Студенти траже систематизацију радних мјеста

Савез студената Медицинског факултета Бањалука сагласан је да у здравственом систему Републике Српске треба извршити комплетну систематизацију радних мјеста.

Република Српска 05.02.2015 | 08:49
Студенти траже систематизацију радних мјеста

''У здравственом систему постоји вишак немедицинског кадра као што су кућни мајстори, правници, економисти, експерати за истраживање тржишта и разни менаџери, а не љекари и медицинари здравствене његе '', тврди се у саопштењу из овог савеза. 

Предлажу да се уведе ригорозна контрола и заустави запошљавање немедицинског кадра у читав систем здравствене заштите који, како сматрају, не доприноси систему него ствара непотребне трошкове. 

'' Такође је познато је да једино стручни медицински техничари и љекари специјалисти „доносе новац“ свакој појединачној установи'',  тврди се у саопштењу Савеза студената Медицинског факултета Бањалука. 

Позивају и да се настави позитивна пракса запошљаваља најбољих свршених студената Медицинског факултета, која је уведена прије седам година у заједничкој сарадњи Министарства здравља и социјалне заштите, Медицинског факултета Бањалука, Универзитетске болнице Клинички центар Бањалука којој се од прошле године придружио и Завод за физикалну медицину и рехабилитицију „Др Мирослав Зотовић“. 

''Овим активностима ће се смањити тренд одласка љекара у земље Европске уније, а студентима вратити нада да вриједи учити и бити међу најбољима'', сматрају у Савезу.

 

 

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

перица

05.02.2015 08:26

Уколико би се породицном љекару умањио број медицинских сестара, који до сад имају по три, они не би могли квалитетно гледати у пацијенте. Сто се тице породицних љекара, мисљења сам да би их требало повецати, јер сваки пут када додјем они брису цело и прокоментарису "педесет и неки " сто це реци да им је превисе. Е сад питање, како направити систематизацију радних мјеста када ти исти доктори одлуцују колико их треба. Не дирајте ниста, јос се мозе трпити.

ОДГОВОРИТЕ