Дужници више пију, пуше, коцкају, обољевају...

Корисници тзв. "токсичних" /отровних/ кредита у Хрватској све више конзумирају цигарете - 40 одсто, а сваки пети анкетирани више пије - 21,6 одсто.

Регион 19.01.2015 | 13:43
Дужници више пију, пуше, коцкају, обољевају...

Подаци у истраживању "Токсични кредитни производ - утицај на здравље у Хрватској", показују да је земља у егзистенцијалној, биолошкој, психолошкој, социјалној, моралној и духовној кризи.

Такво стање доводи до раста физичких и психичких болести, а посљедица је пораст алкохолизма, зависности од дрога и игара на срећу те проституције.
Најновији стрес у круговима оних који враћају велике кредите јесте "случај франак".

Људи су дигли кредит од 60.000 евра. Вратили су 30.000 евра, али су сада још дужни 68.000 /односи се на кредит везан валутном клаузулом уз курс швајцарског франка).

У истраживању је анкетирала 1.037 особа. Ријеч је већином о људима који у просјеку имају 39 до 40 година, од којих је 85,2 одсто запослено.
Стрес и тешке трауме све су чесшћа појава код дужника, као и депресија и страх од будућности.

Све то често прелази у психичка и физичка обољења која се понекад завршавају самоубиством - упозоравају социлози.

Љекари наводе да ће се и наредне генерације, које сада гледају проблеме родитеља, морати да носе са траумама због кредита и да ће и саме оболијевати.

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

ааа

19.01.2015 17:08

Добили су новог предсједника спасиоца засто се боје сада це она направити цудо од хрватске хахахаха

ОДГОВОРИТЕ
Name

Оним ментално слабим

19.01.2015 18:52

Потребна је релаксација и заборав макар на кратко. Нама прекаљаним бескуцницима из 92'то не треба. Нисмо ми имали Тудјмана ни милост католицког свијета. Ми смо науцени на презивљавање.

ОДГОВОРИТЕ