Srpska zbog snijega danima bez struje

Nevreme i tokom vikenda stvorilo brojne probleme u osam opština na zapadu Republike Srpske. Najgore u Krupi na Uni i Novom Gradu. U prekidu i telefonske veze. Putevi prohodni.

Republika Srpska 09.02.2015 | 10:08
Srpska zbog snijega danima bez struje

OBILNE snežne padavine stvorile su tokom vikenda probleme u osam opština na zapadu Srpske, a najkritičnije je bilo u Krupi na Uni gde je proglašeno stanje elementarne nepogode. Brojna sela, zbog snežnih nanosa na putu, ostala su "odsečena" od sveta i bez struje su danima!

Teško stanje bilo je i u opštinama Oštra Luka, Kostajnica, Novi Grad, Prijedor, Kozarska Dubica, Gradiška i Srbac.

Snežne padavine nanele su veliku štetu elektromreži u Potkozarju i Podgrmeču i otežale život u brojnim domaćinstvima u kojima već četiri dana nema struje.

Najteže je u pograničnoj opštini RS, Krupi na Uni, gde visina snega dostiže jedan metar. Snežno nevreme najviše problema u ovoj opštini je napravilo na elektrodistributivnoj mreži, zbog čega su sela već treći dan bez struje. Stanovnici su imali problema i sa slabim telefonskim signalom, a mnogi nisu imali ni vode za piće zbog zaleđenih vodovoda. Zbog nestanka struje ugrožena je mlekarska proizvodnja u ovoj opštini.

Na području Novog Grada i Krupe na Uni, još je oko stotinu trafostanica bez električne energije. Uzrok nestanka električne energije je i padanje stubova pod težinom snega.

Nemoguće je prići pojedinim mestima, odnosno, nisu dostupna za vozila tako da ekipe elektrodistribucije Novi Grad moraju peške da obilaze teren i otklanjaju kvarove što im uveliko usporava posao.

- Obavio sam razgovor sa direktorom "Elektrodistribucije" Novi Grad. Oni su stavili svo radno ljudstvo na raspolaganje. Međutim, štete su velike, teren je težak, sve je nepristupačno. Ipak, zajedno verujemo da će struja stiću u Krupu - kaže načelnik opštine Krupa na Uni, Gojko Kličković.

Teška je situacija i u Novom Gradu, gde je bez struje i dalje veći deo sela.

- Registrovani su i brojni kvarovi na niskonaponskoj mreži. Na terenu nam pomažu i meštani, svi smo ujedinjeni. Naše ekipe nadljudskim naporima pokušavaju da otklone kvarove - kaže Vanja Pajić, rukovodilac Radne jedinice "Elektrodistribucije" Novi Grad.

Zbog snežnih padavina, veliki broj domaćinstava i u Prijedoru, danima nema struje. Ekipe prijedorske "Elektrodistribucije" otklanjaju kvarove. Građani, koji su danima bez struje, kažu da najviše strahuju da im ne propadne meso i zimnica, ostavljena u zamrzivačima, koji su danima bez napona.

Najteže je na području Ljubije i Volara. Ekipe Elektrodistribucije su na terenu i nastoje da otklone preostale kvarove. Portparol Republičke uprave civilne zaštite Željko Stojanović potvrdio je u nedelju da su svi potrošači na području opštine Krupa na Uni bez struje zbog kvarova na elektromreži.

On je rekao da je dovedeno u pitanje i snabdevanje vodom za piće i da stanovništvo koristi vodu iz vlastitih bunara.

Ipak, većina magistralnih i regionalni puteva u ovom delu RS u nedelju je bila pročišćena, a dežurne službe su čistile i lokalne puteve.

U opštini Srbac užurbano se saniraju posledice snežnog nevremena koje je bez električnog napajanja ostavilo dobar deo opštine. Ekipama elektrodistribucije Srbac je preostalo da saniraju posledice na još oko 40 trafopodručja.

Snabdevanje potrošača strujom na području opštine Derventa normalizuje se i očekuje se da u ponedeljak sva naselja trebalo bi da dobiju struju. Putni pravci na području Dervente su prohodni.

ODRONI I MAGLA

U RS i FBiH na deonicama u višim predelima i preko planinskih prevoja mestimično ima ugaženog snega i poledice na kolovozu, kao i u nizinama, naročito preko mostova, nadvožnjaka i na prilazu tunelima. Vidljivost je zbog magle mestimično bila smanjena na području Mrkonjić Grada i Kneževa, kao i u FBiH na pravcu Kupres-Šuica, saopšteno je iz Auto-moto saveza RS. Učestali su odroni na deonicama Dobro Polje-Miljevina-Brod na Drini, Banjaluka-Teslić, Kneževo-Turbe, Mrkonjić Grad-Crna Rijeka, Bratunac-Skelani, Ljubovijski most - Drinjača i Šekovići-Caparde, Rogatica-Ustiprača, Višegrad-Vardište i Brodar-Rudo.

Izvor: Večernje novosti

Komentari / 0

Ostavite komentar