Studenti traže sistematizaciju radnih mjesta

Savez studenata Medicinskog fakulteta Banjaluka saglasan je da u zdravstvenom sistemu Republike Srpske treba izvršiti kompletnu sistematizaciju radnih mjesta.

Republika Srpska 05.02.2015 | 08:49
Studenti traže sistematizaciju radnih mjesta

''U zdravstvenom sistemu postoji višak nemedicinskog kadra kao što su kućni majstori, pravnici, ekonomisti, eksperati za istraživanje tržišta i razni menadžeri, a ne ljekari i medicinari zdravstvene njege '', tvrdi se u saopštenju iz ovog saveza. 

Predlažu da se uvede rigorozna kontrola i zaustavi zapošljavanje nemedicinskog kadra u čitav sistem zdravstvene zaštite koji, kako smatraju, ne doprinosi sistemu nego stvara nepotrebne troškove. 

'' Takođe je poznato je da jedino stručni medicinski tehničari i ljekari specijalisti „donose novac“ svakoj pojedinačnoj ustanovi'',  tvrdi se u saopštenju Saveza studenata Medicinskog fakulteta Banjaluka. 

Pozivaju i da se nastavi pozitivna praksa zapošljavalja najboljih svršenih studenata Medicinskog fakulteta, koja je uvedena prije sedam godina u zajedničkoj saradnji Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite, Medicinskog fakulteta Banjaluka, Univerzitetske bolnice Klinički centar Banjaluka kojoj se od prošle godine pridružio i Zavod za fizikalnu medicinu i rehabiliticiju „Dr Miroslav Zotović“. 

''Ovim aktivnostima će se smanjiti trend odlaska ljekara u zemlje Evropske unije, a studentima vratiti nada da vrijedi učiti i biti među najboljima'', smatraju u Savezu.

 

 

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

perica

05.02.2015 08:26

Ukoliko bi se porodicnom ljekaru umanjio broj medicinskih sestara, koji do sad imaju po tri, oni ne bi mogli kvalitetno gledati u pacijente. Sto se tice porodicnih ljekara, misljenja sam da bi ih trebalo povecati, jer svaki put kada dodjem oni brisu celo i prokomentarisu "pedeset i neki " sto ce reci da im je previse. E sad pitanje, kako napraviti sistematizaciju radnih mjesta kada ti isti doktori odlucuju koliko ih treba. Ne dirajte nista, jos se moze trpiti.

ODGOVORITE