Dužnici više piju, puše, kockaju, oboljevaju...

Korisnici tzv. "toksičnih" /otrovnih/ kredita u Hrvatskoj sve više konzumiraju cigarete - 40 odsto, a svaki peti anketirani više pije - 21,6 odsto.

Region 19.01.2015 | 13:43
Dužnici više piju, puše, kockaju, oboljevaju...

Podaci u istraživanju "Toksični kreditni proizvod - uticaj na zdravlje u Hrvatskoj", pokazuju da je zemlja u egzistencijalnoj, biološkoj, psihološkoj, socijalnoj, moralnoj i duhovnoj krizi.

Takvo stanje dovodi do rasta fizičkih i psihičkih bolesti, a posljedica je porast alkoholizma, zavisnosti od droga i igara na sreću te prostitucije.
Najnoviji stres u krugovima onih koji vraćaju velike kredite jeste "slučaj franak".

Ljudi su digli kredit od 60.000 evra. Vratili su 30.000 evra, ali su sada još dužni 68.000 /odnosi se na kredit vezan valutnom klauzulom uz kurs švajcarskog franka).

U istraživanju je anketirala 1.037 osoba. Riječ je većinom o ljudima koji u prosjeku imaju 39 do 40 godina, od kojih je 85,2 odsto zaposleno.
Stres i teške traume sve su česšća pojava kod dužnika, kao i depresija i strah od budućnosti.

Sve to često prelazi u psihička i fizička oboljenja koja se ponekad završavaju samoubistvom - upozoravaju socilozi.

Ljekari navode da će se i naredne generacije, koje sada gledaju probleme roditelja, morati da nose sa traumama zbog kredita i da će i same obolijevati.

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

aaa

19.01.2015 17:08

Dobili su novog predsjednika spasioca zasto se boje sada ce ona napraviti cudo od hrvatske hahahaha

ODGOVORITE
Name

Onim mentalno slabim

19.01.2015 18:52

Potrebna je relaksacija i zaborav makar na kratko. Nama prekaljanim beskucnicima iz 92'to ne treba. Nismo mi imali Tudjmana ni milost katolickog svijeta. Mi smo nauceni na prezivljavanje.

ODGOVORITE