АО: Рафа, Бердих, Мари и Кирјиос прошли!

Томаш Бердих наставља са изванредним играма на Аустралијан опену, пошто је у мечу четвртог кола савладао Бернарда Томића са 6:2, 7:6 (7-3), 6:2. Трећи тенисер света Рафаел Надал победио је Кевина Андерсона са 7:5, 6:1, 6:4. Британски тенисер Енди Мари пласирао се у четвртфинале Аустралијан опена победом над Григором Димитровом са 6:4, 6:7, 6:3, 7:5. Аустралијски тенисер Ник Кирјос пласирао се у четвртфинале Аустралијан опена, након великог преокрета и драматичног тријумфа над Андреасом Сепијем.

Тенис 25.01.2015 | 17:50
АО: Рафа, Бердих, Мари и Кирјиос прошли!

Већ на другом узастопном мечу Чех се није суочио ни са једном брејк лоптом, а од почетка турнира није изгубио ни сет.

Аустралијанац је променама ритма покушавао да збуни Бердиха, али је морао да буде агресивнији, пошто је Чех имао решења за сваку врсту лоптице која је стизала са супротне стране терена. Бердих је поново контролисао поене и без проблема је добио Томића.

Бердих је имао 17 асова, 52 винера и 33 неизнуђене грешке, а са Рафаелом Надалом бориће се за своје другог узастопно полуфинале у Мелбурну. Рафа је Чеха добио у 17 узастопних окршаја, а укупно води са 18-3 у међусобном скору.

Већ у првом гему кренуло је по злу за Бернарда – на гем лопти је одсервирао ас, али је та одлука исправљена после челенџа. Уследила је дупла грешка, затим још два велика аута и брејк Бердиха.

То је Чеху дало залет, па је ускоро повео са 4:0 и решио први сет у своју корист.

Највише неизвесности виђено је у другом сету, иако је и тада Бердих био бољи. Ипак, Томић је успео прво да спаси две везане брејк лопте захваљујући сјајним сервисима, а при резултату 4:4 успео је да се извуче после 0:40.

У том периоду Томић је играо најбоље на мечу, али Бердих је остао смирен, на почетку тај брејка скинуо је две линије и лако повео са 2:0.

Тада је меч одлучен, пошто је седни носилац направио брејк на старту трећег сета и до краја је лако привео меч крају.

Наредни Надалов противник биће Томаш Бердих, који игра можда и најбоље у каријери и сада је у три сета победио Бернарда Томића. Рафа је Чеха добио у 17 узастопних окршаја, а укупно води са 18-3 у међусобном скору.

Одлучујући је био први сет у којем је Андерсон пропустио чак шест брејк лопти, од тога три везане при резултату 5:5. Када је пропустио ту шансу, потпуно је пао у игри, а Надал је у наредна два сета правио брејкове на старту и до краја се није суочио ни са једном брејк лоптом.

“Мој најбољи меч ове године, играо сам веома добро, што ми је веома важно. Није било лако, поготово у првом сету када сам имао много среће. 'Отео' сам му два поена. Знамо се откад смо били клинци, драго ми је да добро игра, сјајна је особа и желим му све најбоље“, рекао је Надал.

Надал је ’украо’ први сет Андерсону. Јужноафриканац је током целог сета био ближи брејку, а прву шансу пропустио је у петом гему, када је ритерн бекхендом послао у аут.

Знатно већу шансу Јужноафриканац је имао у 11. гему – дошао је до 0:40, али се Надал извукао једним сјајним форхендом и са два врло добра сервиса. Створио је Андерсон још две брејк шансе, али Шпанац је сервирао најбоље када је требало и повео је са 6:5.

Пропуштена шанса оставила је трага на Андерсону – у наредном гему два зицера шаље у аут, а на сет лопти је очајно реаговао на мрежи и Надал је повео (7:5).

Андерсонова игра потпуно се распала у другом сету, па је Шпанац већ на старту од 40:15 успео да стигне до брејка. Надал није морао да игра ништа спектакуларно, Јужноафриканац је превише грешио и други сет је био готово за 32 минута – 6:1.

И у трећем сету Рафа је рано направио брејк и до краја је рутински дошао до победе за своје 28. Грен слем четвртфинале.

Кирјос је губио са 2-0 у сетовима, спасао једну меч лопту, али је успео да преокрене и слави са 5:7, 4:6, 6:3, 7:6, 8:6, после више од три и по сата игре.

Меч је решен на несвакидашњи начин – Сепи је после размене одиграо кратку бекхенд дијагоналу, поен је настављен, па прекинут, да би челенџ показао у корист домаћег тенисера. Италијан није успео да настави низ после феноменалне победе над Роџером Федерером у претходној рунди.

„Искрено, нисам мислио да ћу успети да се вратим и победим меч. Али, успео сам да издржим, то је невероватно“, рекао је Кирјос после меча.

Он је постао тек 14. тинејџер у историји тениса који се пласирао у четвртфинале на најмање два Грен слема, претходно је то пошло за руком Роџеру Федереру 2001.

Меч на ’Хајсенс арени’ обиловао је брејк приликама – виђено их је чак 21, али је први виђен тек у 12. гему. Сепи је сачекао лош гем ривала који је направио две неизнуђене грешке, а после срећног ритерна дошао до предности, коју је касније материјализовао за 1-0.

Кирјос је кренуо офанзивније у другом делу игре, али су га пропуштене шансе поново коштале у завршници. Пошто је у три наврата губио поене на брејк лоптама, казна је стигла у деветом гему.

Ипак, Аустралијанац је искористио пад у игри ривала – повео са 3:0 у гемовима и сигурно дошао до првог сета. Драма је достигла врхунац у финишу четвртог сета – Сепи је пропустио меч лопту при резултату 6:5, да би га Ник казнио сјајном бекхенд паралелом у тај брејку.

Чинило се да потпуни преокрет следи када је 19-годишњак повео са 2:0 у одлучујућем сету. Међутим, Андреас се поново вратио на 4:3. Играло се гем за гем, да би у 14. Италијану потпуно пала концентрација – Кирјос је стигао до три везане меч лопте и прву искористио на већ описан начин.

Тренутно 53. играч света имао је 66 винера, уз 74 неизнуђене грешке, док је Сепи уз исти број грешака уписао 71 директан поен.

„Сепи је имао много самопоздања после победе над Роџером Федерером. Ослонио сам се на искуство са Вимблдона, на којем сам се после 2:0 вратио против Гаскеа. Знао сам да имам ’ноге’ за то“, додао је Аустралијанац.

У последњем мечу дана виђен је веома квалитетан тенис, али је Мари у најбитнијим тренуцима одиграо боље и заслужено славио.

Он ће у наредној рунди играти против домаћег хероја Ника Кирјоса, који је после драме и пет сетова елиминисао Андреаса Сепија.

Обојица тенисера имала су слаб проценат другог сервиса (ниједан преко 40%), али су зато размене удараца са основне линије биле изузетне.

Димитров је кренуо силовито – повео је са 3:0 у првом сету искористивши већ прву прилику. Међутим, Британац се вратио средином сета, а онда у деветом гему још једном одузео сервис Бугарину за вођство у сетовима.

После размене брејкова Енди је у шаци имао други сет – повео је са 6:5 и имао прилику да својим сервисом оде на 2-0. Међутим, тада је Димитров одиграо најбољи тенис, направио брејк из треће шансе, а онда био бољи у тај брејку.

Мари је у следећем сету био поново бољи у финишу, да би нам четврти донео праву драму. Григор је водио са 3:0, дошао до 5:3 и сервирао за изједначење у сетовима, када је потпуно стао. Британац је везао четири гема и обезбедио дуел са Кирјосом после више од три и по сата.

Мари је уписао 42 винера и 35 грешака, док је тај однос код Димитрова био 46:51.

Коментари / 0

Оставите коментар