Analiza: Zašto su Francuzi godinama najbolji?

Zašto su Francuzi godinama najbolji? To je pitanje koje definitivno ljubitelji rukometa moraju sebi postaviti u jednom trenutku. 

Ostali sportovi 05.02.2015 | 17:20
Analiza: Zašto su Francuzi godinama najbolji?

Zašto su najbolji? Zato što su učili od najboljih. E sada se vjerovatno pitate koji su to najbolji? Pa rezultati klubova i reprezentacija u 80-tim godina jasnu kažu. Zlato u Los Anđelesu, bronza u Seulu, titula svjetskih prvaka u Švajcarskoj 1986. godine, juniori najbolji na svijetu (1987.), Metaloplastika dva puta zaredom prvak Evrope, dobri nastupi u Evropi ostalih klubova od Borca, Sloge, Željezničara iz Sarajeva, Proletera, Slovana, Medveščaka i ostalih.

U vrijeme vladavine klubova i reprezentacije Jugoslavije, Francuzi su se mučili. 1989. godine su organizovali Svjetsko prvenstvo B divizije, završili su kao peti i naredne godine su se našli među najboljim selekcijama svijeta u Čehoslovačkoj. Već tada je po francuskim klubovima bilo "pola Metaloplastike", od Bašića, Isakovića, Portnera, došli su i Smajilagić i Saračević, kasnije Goluža, Bojinović, ali i treneri.

Među najvažnijima je bio Sead Hasanefendić koji je recimo vodio četiri ekipe i svaka je osvojila neki trofej. Od 17 igrača koji su osvojili Svjetsko prvenstvo na Islandu 1995. godine radio je sa trinaestoricom i to po dvije ili više godina.

Kako je rasla reprezentacija, tako su i klubovi. Već 1989. godine Kretej je finalu Kupa Kupova, slijedeće godine u polufinalu Kupa šampiona, Venisio takođe tri sezone kasnije, pa Nim, a onda 1993. godine Marselj. Kao trener veliki posao je između ostalog u Francuskoj napravio Bogdan Cvijetić iz Banja Luke, pa Boro Golić koji je takođe vodio dosta klubova u Francuskoj i čiji je sin Andrej igrao sa reprezentaciju Francuske, baš kao i Semir Žužo, kasnije su to nastavili braća Karabatić, njima se priključio i Igor Anić.

Njegov otac Željko je u Francusku takođe otišao krajem 80-tih kao igrač Veleža. Kasnije je bio prvi strijelac lige, pa kapiten reprezentacije BiH na Mediteranskim igrama 1993. godine. Danas u Francuskoj radi i još jedan Mostarac, veliki trener Noka Serdarušić. Naravno da je teško nabrojati sve igrače i trenere, međutim riječi sadašnjeg selektora Francuske Oneste će biti najbolje "pokriće" za ovo što smo napisali. Prije nekoliko godina je rekao:

"Prije 20-30 godina smo učili rukomet od Jugoslovena. Mislim da smo bili dobri učenici i da smo dosta stvari naučili što smo potvrdili svim našim dobrim rezultatima posljednjih godina".

Komentari / 0

Ostavite komentar