AO: Rafa, Berdih, Mari i Kirjios prošli!

Tomaš Berdih nastavlja sa izvanrednim igrama na Australijan openu, pošto je u meču četvrtog kola savladao Bernarda Tomića sa 6:2, 7:6 (7-3), 6:2. Treći teniser sveta Rafael Nadal pobedio je Kevina Andersona sa 7:5, 6:1, 6:4. Britanski teniser Endi Mari plasirao se u četvrtfinale Australijan opena pobedom nad Grigorom Dimitrovom sa 6:4, 6:7, 6:3, 7:5. Australijski teniser Nik Kirjos plasirao se u četvrtfinale Australijan opena, nakon velikog preokreta i dramatičnog trijumfa nad Andreasom Sepijem.

Tenis 25.01.2015 | 17:50
AO: Rafa, Berdih, Mari i Kirjios prošli!

Već na drugom uzastopnom meču Čeh se nije suočio ni sa jednom brejk loptom, a od početka turnira nije izgubio ni set.

Australijanac je promenama ritma pokušavao da zbuni Berdiha, ali je morao da bude agresivniji, pošto je Čeh imao rešenja za svaku vrstu loptice koja je stizala sa suprotne strane terena. Berdih je ponovo kontrolisao poene i bez problema je dobio Tomića.

Berdih je imao 17 asova, 52 vinera i 33 neiznuđene greške, a sa Rafaelom Nadalom boriće se za svoje drugog uzastopno polufinale u Melburnu. Rafa je Čeha dobio u 17 uzastopnih okršaja, a ukupno vodi sa 18-3 u međusobnom skoru.

Već u prvom gemu krenulo je po zlu za Bernarda – na gem lopti je odservirao as, ali je ta odluka ispravljena posle čelendža. Usledila je dupla greška, zatim još dva velika auta i brejk Berdiha.

To je Čehu dalo zalet, pa je uskoro poveo sa 4:0 i rešio prvi set u svoju korist.

Najviše neizvesnosti viđeno je u drugom setu, iako je i tada Berdih bio bolji. Ipak, Tomić je uspeo prvo da spasi dve vezane brejk lopte zahvaljujući sjajnim servisima, a pri rezultatu 4:4 uspeo je da se izvuče posle 0:40.

U tom periodu Tomić je igrao najbolje na meču, ali Berdih je ostao smiren, na početku taj brejka skinuo je dve linije i lako poveo sa 2:0.

Tada je meč odlučen, pošto je sedni nosilac napravio brejk na startu trećeg seta i do kraja je lako priveo meč kraju.

Naredni Nadalov protivnik biće Tomaš Berdih, koji igra možda i najbolje u karijeri i sada je u tri seta pobedio Bernarda Tomića. Rafa je Čeha dobio u 17 uzastopnih okršaja, a ukupno vodi sa 18-3 u međusobnom skoru.

Odlučujući je bio prvi set u kojem je Anderson propustio čak šest brejk lopti, od toga tri vezane pri rezultatu 5:5. Kada je propustio tu šansu, potpuno je pao u igri, a Nadal je u naredna dva seta pravio brejkove na startu i do kraja se nije suočio ni sa jednom brejk loptom.

“Moj najbolji meč ove godine, igrao sam veoma dobro, što mi je veoma važno. Nije bilo lako, pogotovo u prvom setu kada sam imao mnogo sreće. 'Oteo' sam mu dva poena. Znamo se otkad smo bili klinci, drago mi je da dobro igra, sjajna je osoba i želim mu sve najbolje“, rekao je Nadal.

Nadal je ’ukrao’ prvi set Andersonu. Južnoafrikanac je tokom celog seta bio bliži brejku, a prvu šansu propustio je u petom gemu, kada je ritern bekhendom poslao u aut.

Znatno veću šansu Južnoafrikanac je imao u 11. gemu – došao je do 0:40, ali se Nadal izvukao jednim sjajnim forhendom i sa dva vrlo dobra servisa. Stvorio je Anderson još dve brejk šanse, ali Španac je servirao najbolje kada je trebalo i poveo je sa 6:5.

Propuštena šansa ostavila je traga na Andersonu – u narednom gemu dva zicera šalje u aut, a na set lopti je očajno reagovao na mreži i Nadal je poveo (7:5).

Andersonova igra potpuno se raspala u drugom setu, pa je Španac već na startu od 40:15 uspeo da stigne do brejka. Nadal nije morao da igra ništa spektakularno, Južnoafrikanac je previše grešio i drugi set je bio gotovo za 32 minuta – 6:1.

I u trećem setu Rafa je rano napravio brejk i do kraja je rutinski došao do pobede za svoje 28. Gren slem četvrtfinale.

Kirjos je gubio sa 2-0 u setovima, spasao jednu meč loptu, ali je uspeo da preokrene i slavi sa 5:7, 4:6, 6:3, 7:6, 8:6, posle više od tri i po sata igre.

Meč je rešen na nesvakidašnji način – Sepi je posle razmene odigrao kratku bekhend dijagonalu, poen je nastavljen, pa prekinut, da bi čelendž pokazao u korist domaćeg tenisera. Italijan nije uspeo da nastavi niz posle fenomenalne pobede nad Rodžerom Federerom u prethodnoj rundi.

„Iskreno, nisam mislio da ću uspeti da se vratim i pobedim meč. Ali, uspeo sam da izdržim, to je neverovatno“, rekao je Kirjos posle meča.

On je postao tek 14. tinejdžer u istoriji tenisa koji se plasirao u četvrtfinale na najmanje dva Gren slema, prethodno je to pošlo za rukom Rodžeru Federeru 2001.

Meč na ’Hajsens areni’ obilovao je brejk prilikama – viđeno ih je čak 21, ali je prvi viđen tek u 12. gemu. Sepi je sačekao loš gem rivala koji je napravio dve neiznuđene greške, a posle srećnog riterna došao do prednosti, koju je kasnije materijalizovao za 1-0.

Kirjos je krenuo ofanzivnije u drugom delu igre, ali su ga propuštene šanse ponovo koštale u završnici. Pošto je u tri navrata gubio poene na brejk loptama, kazna je stigla u devetom gemu.

Ipak, Australijanac je iskoristio pad u igri rivala – poveo sa 3:0 u gemovima i sigurno došao do prvog seta. Drama je dostigla vrhunac u finišu četvrtog seta – Sepi je propustio meč loptu pri rezultatu 6:5, da bi ga Nik kaznio sjajnom bekhend paralelom u taj brejku.

Činilo se da potpuni preokret sledi kada je 19-godišnjak poveo sa 2:0 u odlučujućem setu. Međutim, Andreas se ponovo vratio na 4:3. Igralo se gem za gem, da bi u 14. Italijanu potpuno pala koncentracija – Kirjos je stigao do tri vezane meč lopte i prvu iskoristio na već opisan način.

Trenutno 53. igrač sveta imao je 66 vinera, uz 74 neiznuđene greške, dok je Sepi uz isti broj grešaka upisao 71 direktan poen.

„Sepi je imao mnogo samopozdanja posle pobede nad Rodžerom Federerom. Oslonio sam se na iskustvo sa Vimbldona, na kojem sam se posle 2:0 vratio protiv Gaskea. Znao sam da imam ’noge’ za to“, dodao je Australijanac.

U poslednjem meču dana viđen je veoma kvalitetan tenis, ali je Mari u najbitnijim trenucima odigrao bolje i zasluženo slavio.

On će u narednoj rundi igrati protiv domaćeg heroja Nika Kirjosa, koji je posle drame i pet setova eliminisao Andreasa Sepija.

Obojica tenisera imala su slab procenat drugog servisa (nijedan preko 40%), ali su zato razmene udaraca sa osnovne linije bile izuzetne.

Dimitrov je krenuo silovito – poveo je sa 3:0 u prvom setu iskoristivši već prvu priliku. Međutim, Britanac se vratio sredinom seta, a onda u devetom gemu još jednom oduzeo servis Bugarinu za vođstvo u setovima.

Posle razmene brejkova Endi je u šaci imao drugi set – poveo je sa 6:5 i imao priliku da svojim servisom ode na 2-0. Međutim, tada je Dimitrov odigrao najbolji tenis, napravio brejk iz treće šanse, a onda bio bolji u taj brejku.

Mari je u sledećem setu bio ponovo bolji u finišu, da bi nam četvrti doneo pravu dramu. Grigor je vodio sa 3:0, došao do 5:3 i servirao za izjednačenje u setovima, kada je potpuno stao. Britanac je vezao četiri gema i obezbedio duel sa Kirjosom posle više od tri i po sata.

Mari je upisao 42 vinera i 35 grešaka, dok je taj odnos kod Dimitrova bio 46:51.

Komentari / 0

Ostavite komentar