Нема увођења виза за Србију

Први потпредседник Владе и министар спољних послова Ивица Дачић изјавио је данас да масовне миграције Албанаца са Косова нису проблем Србије и да њени грађани могу бити мирни, јер неће бити никаквог поновног увођења виза.

Србија 14.02.2015 | 11:40
Нема увођења виза за Србију

"Питање илегалних миграната треба да се измести из домена политике у домен унутрашњих послова", рекао је Дачић за ТВ Пинк, оцијенивши да је ријеч о егзодусу, јер је избјегло око шест одсто укупне поплулације Косова.

"Европска унија и оне земље које су признале Косово не треба да буду лицемерне и да када преговарамо о статусу Косова, кажу - ви немате ништа са Косовом, а кад су путање илегалне миграције, да их сматрају грађанима Србије", рекао је Дачић, додајући да су управо они инсистирали на слободи кретања косовских Албанаца.

Дачић је истакао да је сигурно да Албанци који су избјегли са Косова неће остати у Србији, као и да су те миграције заједнички проблем више земаља.

"Србија је веома конструктивна у свему овоме, Министарство унутрашњих послова Србије је у сталном контакту са Мађарском, Аустријом и Немачком", нагласио је Дачић.

Он је, говорећи о наставку преговора Београда и Приштине, рекао да је косовска страна на последњим разговорима изнијела чак седам "амандамана" на већ договорени споразум о правосуђу у марту прошле године, а који иначе има 15 тачака.

"То је на неки начин пореметило намеру да споразум буде потписан без неке велике расправе", казао је Дачић, али и истакао да су интереси Срба на Косову и Метохији заштићени и да се земља креће у реалном и задатом оквиру.

Према Дачићевим ријечима, неки потези наводе на сумњу да косовска влада није политички стабилна, док српска влада јесте, због чега ће разговори бити тешки, као и процес примјене договореног.

Дачић је истакао да приштинске власти треба да схвате да се "не може играти са међународном заједницом", и да је предност Србије што је постала кредибилни партнер на међународној политичкој сцени.

Дачић, који је и предсједавајући ОЕБС-а, рекао је да улога Србије није да посредује између држава када је ријеч о сукобу у Украјини, већ да има задатак да као предсједавајући ОЕБС-а, ради на деескалацији сукоба и примјени споразума о окончању сукоба на истоку Украјине.

Споразум је постигнут послије маратонских преговора лидера Русије, Украјине, Њемачке и Француске и према том документу прекид ватре треба да ступи на снагу 15. фебруара.

Дачић је најавио је да ће у чевртак у Бечу организовати састанак у ОЕБС-у како би се размотрило шта конкретно произилази из споразума.

"ОЕБС ће учинити све да у техничком смислу помогне имплементацији овог споразума", рекао је Дачић и указао да потпуна примјена тог споразума није могућа без политичке воље.

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

ВРС РВИ

14.02.2015 13:44

Само нека иду.

ОДГОВОРИТЕ