Vitamin C - Najbolji čuvar zdravlja

Usporava starenje, pospešuje zarastanje rana, poboljšava funkcije nervnog i endokrinog sistema, čuva srce i krvne sudove, sprečava pojavu tumora...

Zdravlje 09.01.2015 | 10:57
Vitamin C - Najbolji čuvar zdravlja

U BORBI protiv zimskih infekcija, vitamin C je jedan od najboljih saveznika. Osim što obezbeđuje pravilno funkcionisanje imunog sistema, zahvaljujući jakom antioksidativnom dejstvu sprečava stvaranje štetnih slobodnih radikala, usporava starenje, pospešuje zarastanje rana, poboljšava funkcije nervnog i endokrinog sistema, čuva srce i krvne sudove, olakšava apsorpciju gvožđa i kalcijuma, sprečava pojavu tumora.

Hroničan umor, krvarenje desni, gubitak apetita, problemi sa varenjem, smanjena otpornost na infekcije, dehidriranost kože i bolovi u zglobovima, glavni su simptomi koji ukazuju na nedostatak vitamina C. A da bismo zadovoljili dnevne potrebe za ovim moćnim antioksidansom, koje se, u zavisnosti od starosnog doba kreću između 40 mg i 120 mg, neophodno je da jelovnik obogatimo voćem i povrćem.

Najviše vitamina C ima u agrumima, kiviju, jagodama, ribizlama, paprikama, brokoliju, zelenom lisnatom povrću i peršunu.

Izvor: Blic

Komentari / 0

Ostavite komentar