Почео генерални штрајк у “Унису”

Генерални директор Фабрике цијеви "Унис" из Дервенте Миле Георгиевски изнио је данас радницима и челним људима синдиката план изласка предузећа из нагомиланих проблема, на основу информација и контаката које има од већинског власника, а радници су одлучили да остају у генералном штрајку.

Република Српска 05.02.2015 | 08:13
Почео генерални штрајк у “Унису”

Генерални директор обећао је наставак исплате плата и пренио планове већинског власника, групације "Балкан стил" /Балкан Стеел/.

"Радимо на томе да се одблокира рачун и да се обезбиједе обртна средства за покретање производње. Радницима који нису добили половину плате из децембра 2013. године, плата ће бити исплаћена са јануарском платом из 2014. године. За то су средства обезбијеђена и тај посао завршићемо у наредним данима", рекао је Георгиевски.

Он је додао да има увјеравања већинског власника да ће обезбиједити 10. милиона КМ за почетак производње.

"Иде се на обезбјеђивање тих средстава до краја мјесеца, набавка 5.000 тона топло ваљаних цијеви за почетак производње, која је реално могућа половином марта. Сви смо свјесни да је кретање производње кључ рјешавања проблема", додао је Георгиевски.

Георгиевски је рекао да ће од већинског власника тражити и написмено све планове које је данас пренио радницима, истичући да је свима у интересу да фабрика почне да ради.

Предсједник Гранског синдиката металске индустрије и рударства Тане Пеулић, који је присуствовао данашњем почетку генералног штрајка и разговору представника Синдикалне организације Фабрике и Штрајкачког одбора са генералним директором, изјавио је да генерални штрајк остаје на снази до даљег.

"Радници остају у генералном штрајку и чекамо реализацију активности које је најавио генерални директор. Постигли смо договор да све активности води Штрајкачки одбор, а да се радници не излажу трошковима свакодневног доласка у фабрику, већ да то учине сваких седам дана, на заједничком састанку. Данас је обећан наставак исплате заосталих плата", навео је Пеулић.

Он је рекао да су радници тек у марту 2014. године ушли у грански синдикат и да су неке активности требале и раније услиједити, те да се пропуштене шансе морају намирити новим законским потезима.

Предсједник Штрајкачког одбора Бранко Рауковић је рекао да остају захтјеви радника да се покрене производња, наставки исплата заосталих плата, уплата доприноса, али и увезивање стажа за оне раднике који требају ићу у пензију.

Већински власник Фабрике цијеви "Унис" из Дервенте је групација "Балкан стил", која је основана 1995. године у Лихтенштајну, а њена главна пословна дјелатност је производња и продаја челика и производа од њега.

Коментари / 16

Оставите коментар
Name

Петар

05.02.2015 07:25

Пуна подршка радницима. Слично ће се десити и у руднику олова и цинка Сасе код Сребренице који је неко (зна се и ко) 2005 год. ПОКЛОНИО "страном инвеститору", многе раднике оставио без посла, а мале иакционаре без акција. И сад имате ситуацију да је државна фирма којој је одузета концесија у стечају, а нова "страна фирма", којој је концесија поклоњена без тендера, експлоатише руду олова и цинка и испод тржишних цијена извози на обраду у Румунију. ЧИСТ КРИМИНАЛ ЗА КОЈИ ЈОШ НИКО НИЈЕ ОДГОВАРАО.

ОДГОВОРИТЕ
Name

закљуцак

05.02.2015 09:17

Немој само заборавити да ти од тада и ови од данас су легално изабрани гласовима народа. Да је народ хтио боље или одговорност вјероватно би другације гласао, према томе пуна подрска и даље криминалцима и коруптивним политицарима од мене из Њемацке.

Name

миле миле лактасенко

05.02.2015 08:07

Нема ниста од тога дуг фабрике је преко 300 милиона марака ниста се не да урадити, власник је вани тако да само глуп неко мозе мислити да од овог иста има.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Петар

05.02.2015 10:05

Ја не бих мислио тако. Ако радници штрајком (на коме морају истрајати) направе притисак на надлежне институције (нека поднесу тужбу СИПА), доћи ће до узрока таквог стања и толиког дуга. Фабрика је некад била профитабилна. У БиХ имамо сценарио по коме се мафија и криминалци (у државним институцијама, банкама, тужилаштву, судовима, власницима фабрика)договоре да сву вриједност и добит изнесу вани (види случај фабрике глинице Бирач, Агро банке у Србији, итд.), и онда фабрику "пусте низ воду". То не може вјечно трајати и од нечега се мора кренути. КАКО ЈЕ МОГУЋЕ ДА ДРЖАВА СВОЈУ ФИРМУ ПУСТИ У СТЕЧАЈ ЧИМЕ ЈОЈ СЕ ПО АУТОМАТИЗМУ ОДУЗИМА КОНЦЕСИЈА, А ОНДА ТУ ИСТУ КОНЦЕСИЈУ ДА ПРИВАТНОЈ ФИРМИ И ОНА САД "успјешно" ПОСЛУЈЕ. Е ТУ СИТУАЦИЈУ ИМАТЕ У ДОСТА СЛУЧАЈЕВА У РС, и томе се мора стати у крај. ДАЋЕ БОГ

Name

Сандокан

05.02.2015 09:10

Нема спаса..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сандокан

05.02.2015 09:11

Нема спаса....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мица

05.02.2015 12:34

Зна Ацо Дзомбиц све о Унису......правда је достизна кад тад.

Name

Некад било

05.02.2015 09:21

Поставите директора од прије рата...упс он је био Хрват... али тада је најбоље пословао...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Шта казе Баја

05.02.2015 10:18

Наравно ништа, лик ионако нема појма осим да продаје ублехе...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Горан

05.02.2015 11:03

Драга господо сада мозете страјковати тати свом,пара нема паре су Томиц и олигарси из зграде владе одавно пребацили у Француску,Линхестајн...Издали сте свој синдикат код првог страјка,допустили да 80 васих колега из синдиката и страјкацког одбора буду истјерани из фирме као пси...Дабогда никада ни банке не добили! Свака се издаја плаца а оцито је и васа досла на наплату.Пуна подрска Томицу и осталим бандитима...Сисајте марву јер ниста боље нису ни заслузили.КУКАВИЦЕ!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Беки

05.02.2015 13:55

Све си у праву. Тацно је тако било. Смијали су се иза ледја. Да су тада страјкали сад би имали и посо и плату. Ал некима је и тад било добро.

Name

Баја Лафцина

05.02.2015 13:29

Проблем није за паре,парааааааааа немааааааааа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

МЕЛЕ

05.02.2015 13:55

ПУНА ПОДРШКА РУКОВОДСТВУ ПРЕДУЗЕЋА. НЕКА ОТПУСТЕ ОВЕ РАДНИКЕ ШТО ТРАЖЕ СВОЈА ПРАВА И ПЛАТЕ. НЕКА ПРИМЕ РАДНИКЕ КОЈИ ЋЕ РАДИТИ ЗА ЏАБА, БЕЗ ПЛАТЕ, ДОПРИНОСА ЗА ЗДРАВСТВО И ПЕНЗИОНО. НЕКА ТРАЖЕ РАДНИКЕ КОЈИ НЕЋЕ БЛАТИТИ ОВАКО ДОБРЕ ФИРМЕ. САМО ПО ЗАКОНУ О ЈАВНОМ РЕДУ И МИРУ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Брод

05.02.2015 14:40

Зовите Симића вашег успјешног наћелника сад је слободан нехода по Станарима прошла је кампања циљ је остварен у Станарима. Можда није сазнао да му највећа фабрика на општини има неких проблемчића, а што рече "Горан" издали сте синдикат , можда вам помогне Белензада и Мишићка из Додиковог синдиката.

ОДГОВОРИТЕ
Name

УНИС-ОВАЦ

05.02.2015 15:58

Како то Господо да сада имате проблеме. Отјерали сте све људе који су знали радити. (Зато сто нисмо били Срби) Док смо ми били код куце, УНИС је имао највеце плаце у СОУР-у УНИС Сарајево. Онда сте нам покрали и дионице које смо редовно уплацивали. Сада сте "своји на своме", у својој РС и опет не иде. Како то. Мозда би Вам ми поново могли помоци да станете на ноге. Новцима и знањем које смо додатно стекли од кад сте нас избацили из насег и Васег, понављам насег и Васег, а не Додиковог, Томицевог и ко зна јос цијег УНИС-а. Позовите нас и доци цемо да Вам помогнемо. Ми то моземо и хоцемо. Доказали смо након одласка у свијет да знамо радити. Објавите јавни позив УНИС-овим инзењерима ако зелите опстати. Нове Вам газде тразе убрзано купце по свијету. Ако не позурите, готови сте за сва времена. Поздрав "старим" УНИС-овцима ма гдје били у далеком свијету.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ер

06.02.2015 07:18

Зна Ацо Џомбић за лову...Лопови.

ОДГОВОРИТЕ