Sad samo dva kluba mogu da kupe Mesija!

A, to nisu ni PSŽ, ni Čelsi!

Fudbal 09.01.2015 | 09:20
Sad samo dva kluba mogu da kupe Mesija!

Roman Abramovič, gazda Čelsija, "težak" je 9,5 milijardi dolara. Katar investiciona grupa, koja vodi PSŽ, samo u nepokretnostima ima 4,2 milijarde. Ipak, ni jedni, ni drugi neće moći da kupe Lionela Mesija.

UEFA finansijski fer-plej striktno propisuje uslove poslovanja klubova i, prema njima, Argentinca bi trenutno mogli da priušte samo Real i Mančester junajted!

Ostali klubovi imali bi veliki problem da "pokriju" 220 miliona evra - koliko Mesi košta, i da posluju u skladu sa pravilima. Naravno, i na "Bernabeuu" i na Old Trafordu bi se znojili i mučili.

"Sa prihodima koji beleže i novcem koji imaju u rezervama, samo bi Junajted i Real mogli da priušte Mesija. Doduše, sa troškovima njegove plate - i oni bi verovatno 'iskočili' iz pravila fer-pleja", izjavio je za Bi-Bi-Si stručnjak Rob Vilson, sa Univerziteta Šefild Halam.

Ugovor sada nezadovoljnog Argentinca sa matičnim klubom ističe 2019. godine. Sudeći prema striktnim pravilima, teško je očekivati da napusti Nou Kamp... Osim, ako izričito to ne zatraži. Doduše, jeste zapratio Čelsi na Instagramu, namerno propustio trening u ponedeljak...

"Smanjenje plata sigurno bi olakšalo taj zadatak Čelsiju, Mančester sitiju, Pari Sen Žermenu i Bajernu. Međutim, Junajted je pri prodaji Kristijana Ronalda tražio novac unapred i iskreno sumnjam da bi bilo isto i sa Mesijem", dodao je Vilson.

Pravilo UEFA finansijskog fer-pleja kojeg bi se svi plašili glasi: Ako klub premaši gubitak u poslovanju od 30 miliona u trogodišnjem periodu, uključujući i sadašnju sezonu, onda bi mogao da trpi oštru sankciju.

Pari Sen Žermen i Mančester siti izmolili su da ta granica bude postavljena na 45 miliona, kako bi poslovali u skladu sa pravilima. Dovođenjem Mesija tu jedva uspostavljenu ravnotežu bi i te kako poremetili.

"Jasno je da Čelsi i Mančester siti imaju finansijsku moć, ali pitanje je da li bi pristali da jednostavno kupe Mesija, a tek onda da brinu za posledice. Mnogi su mislili da UEFA neće pristupiti finansijskom fer-pleju previše rigorozno. Međutim, pokazali su spremnost da oštro kažnjavaju one koji prekrše nova pravila", podsetio je Vilson.

Dakle, uz poštovanje pravila, Mesi bi mogao samo na Old Traford ili Bernabeu. Kako to zvuči?

Komentari / 0

Ostavite komentar