ЈСЛ: За 10 дана одлука о плеј-офу и систему такмичења!

Управни одбор Заједнице суперлигаша разматрао је на последњој седници предлог за промену система такмичења у домаћем шампионату!

Фудбал 19.02.2015 | 16:40
ЈСЛ: За 10 дана одлука о плеј-офу и систему такмичења!

У суштини, сви клубови слажу се са предлогом да се са класичног пређе на такозвани "белгијски систем", с тим што још нема консензуса око тога да ли уочи плеј-офа и плеј аута треба екипама преполовити бодовни салдо, као што се то ради у белгијској Про лиги. Због тога је закључено да би најбоље било да сви кроз десет дана у писменој форми изнесу своје ставове.

Одузимањем половине бодова екипама после првог дела првенства (укупан број бодова дели се са два, ако је број непаран, увек се преноси бод више - 35,5=36) као што то раде Белгијанци, трка постаје интересантнија из простог разлога што би се евентуална велика бодовна разлика после 30 кола (уколико би лига бројала 16 клубова) практично преполовила. Примера ради, уколико би Партизан први део такмичења завршио са 70 бодова, у плеј оф би пренео 35. Уколико би Звезда на конту имала 60, у доигравање би пренела 30. Дакле, разлика више није недостижних десет, већ само пет бодова. По том принципу и трећепласирани и четвртопласирани клубови имали би своју шансу у плеј-офу. Иста ситуација била би и у борби за опстанак. Али о том-потом...

Председник Заједнице суперлигаша Зоран Шћепановић изјавио је да би нови систем имао доста предности, међутим да ће се о детаљима тек разговарати.
"Имали смо кортектне преговоре јер сви сматрамо да нови систем има доста бенефита. Већи број утакмица пре свега, а и такмичење би било узбудљивије и атрактивније. Али нормално да има различитих тумачења и различитих модела који би се могли применити".

Уколико би се клубови усагласили у наредне две до три недеље Суперлига би свој коначан предлог новог система такмичења послала Фудбалском савезу Србије који би читаву причу морао да верификује и одбори. Ако све буде текло према плану на домаћи шампионат играо би се у измењеном формату већ од сезоне 2015/16.

Коментари / 0

Оставите коментар