Počeo generalni štrajk u “Unisu”

Generalni direktor Fabrike cijevi "Unis" iz Dervente Mile Georgievski iznio je danas radnicima i čelnim ljudima sindikata plan izlaska preduzeća iz nagomilanih problema, na osnovu informacija i kontakata koje ima od većinskog vlasnika, a radnici su odlučili da ostaju u generalnom štrajku.

Republika Srpska 05.02.2015 | 08:13
Počeo generalni štrajk u “Unisu”

Generalni direktor obećao je nastavak isplate plata i prenio planove većinskog vlasnika, grupacije "Balkan stil" /Balkan Steel/.

"Radimo na tome da se odblokira račun i da se obezbijede obrtna sredstva za pokretanje proizvodnje. Radnicima koji nisu dobili polovinu plate iz decembra 2013. godine, plata će biti isplaćena sa januarskom platom iz 2014. godine. Za to su sredstva obezbijeđena i taj posao završićemo u narednim danima", rekao je Georgievski.

On je dodao da ima uvjeravanja većinskog vlasnika da će obezbijediti 10. miliona KM za početak proizvodnje.

"Ide se na obezbjeđivanje tih sredstava do kraja mjeseca, nabavka 5.000 tona toplo valjanih cijevi za početak proizvodnje, koja je realno moguća polovinom marta. Svi smo svjesni da je kretanje proizvodnje ključ rješavanja problema", dodao je Georgievski.

Georgievski je rekao da će od većinskog vlasnika tražiti i napismeno sve planove koje je danas prenio radnicima, ističući da je svima u interesu da fabrika počne da radi.

Predsjednik Granskog sindikata metalske industrije i rudarstva Tane Peulić, koji je prisustvovao današnjem početku generalnog štrajka i razgovoru predstavnika Sindikalne organizacije Fabrike i Štrajkačkog odbora sa generalnim direktorom, izjavio je da generalni štrajk ostaje na snazi do daljeg.

"Radnici ostaju u generalnom štrajku i čekamo realizaciju aktivnosti koje je najavio generalni direktor. Postigli smo dogovor da sve aktivnosti vodi Štrajkački odbor, a da se radnici ne izlažu troškovima svakodnevnog dolaska u fabriku, već da to učine svakih sedam dana, na zajedničkom sastanku. Danas je obećan nastavak isplate zaostalih plata", naveo je Peulić.

On je rekao da su radnici tek u martu 2014. godine ušli u granski sindikat i da su neke aktivnosti trebale i ranije uslijediti, te da se propuštene šanse moraju namiriti novim zakonskim potezima.

Predsjednik Štrajkačkog odbora Branko Rauković je rekao da ostaju zahtjevi radnika da se pokrene proizvodnja, nastavki isplata zaostalih plata, uplata doprinosa, ali i uvezivanje staža za one radnike koji trebaju iću u penziju.

Većinski vlasnik Fabrike cijevi "Unis" iz Dervente je grupacija "Balkan stil", koja je osnovana 1995. godine u Lihtenštajnu, a njena glavna poslovna djelatnost je proizvodnja i prodaja čelika i proizvoda od njega.

Komentari / 16

Ostavite komentar
Name

Petar

05.02.2015 07:25

Puna podrška radnicima. Slično će se desiti i u rudniku olova i cinka Sase kod Srebrenice koji je neko (zna se i ko) 2005 god. POKLONIO "stranom investitoru", mnoge radnike ostavio bez posla, a male iakcionare bez akcija. I sad imate situaciju da je državna firma kojoj je oduzeta koncesija u stečaju, a nova "strana firma", kojoj je koncesija poklonjena bez tendera, eksploatiše rudu olova i cinka i ispod tržišnih cijena izvozi na obradu u Rumuniju. ČIST KRIMINAL ZA KOJI JOŠ NIKO NIJE ODGOVARAO.

ODGOVORITE
Name

zakljucak

05.02.2015 09:17

Nemoj samo zaboraviti da ti od tada i ovi od danas su legalno izabrani glasovima naroda. Da je narod htio bolje ili odgovornost vjerovatno bi drugacije glasao, prema tome puna podrska i dalje kriminalcima i koruptivnim politicarima od mene iz Njemacke.

Name

mile mile laktasenko

05.02.2015 08:07

Nema nista od toga dug fabrike je preko 300 miliona maraka nista se ne da uraditi, vlasnik je vani tako da samo glup neko moze misliti da od ovog ista ima.

ODGOVORITE
Name

Petar

05.02.2015 10:05

Ja ne bih mislio tako. Ako radnici štrajkom (na kome moraju istrajati) naprave pritisak na nadležne institucije (neka podnesu tužbu SIPA), doći će do uzroka takvog stanja i tolikog duga. Fabrika je nekad bila profitabilna. U BiH imamo scenario po kome se mafija i kriminalci (u državnim institucijama, bankama, tužilaštvu, sudovima, vlasnicima fabrika)dogovore da svu vrijednost i dobit iznesu vani (vidi slučaj fabrike glinice Birač, Agro banke u Srbiji, itd.), i onda fabriku "puste niz vodu". To ne može vječno trajati i od nečega se mora krenuti. KAKO JE MOGUĆE DA DRŽAVA SVOJU FIRMU PUSTI U STEČAJ ČIME JOJ SE PO AUTOMATIZMU ODUZIMA KONCESIJA, A ONDA TU ISTU KONCESIJU DA PRIVATNOJ FIRMI I ONA SAD "uspješno" POSLUJE. E TU SITUACIJU IMATE U DOSTA SLUČAJEVA U RS, i tome se mora stati u kraj. DAĆE BOG

Name

Sandokan

05.02.2015 09:10

Nema spasa..

ODGOVORITE
Name

Sandokan

05.02.2015 09:11

Nema spasa....

ODGOVORITE
Name

Mica

05.02.2015 12:34

Zna Aco Dzombic sve o Unisu......pravda je dostizna kad tad.

Name

Nekad bilo

05.02.2015 09:21

Postavite direktora od prije rata...ups on je bio Hrvat... ali tada je najbolje poslovao...

ODGOVORITE
Name

Šta kaze Baja

05.02.2015 10:18

Naravno ništa, lik ionako nema pojma osim da prodaje ublehe...

ODGOVORITE
Name

Goran

05.02.2015 11:03

Draga gospodo sada mozete strajkovati tati svom,para nema pare su Tomic i oligarsi iz zgrade vlade odavno prebacili u Francusku,Linhestajn...Izdali ste svoj sindikat kod prvog strajka,dopustili da 80 vasih kolega iz sindikata i strajkackog odbora budu istjerani iz firme kao psi...Dabogda nikada ni banke ne dobili! Svaka se izdaja placa a ocito je i vasa dosla na naplatu.Puna podrska Tomicu i ostalim banditima...Sisajte marvu jer nista bolje nisu ni zasluzili.KUKAVICE!

ODGOVORITE
Name

Beki

05.02.2015 13:55

Sve si u pravu. Tacno je tako bilo. Smijali su se iza ledja. Da su tada strajkali sad bi imali i poso i platu. Al nekima je i tad bilo dobro.

Name

Baja Lafcina

05.02.2015 13:29

Problem nije za pare,paraaaaaaaaa nemaaaaaaaaa.

ODGOVORITE
Name

MELE

05.02.2015 13:55

PUNA PODRŠKA RUKOVODSTVU PREDUZEĆA. NEKA OTPUSTE OVE RADNIKE ŠTO TRAŽE SVOJA PRAVA I PLATE. NEKA PRIME RADNIKE KOJI ĆE RADITI ZA DŽABA, BEZ PLATE, DOPRINOSA ZA ZDRAVSTVO I PENZIONO. NEKA TRAŽE RADNIKE KOJI NEĆE BLATITI OVAKO DOBRE FIRME. SAMO PO ZAKONU O JAVNOM REDU I MIRU.

ODGOVORITE
Name

Brod

05.02.2015 14:40

Zovite Simića vašeg uspješnog naćelnika sad je slobodan nehoda po Stanarima prošla je kampanja cilj je ostvaren u Stanarima. Možda nije saznao da mu najveća fabrika na opštini ima nekih problemčića, a što reče "Goran" izdali ste sindikat , možda vam pomogne Belenzada i Mišićka iz Dodikovog sindikata.

ODGOVORITE
Name

UNIS-OVAC

05.02.2015 15:58

Kako to Gospodo da sada imate probleme. Otjerali ste sve ljude koji su znali raditi. (Zato sto nismo bili Srbi) Dok smo mi bili kod kuce, UNIS je imao najvece place u SOUR-u UNIS Sarajevo. Onda ste nam pokrali i dionice koje smo redovno uplacivali. Sada ste "svoji na svome", u svojoj RS i opet ne ide. Kako to. Mozda bi Vam mi ponovo mogli pomoci da stanete na noge. Novcima i znanjem koje smo dodatno stekli od kad ste nas izbacili iz naseg i Vaseg, ponavljam naseg i Vaseg, a ne Dodikovog, Tomicevog i ko zna jos cijeg UNIS-a. Pozovite nas i doci cemo da Vam pomognemo. Mi to mozemo i hocemo. Dokazali smo nakon odlaska u svijet da znamo raditi. Objavite javni poziv UNIS-ovim inzenjerima ako zelite opstati. Nove Vam gazde traze ubrzano kupce po svijetu. Ako ne pozurite, gotovi ste za sva vremena. Pozdrav "starim" UNIS-ovcima ma gdje bili u dalekom svijetu.

ODGOVORITE
Name

Er

06.02.2015 07:18

Zna Aco Džombić za lovu...Lopovi.

ODGOVORITE