Видео: Прије пет година, Партизан је писао историју!

Пола деценије је прошло од култне победе Партизана над Барселоном 67:66.

Кошарка 04.02.2015 | 08:20
Видео: Прије пет година, Партизан је писао историју!

Како је тада грмео Пионир, колико је само био натрпан до последњег места! И још много преко тога. Званични подаци говоре да је било 8.124 гледаоца, али они који иду на утакмице Партизана тврде да Пионир никада није био пунији, да су људи били буквално једни на другима! Тог трећег фебруара 2010. пала је Барселона, будући шампион Европе. Последњи напад на утакмици, лопту је узео Микел, Вујошевић поставио зону 2-1-2, лопта је скакутала по обручу, а онда ...

На почетку утакмице није могло боље. Серија од 10:0 најавила је чудо. Браселонини играчи су први кош постигли после три и по минута и једног тајм-аута Ћавија Паскала. Нису се Каталонци снашли у паклу Пионира. Међутим како је утакмица одмицала Барса је била све боља, Јака Лаковић је везао тројке и држао свој тим у игри. Јан Весели је враћао закуцавањима и тројком, а јунак меча Лоренс Робертс играо изузетно, имао 12 поена, 11 скокова, али и ону чувену тројку после које су се зидине кошаркашког храма затресле јаче него икада.

Партизан је меч играо без најкориснијег играча прве фазе Евролиге Алекса Марића који је био повређен, али и то није сметало Парном ваљку да одигра епски меч. На серију Партизана у четвртој четвртини и одличне игре Александра Рашића, одговорили су Наваро и Лакович и тако се отишло у продужетке. А тамо, драма! Мало је рећи драма.

Барселона је до последњег минута била боља, али се Партизан некако извукао и у одлучујућих 60 секунди ушао са пола коша минуса (66:65). Рашић је покушао за три, промашио је, а веома битну лопту је ухватио кључни човек у трилеру, Робертс.

На овој утакмици изизетни Рашић је 21,8 пре краја погодио оба пенала (67:66), а онда иде оно што ће заувек остати уписано у историју. Вујошевић, од кога се очекивало да нареди да се прави фаул у задњем нападу Барселоне, изненадио је све присутне поставивши зону 2-1-2 која је постала култна. Каталонци су се збунили, Микел је набацио лопту на обруч, она се нећкала, али је смакнута брзином муње. Кривац – опет Робертс!

Већање и гледање успорених снимака трајало је десетак минута, за присталице црно-белих као десет година. Тек је тада настао хаос у хали, публика је вршила енорман притисак, Вујошевић и Тодорић су све пратили, заједно са тренером Барселоне и судијама. Јасно се видело да лопта има излазну путању и после коначне одлуке судија – Партизан је победио! Настао је делиријум. Још једна кошаркашка прича заувек је заузела своје место у срцима, у историји.

Коментари / 0

Оставите коментар