Српска због снијега данима без струје

Невреме и током викенда створило бројне проблеме у осам општина на западу Републике Српске. Најгоре у Крупи на Уни и Новом Граду. У прекиду и телефонске везе. Путеви проходни.

Република Српска 09.02.2015 | 10:08
Српска због снијега данима без струје

ОБИЛНЕ снежне падавине створиле су током викенда проблеме у осам општина на западу Српске, а најкритичније је било у Крупи на Уни где је проглашено стање елементарне непогоде. Бројна села, због снежних наноса на путу, остала су "одсечена" од света и без струје су данима!

Тешко стање било је и у општинама Оштра Лука, Костајница, Нови Град, Приједор, Козарска Дубица, Градишка и Србац.

Снежне падавине нанеле су велику штету електромрежи у Поткозарју и Подгрмечу и отежале живот у бројним домаћинствима у којима већ четири дана нема струје.

Најтеже је у пограничној општини РС, Крупи на Уни, где висина снега достиже један метар. Снежно невреме највише проблема у овој општини је направило на електродистрибутивној мрежи, због чега су села већ трећи дан без струје. Становници су имали проблема и са слабим телефонским сигналом, а многи нису имали ни воде за пиће због залеђених водовода. Због нестанка струје угрожена је млекарска производња у овој општини.

На подручју Новог Града и Крупе на Уни, још је око стотину трафостаница без електричне енергије. Узрок нестанка електричне енергије је и падање стубова под тежином снега.

Немогуће је прићи појединим местима, односно, нису доступна за возила тако да екипе електродистрибуције Нови Град морају пешке да обилазе терен и отклањају кварове што им увелико успорава посао.

- Обавио сам разговор са директором "Електродистрибуције" Нови Град. Они су ставили сво радно људство на располагање. Међутим, штете су велике, терен је тежак, све је неприступачно. Ипак, заједно верујемо да ће струја стићу у Крупу - каже начелник општине Крупа на Уни, Гојко Кличковић.

Тешка је ситуација и у Новом Граду, где је без струје и даље већи део села.

- Регистровани су и бројни кварови на нисконапонској мрежи. На терену нам помажу и мештани, сви смо уједињени. Наше екипе надљудским напорима покушавају да отклоне кварове - каже Вања Пајић, руководилац Радне јединице "Електродистрибуције" Нови Град.

Због снежних падавина, велики број домаћинстава и у Приједору, данима нема струје. Екипе приједорске "Електродистрибуције" отклањају кварове. Грађани, који су данима без струје, кажу да највише страхују да им не пропадне месо и зимница, остављена у замрзивачима, који су данима без напона.

Најтеже је на подручју Љубије и Волара. Екипе Електродистрибуције су на терену и настоје да отклоне преостале кварове. Портпарол Републичке управе цивилне заштите Жељко Стојановић потврдио је у недељу да су сви потрошачи на подручју општине Крупа на Уни без струје због кварова на електромрежи.

Он је рекао да је доведено у питање и снабдевање водом за пиће и да становништво користи воду из властитих бунара.

Ипак, већина магистралних и регионални путева у овом делу РС у недељу је била прочишћена, а дежурне службе су чистиле и локалне путеве.

У општини Србац ужурбано се санирају последице снежног невремена које је без електричног напајања оставило добар део општине. Екипама електродистрибуције Србац је преостало да санирају последице на још око 40 трафоподручја.

Снабдевање потрошача струјом на подручју општине Дервента нормализује се и очекује се да у понедељак сва насеља требало би да добију струју. Путни правци на подручју Дервенте су проходни.

ОДРОНИ И МАГЛА

У РС и ФБиХ на деоницама у вишим пределима и преко планинских превоја местимично има угаженог снега и поледице на коловозу, као и у низинама, нарочито преко мостова, надвожњака и на прилазу тунелима. Видљивост је због магле местимично била смањена на подручју Мркоњић Града и Кнежева, као и у ФБиХ на правцу Купрес-Шуица, саопштено је из Ауто-мото савеза РС. Учестали су одрони на деоницама Добро Поље-Миљевина-Брод на Дрини, Бањалука-Теслић, Кнежево-Турбе, Мркоњић Град-Црна Ријека, Братунац-Скелани, Љубовијски мост - Дрињача и Шековићи-Цапарде, Рогатица-Устипрача, Вишеград-Вардиште и Бродар-Рудо.

Извор: Вечерње новости

Коментари / 0

Оставите коментар