Смјена неодговорних директора болница

Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Драган Богданић поручио је да ће директори болница у Српској, уколико наставе да се понашају недомаћински, дефинитивно бити смијењени.

Република Српска 05.02.2015 | 10:04
Смјена неодговорних директора болница

Богданић је навео да директори имају три мјесеца да своје пословање рационализују и да прво направе план уштеда.

"Циљ нам је да здравствене установе напокон ускладе расходе са средствима која им дозначава Фонд здравственог осигурања и зато смо ограничили запошљавање нових радника, омогућили да се доспјеле обавезе могу једноставније репрограмирати, а дозначићемо средства за пензионисање радника који су стекли услове и инсистирати да тендери имају сагласност Министарства здравља", рекао је Богданић за дневни лист "Прес Република Српска".

Он је навео да је у здравственом систему око 10 одсто радника вишак, али да то није проблем јер ће их много ускоро отићи у пензију, док је доста и оних који раде на одређено вријеме.

"Проблем је што су директори запослили много немедицинског особља, претежно младих људи који су далеко од пензије и мораће заједно са синдикатима да одлуче да ли ће отпуштати раднике или ће оставити постојећи број и смањити плате", рекао је Богданић.

Говорећи о Универзитетској болници-Клинички центар Бањалука, Богданић је истакао да ће у наредном периоду акценат бити на томе шта ова установа може да учини у правцу побољшања пословања.

Према његовим ријечима, домови здравља који су у надлежности локалних заједница биће контролисани посредством Пореске управе и Фонда ПИО Републике Српске.

"За све раднике који буду пријављени послије 31. јануара, Фонд здравственог осигурања неће дозначити ни марку, а с друге стране, послаћемо инспекторе рада у контроле, па ће сваком раднику запосленом мимо конкурса бити раскинут уговор", рекао је Богданић.

Он је истакао да одговорност за лоше стање у здравственим установама лежи и на њиховом менаџменту и на Министарству и на Фонду, те да министар и директор Фонда у том погледу не треба да буду привилеговани.

"Укупан дуг по основу доприноса за здравствено осигурање попео се на 250 милиона КМ, зато што се љекара и медицинских сестара сјетимо тек кад се разболимо, а до тада сви покушавају да закину здравствени систем", поручио је Богданић.

Богданић је за "Независне новине" рекао да ће директори који не буду редовно исплаћивали бруто плате одговарати и кривично, те да ће у установама гдје Влада није оснивач директори сами морати да нађу рјешење за редовно исплаћивање плата и пореза.

"Када је ријеч о запошљавању, не кажем да их неће бити, али тек уз претходну сагласност Министарства", навео је Богданић.

Говорећи о пензионисању радника, министар здравља је рекао да ће у наредном периоду бити дозначено око три милиона КМ за пензионисање свих који су остварили услове, а којима доприноси нису уплаћени.

Коментари / 11

Оставите коментар
Name

дима

05.02.2015 09:26

Богданицу спаси здравство и "смијени" себе. Врати се у Теслиц и крадуцкај из Бање. То је твој домет!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Василије

05.02.2015 09:29

Прво поћи од Шкрбића,а онда нек врати све наше паре,неће фонду више ни требати!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Перица

05.02.2015 09:53

Немој тако Богданићу. Ево гледам тресу им се гаће од страха. Коме ви бацате прашину у оћи. Они (директори) су ваша недоношчад и морате их трпити "родило се љуљај га". ВРАНА ВРАНИ ОЧИ НЕ ВАДИ. Сви ви једни друге држите у шаци, и међусобно можете да се уцјењујете, тако да је ово што кажеш само да се задовоље широке народне масе. Да се нечим баве, и кажу, "види нешто се ипак мијења на боље. А ОНО СВЕ ГОРЕ И ГОРЕ. прочитани сте давно. Боље је да ћутите и мазнете још оно што је сиротиње остало прије него што вам СИПА закуца на врата. АМИН БОЖЕ

ОДГОВОРИТЕ
Name

доситеј

05.02.2015 09:57

Не можеш ти ни портира смјенити, камо ли кога другог.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Љиљана

05.02.2015 10:10

Колико си ти запослио својих без конкурса?Смјени себе зато сто риба смрди од главе!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

сноуден

05.02.2015 10:56

Болан министре па у домовима здравља вам раде доктори професионални криминалци осудјивани за преваре и фалсификовање пецата налаза докумената доктори који својим понасањем крње углед здравства код оцију градјана које је полиција приводила и лисавала слободе који су ноцјевали по полицијским подрумима, тих се ви рјесавајте ил им не смете и не мозете ниста оставите постене људе докторе да раде.

ОДГОВОРИТЕ
Name

сирогојно

05.02.2015 10:57

Треба смјенит све, немате ви тих кадрова да послују позитивно и без лоповлука...само лапање...па у једном предузецу у БЛ купују најскупљи пелет у свјету 400км по тони..хехе а у мало продаји коста око 320км...

ОДГОВОРИТЕ
Name

МИШ

05.02.2015 11:26

ЈА БИХ ВАС У МАОЧУ ДА ДОБИЈЕТЕ ОНО ШТО СТЕ ЗАСЛУЖИЛИ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

васке

05.02.2015 11:49

Хајде добро сто је неспособан И гура се дје му није мјесто али сто му се по фаци види да је љигави лоповциц!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Брод

05.02.2015 14:48

Фактички треба смијенити неуспјешне директоре а вас неуспјешне министре наградити ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

хусо

06.02.2015 10:27

Богданић има моју подршку

ОДГОВОРИТЕ