Video: Prije pet godina, Partizan je pisao istoriju!

Pola decenije je prošlo od kultne pobede Partizana nad Barselonom 67:66.

Košarka 04.02.2015 | 08:20
Video: Prije pet godina, Partizan je pisao istoriju!

Kako je tada grmeo Pionir, koliko je samo bio natrpan do poslednjeg mesta! I još mnogo preko toga. Zvanični podaci govore da je bilo 8.124 gledaoca, ali oni koji idu na utakmice Partizana tvrde da Pionir nikada nije bio puniji, da su ljudi bili bukvalno jedni na drugima! Tog trećeg februara 2010. pala je Barselona, budući šampion Evrope. Poslednji napad na utakmici, loptu je uzeo Mikel, Vujošević postavio zonu 2-1-2, lopta je skakutala po obruču, a onda ...

Na početku utakmice nije moglo bolje. Serija od 10:0 najavila je čudo. Braselonini igrači su prvi koš postigli posle tri i po minuta i jednog tajm-auta Ćavija Paskala. Nisu se Katalonci snašli u paklu Pionira. Međutim kako je utakmica odmicala Barsa je bila sve bolja, Jaka Laković je vezao trojke i držao svoj tim u igri. Jan Veseli je vraćao zakucavanjima i trojkom, a junak meča Lorens Roberts igrao izuzetno, imao 12 poena, 11 skokova, ali i onu čuvenu trojku posle koje su se zidine košarkaškog hrama zatresle jače nego ikada.

Partizan je meč igrao bez najkorisnijeg igrača prve faze Evrolige Aleksa Marića koji je bio povređen, ali i to nije smetalo Parnom valjku da odigra epski meč. Na seriju Partizana u četvrtoj četvrtini i odlične igre Aleksandra Rašića, odgovorili su Navaro i Lakovič i tako se otišlo u produžetke. A tamo, drama! Malo je reći drama.

Barselona je do poslednjeg minuta bila bolja, ali se Partizan nekako izvukao i u odlučujućih 60 sekundi ušao sa pola koša minusa (66:65). Rašić je pokušao za tri, promašio je, a veoma bitnu loptu je uhvatio ključni čovek u trileru, Roberts.

Na ovoj utakmici izizetni Rašić je 21,8 pre kraja pogodio oba penala (67:66), a onda ide ono što će zauvek ostati upisano u istoriju. Vujošević, od koga se očekivalo da naredi da se pravi faul u zadnjem napadu Barselone, iznenadio je sve prisutne postavivši zonu 2-1-2 koja je postala kultna. Katalonci su se zbunili, Mikel je nabacio loptu na obruč, ona se nećkala, ali je smaknuta brzinom munje. Krivac – opet Roberts!

Većanje i gledanje usporenih snimaka trajalo je desetak minuta, za pristalice crno-belih kao deset godina. Tek je tada nastao haos u hali, publika je vršila enorman pritisak, Vujošević i Todorić su sve pratili, zajedno sa trenerom Barselone i sudijama. Jasno se videlo da lopta ima izlaznu putanju i posle konačne odluke sudija – Partizan je pobedio! Nastao je delirijum. Još jedna košarkaška priča zauvek je zauzela svoje mesto u srcima, u istoriji.

Komentari / 0

Ostavite komentar