JSL: Za 10 dana odluka o plej-ofu i sistemu takmičenja!

Upravni odbor Zajednice superligaša razmatrao je na poslednjoj sednici predlog za promenu sistema takmičenja u domaćem šampionatu!

Fudbal 19.02.2015 | 16:40
JSL: Za 10 dana odluka o plej-ofu i sistemu takmičenja!

U suštini, svi klubovi slažu se sa predlogom da se sa klasičnog pređe na takozvani "belgijski sistem", s tim što još nema konsenzusa oko toga da li uoči plej-ofa i plej auta treba ekipama prepoloviti bodovni saldo, kao što se to radi u belgijskoj Pro ligi. Zbog toga je zaključeno da bi najbolje bilo da svi kroz deset dana u pismenoj formi iznesu svoje stavove.

Oduzimanjem polovine bodova ekipama posle prvog dela prvenstva (ukupan broj bodova deli se sa dva, ako je broj neparan, uvek se prenosi bod više - 35,5=36) kao što to rade Belgijanci, trka postaje interesantnija iz prostog razloga što bi se eventualna velika bodovna razlika posle 30 kola (ukoliko bi liga brojala 16 klubova) praktično prepolovila. Primera radi, ukoliko bi Partizan prvi deo takmičenja završio sa 70 bodova, u plej of bi preneo 35. Ukoliko bi Zvezda na kontu imala 60, u doigravanje bi prenela 30. Dakle, razlika više nije nedostižnih deset, već samo pet bodova. Po tom principu i trećeplasirani i četvrtoplasirani klubovi imali bi svoju šansu u plej-ofu. Ista situacija bila bi i u borbi za opstanak. Ali o tom-potom...

Predsednik Zajednice superligaša Zoran Šćepanović izjavio je da bi novi sistem imao dosta prednosti, međutim da će se o detaljima tek razgovarati.
"Imali smo kortektne pregovore jer svi smatramo da novi sistem ima dosta benefita. Veći broj utakmica pre svega, a i takmičenje bi bilo uzbudljivije i atraktivnije. Ali normalno da ima različitih tumačenja i različitih modela koji bi se mogli primeniti".

Ukoliko bi se klubovi usaglasili u naredne dve do tri nedelje Superliga bi svoj konačan predlog novog sistema takmičenja poslala Fudbalskom savezu Srbije koji bi čitavu priču morao da verifikuje i odbori. Ako sve bude teklo prema planu na domaći šampionat igrao bi se u izmenjenom formatu već od sezone 2015/16.

Komentari / 0

Ostavite komentar