Nema uvođenja viza za Srbiju

Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je danas da masovne migracije Albanaca sa Kosova nisu problem Srbije i da njeni građani mogu biti mirni, jer neće biti nikakvog ponovnog uvođenja viza.

Srbija 14.02.2015 | 11:40
Nema uvođenja viza za Srbiju

"Pitanje ilegalnih migranata treba da se izmesti iz domena politike u domen unutrašnjih poslova", rekao je Dačić za TV Pink, ocijenivši da je riječ o egzodusu, jer je izbjeglo oko šest odsto ukupne poplulacije Kosova.

"Evropska unija i one zemlje koje su priznale Kosovo ne treba da budu licemerne i da kada pregovaramo o statusu Kosova, kažu - vi nemate ništa sa Kosovom, a kad su putanje ilegalne migracije, da ih smatraju građanima Srbije", rekao je Dačić, dodajući da su upravo oni insistirali na slobodi kretanja kosovskih Albanaca.

Dačić je istakao da je sigurno da Albanci koji su izbjegli sa Kosova neće ostati u Srbiji, kao i da su te migracije zajednički problem više zemalja.

"Srbija je veoma konstruktivna u svemu ovome, Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije je u stalnom kontaktu sa Mađarskom, Austrijom i Nemačkom", naglasio je Dačić.

On je, govoreći o nastavku pregovora Beograda i Prištine, rekao da je kosovska strana na poslednjim razgovorima iznijela čak sedam "amandamana" na već dogovoreni sporazum o pravosuđu u martu prošle godine, a koji inače ima 15 tačaka.

"To je na neki način poremetilo nameru da sporazum bude potpisan bez neke velike rasprave", kazao je Dačić, ali i istakao da su interesi Srba na Kosovu i Metohiji zaštićeni i da se zemlja kreće u realnom i zadatom okviru.

Prema Dačićevim riječima, neki potezi navode na sumnju da kosovska vlada nije politički stabilna, dok srpska vlada jeste, zbog čega će razgovori biti teški, kao i proces primjene dogovorenog.

Dačić je istakao da prištinske vlasti treba da shvate da se "ne može igrati sa međunarodnom zajednicom", i da je prednost Srbije što je postala kredibilni partner na međunarodnoj političkoj sceni.

Dačić, koji je i predsjedavajući OEBS-a, rekao je da uloga Srbije nije da posreduje između država kada je riječ o sukobu u Ukrajini, već da ima zadatak da kao predsjedavajući OEBS-a, radi na deeskalaciji sukoba i primjeni sporazuma o okončanju sukoba na istoku Ukrajine.

Sporazum je postignut poslije maratonskih pregovora lidera Rusije, Ukrajine, Njemačke i Francuske i prema tom dokumentu prekid vatre treba da stupi na snagu 15. februara.

Dačić je najavio je da će u čevrtak u Beču organizovati sastanak u OEBS-u kako bi se razmotrilo šta konkretno proizilazi iz sporazuma.

"OEBS će učiniti sve da u tehničkom smislu pomogne implementaciji ovog sporazuma", rekao je Dačić i ukazao da potpuna primjena tog sporazuma nije moguća bez političke volje.

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

VRS RVI

14.02.2015 13:44

Samo neka idu.

ODGOVORITE