било довољно да би Росонери остварили знатно бољи пласман у Серији А.

8. ШИНЂИ КАГАВА (Борусија Дортмунд)

Звезду јапанског фудбала у потпуности су уназадиле две проведене сезоне у Манчестер јунајтеду, иако је на Олд Трафорд стигао као велика звезда Бундеслиге. Кагави не цветају руже ни по повратку на Вестфален, пошто се у потпуности уклопио у потпуно сивило екипе Јиргена Клопа. Ипак, од Јапанца се очекује да буде на правом нивоу у другом делу сезоне и своју екипу извуче из потпуног сивила, а раније партије у дресу Милонера јасно говоре да је у могућности да учини то.

7. ПЕДРО (Барселона)

Барселонин вечити „џокер“ и ове сезоне служи да покрпи сваку рупу у навали каталонског великана, мада их је у послдње време све мање, с обзиром у каквој форми се налазе Меси, Нејмар и Суарез. Изданак Барсине школе ипак се изборио за 22 наступа у овој сезони када је у пирању шпанска Примера, а пет постигнутих голва само показују да је у сваком тренутку спреман да искочи у први план. Ипак, опште је мишљење да би Педро у неком другом, такође великом европском клубу, имао далеко већу минутажу, али је он ичигледно апсолутно задовољан са оним што има на Ноу Кампу.

6. ЛУКАС МОУРА (Пари Сен Жермен)

Лукас Моура ове сезоне привлачи далеко мању пажњу светске јавности, пошто се више не ради о суперталентованом бразилском везисти, већ о играчу који има озбиљан стаж у Пари Сен Жермену. Моруа је и ове сезоне главни шраф екипе Лорана Блана, постигао је седам голова на 24 првенствена меча, што је само један гол мање од другог стрелца тима Едисона Каванија. Везни ред, али ни напад Парижана дефинитивно не би био исти без некадашњег играча Сао Паула.

5. ХУЛК (Зенит)

Иако је одмах по доласку у Зенит за 60.000.000 евра (септембар 2012. године) био незадовољан у Русији, Хулк се врло брзо навикао на раскош у Санкт Петербургу, па је пре само неколико дана потписао нови двогодишњи уговор са вицешампионом Русије. Хулк игра више него константно у Зениту, постигао је 58 погодака на 32 меча за клуб са стадиона Петровски, па се може рећи да је у потпуности задовољио захтеве руског гиганта.

4. АНТОАН ГРИЗМАН (Атлетико Мадрид)

Велика нада француског фудбала, а од прошлог лета и првотимац Атлетико Мадрида, апсолутно заслужено се нашао на овом списку. Гризман је за кратак период постао један од важнијих шрафова у навали Јорганџија, а тек у наредном периоду се очекује да постане прави ослонац Симеонеовог тима. Управа клуба са Висенте Калдерона прошлог лета је Сосиједаду платила 30.000.000 евра за брзоногог Француза и ни једног тренутка се није покајала због тога.

3. АНХЕЛ ДИ МАРИЈА (Манчестер јунајтед)

Након вероватно најбоље сезоне у Реалу из Мадрида, коју је крунисао одличним наступом на Мундијалу у Бразилу, Ди Марија је за феноменалних 65.000.000 евра прешао у Манчестер јунајтед. Ипак, Аргентинац се као и већина играча Црвених ђавола још увек уклапа у „чудан“ систем који Луј ван Гал примењује на Олд Трафорду, али нема сумње да је у овом тренутку свакако један од најбољих играча на планети.

Ди Марија је вероватно свестан каква му је част дата што има прилику да носи овај број на леђима, јер он на Театру снова има готово религијски значај, пошто су га носили Џорџ Бест, Брајан Робсон, Ерик Кантона, Дејвид Бекам и Кристијано Роналдо.

2. ФРАНК РИБЕРИ (Бајерн)

Фантастични француски везиста један од ретких играча који у последњих неколико година могао равноправно да стане уз неприкосновене Кристијана Роналда и Лионела Месија. Бајерн делује незамисливо без њега и Робена на боковима, па у овом тренутку просто незамисливо делује видети га у неком другом клубу. Француз је прошле године био трећи на избору за Златну лопту, а ове га је од те позиције одаљио клупски колега и најбољи голман на свету у овом тренутку Мануел Нојер.

1. КРИСТИЈАНО РОНАЛДО (Реал Мадрид)

Седмица је број најбољег игра на свету у овом тренутку, Кристијана Роналда. Феноменални Португалац из године у годину, из утакмице у утакмицу, обара рекорде као на траци. У прошлој години му заиста није било равног на планети, а феноменалну сезону крунисао је освајањем Лиге шампиона. Све то светска кућа фудбала крунисала је апсолутно заслуженим освајањем Златне лопте и то другу годину заредом. Његова форма од доласка у Реал Мадрид у константном је расту, власник је готово свих могућих клупских рекорда, а у овом тренутку изгледа као машина за голове коју је апсолутно немогуће зауставити.

Коментари / 0

Оставите коментар