Анализа: Зашто су Французи годинама најбољи?

Зашто су Французи годинама најбољи? То је питање које дефинитивно љубитељи рукомета морају себи поставити у једном тренутку. 

Остали спортови 05.02.2015 | 17:20
Анализа: Зашто су Французи годинама најбољи?

Зашто су најбољи? Зато што су учили од најбољих. Е сада се вјероватно питате који су то најбољи? Па резултати клубова и репрезентација у 80-тим година јасну кажу. Злато у Лос Анђелесу, бронза у Сеулу, титула свјетских првака у Швајцарској 1986. године, јуниори најбољи на свијету (1987.), Металопластика два пута заредом првак Европе, добри наступи у Европи осталих клубова од Борца, Слоге, Жељезничара из Сарајева, Пролетера, Слована, Медвешчака и осталих.

У вријеме владавине клубова и репрезентације Југославије, Французи су се мучили. 1989. године су организовали Свјетско првенство Б дивизије, завршили су као пети и наредне године су се нашли међу најбољим селекцијама свијета у Чехословачкој. Већ тада је по француским клубовима било "пола Металопластике", од Башића, Исаковића, Портнера, дошли су и Смајилагић и Сарачевић, касније Голужа, Бојиновић, али и тренери.

Међу најважнијима је био Сеад Хасанефендић који је рецимо водио четири екипе и свака је освојила неки трофеј. Од 17 играча који су освојили Свјетско првенство на Исланду 1995. године радио је са тринаесторицом и то по двије или више година.

Како је расла репрезентација, тако су и клубови. Већ 1989. године Кретеј је финалу Купа Купова, слиједеће године у полуфиналу Купа шампиона, Венисио такође три сезоне касније, па Ним, а онда 1993. године Марсељ. Као тренер велики посао је између осталог у Француској направио Богдан Цвијетић из Бања Луке, па Боро Голић који је такође водио доста клубова у Француској и чији је син Андреј играо са репрезентацију Француске, баш као и Семир Жужо, касније су то наставили браћа Карабатић, њима се прикључио и Игор Анић.

Његов отац Жељко је у Француску такође отишао крајем 80-тих као играч Вележа. Касније је био први стријелац лиге, па капитен репрезентације БиХ на Медитеранским играма 1993. године. Данас у Француској ради и још један Мостарац, велики тренер Нока Сердарушић. Наравно да је тешко набројати све играче и тренере, међутим ријечи садашњег селектора Француске Онесте ће бити најбоље "покриће" за ово што смо написали. Прије неколико година је рекао:

"Прије 20-30 година смо учили рукомет од Југословена. Мислим да смо били добри ученици и да смо доста ствари научили што смо потврдили свим нашим добрим резултатима посљедњих година".

Коментари / 0

Оставите коментар