Smjena neodgovornih direktora bolnica

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Dragan Bogdanić poručio je da će direktori bolnica u Srpskoj, ukoliko nastave da se ponašaju nedomaćinski, definitivno biti smijenjeni.

Republika Srpska 05.02.2015 | 10:04
Smjena neodgovornih direktora bolnica

Bogdanić je naveo da direktori imaju tri mjeseca da svoje poslovanje racionalizuju i da prvo naprave plan ušteda.

"Cilj nam je da zdravstvene ustanove napokon usklade rashode sa sredstvima koja im doznačava Fond zdravstvenog osiguranja i zato smo ograničili zapošljavanje novih radnika, omogućili da se dospjele obaveze mogu jednostavnije reprogramirati, a doznačićemo sredstva za penzionisanje radnika koji su stekli uslove i insistirati da tenderi imaju saglasnost Ministarstva zdravlja", rekao je Bogdanić za dnevni list "Pres Republika Srpska".

On je naveo da je u zdravstvenom sistemu oko 10 odsto radnika višak, ali da to nije problem jer će ih mnogo uskoro otići u penziju, dok je dosta i onih koji rade na određeno vrijeme.

"Problem je što su direktori zaposlili mnogo nemedicinskog osoblja, pretežno mladih ljudi koji su daleko od penzije i moraće zajedno sa sindikatima da odluče da li će otpuštati radnike ili će ostaviti postojeći broj i smanjiti plate", rekao je Bogdanić.

Govoreći o Univerzitetskoj bolnici-Klinički centar Banjaluka, Bogdanić je istakao da će u narednom periodu akcenat biti na tome šta ova ustanova može da učini u pravcu poboljšanja poslovanja.

Prema njegovim riječima, domovi zdravlja koji su u nadležnosti lokalnih zajednica biće kontrolisani posredstvom Poreske uprave i Fonda PIO Republike Srpske.

"Za sve radnike koji budu prijavljeni poslije 31. januara, Fond zdravstvenog osiguranja neće doznačiti ni marku, a s druge strane, poslaćemo inspektore rada u kontrole, pa će svakom radniku zaposlenom mimo konkursa biti raskinut ugovor", rekao je Bogdanić.

On je istakao da odgovornost za loše stanje u zdravstvenim ustanovama leži i na njihovom menadžmentu i na Ministarstvu i na Fondu, te da ministar i direktor Fonda u tom pogledu ne treba da budu privilegovani.

"Ukupan dug po osnovu doprinosa za zdravstveno osiguranje popeo se na 250 miliona KM, zato što se ljekara i medicinskih sestara sjetimo tek kad se razbolimo, a do tada svi pokušavaju da zakinu zdravstveni sistem", poručio je Bogdanić.

Bogdanić je za "Nezavisne novine" rekao da će direktori koji ne budu redovno isplaćivali bruto plate odgovarati i krivično, te da će u ustanovama gdje Vlada nije osnivač direktori sami morati da nađu rješenje za redovno isplaćivanje plata i poreza.

"Kada je riječ o zapošljavanju, ne kažem da ih neće biti, ali tek uz prethodnu saglasnost Ministarstva", naveo je Bogdanić.

Govoreći o penzionisanju radnika, ministar zdravlja je rekao da će u narednom periodu biti doznačeno oko tri miliona KM za penzionisanje svih koji su ostvarili uslove, a kojima doprinosi nisu uplaćeni.

Komentari / 11

Ostavite komentar
Name

dima

05.02.2015 09:26

Bogdanicu spasi zdravstvo i "smijeni" sebe. Vrati se u Teslic i kraduckaj iz Banje. To je tvoj domet!

ODGOVORITE
Name

Vasilije

05.02.2015 09:29

Prvo poći od Škrbića,a onda nek vrati sve naše pare,neće fondu više ni trebati!

ODGOVORITE
Name

Perica

05.02.2015 09:53

Nemoj tako Bogdaniću. Evo gledam tresu im se gaće od straha. Kome vi bacate prašinu u oći. Oni (direktori) su vaša nedonoščad i morate ih trpiti "rodilo se ljuljaj ga". VRANA VRANI OČI NE VADI. Svi vi jedni druge držite u šaci, i međusobno možete da se ucjenjujete, tako da je ovo što kažeš samo da se zadovolje široke narodne mase. Da se nečim bave, i kažu, "vidi nešto se ipak mijenja na bolje. A ONO SVE GORE I GORE. pročitani ste davno. Bolje je da ćutite i maznete još ono što je sirotinje ostalo prije nego što vam SIPA zakuca na vrata. AMIN BOŽE

ODGOVORITE
Name

dositej

05.02.2015 09:57

Ne možeš ti ni portira smjeniti, kamo li koga drugog.

ODGOVORITE
Name

Ljiljana

05.02.2015 10:10

Koliko si ti zaposlio svojih bez konkursa?Smjeni sebe zato sto riba smrdi od glave!!

ODGOVORITE
Name

snouden

05.02.2015 10:56

Bolan ministre pa u domovima zdravlja vam rade doktori profesionalni kriminalci osudjivani za prevare i falsifikovanje pecata nalaza dokumenata doktori koji svojim ponasanjem krnje ugled zdravstva kod ociju gradjana koje je policija privodila i lisavala slobode koji su nocjevali po policijskim podrumima, tih se vi rjesavajte il im ne smete i ne mozete nista ostavite postene ljude doktore da rade.

ODGOVORITE
Name

sirogojno

05.02.2015 10:57

Treba smjenit sve, nemate vi tih kadrova da posluju pozitivno i bez lopovluka...samo lapanje...pa u jednom preduzecu u BL kupuju najskuplji pelet u svjetu 400km po toni..hehe a u malo prodaji kosta oko 320km...

ODGOVORITE
Name

MIŠ

05.02.2015 11:26

JA BIH VAS U MAOČU DA DOBIJETE ONO ŠTO STE ZASLUŽILI.

ODGOVORITE
Name

vaske

05.02.2015 11:49

Hajde dobro sto je nesposoban I gura se dje mu nije mjesto ali sto mu se po faci vidi da je ljigavi lopovcic!

ODGOVORITE
Name

Brod

05.02.2015 14:48

Faktički treba smijeniti neuspješne direktore a vas neuspješne ministre nagraditi ?

ODGOVORITE
Name

huso

06.02.2015 10:27

Bogdanić ima moju podršku

ODGOVORITE