Kako da se udate u 2015. godini

Jači pol pred matičara najradije vodi brižne i pouzdane dame koje su doterane, ali ne previše zgodne. Uz pravu taktiku do vereničkog prstena. Od seksi izgleda mnogo je važnije da postanete dama koja je u njegovim očima "dobar materajal" za osnivanje porodice

Zanimljivosti 01.01.2015 | 11:55
Kako da se udate u 2015. godini

Kažu da lepotice bolje prolaze u životu - imaju više para, više prijatelja i srećnije su. Ali, ako je verovati američkom istraživanju, postoji polje na kome dobar izgled i nije tako presudan. Reč je o - braku.


Džon Moloj, autor knjige "Zašto se muškarci žene određenim ženama, a drugima ne" kaže da postoji tačno određen tip dama koje pripadnici jačeg pola žele za brak. To su žene koje su lojalne, diskretne i ljubazne. Intervjuišući 3.000 ispitanika, Moloj je došao do zaključka da je muškarcima važno da njihova izabranica bude doterana, ali ne i previše zgodna.

- Lepa i sklona flertu poželjna je kao devojka, dok kod partnerke za ceo život traže neke druge kvalitete. Muškarci se uglavnom ne žene seksi devojkama, jer žele da budu sigurni da će deca koju će odgajati biti njihova. Smatraju da su prave lepotice uvek na meti drugih udvarača, dok žene sa nešto prosečnijim izgledom neće biti izložene konstantnom iskušenju, a samim tim su bolji partner za stvaranje stabilne, dugotrajne i harmonične porodice - objašnjava Moloj.

Da su i u Srbiji slični kvaliteti na ceni, veruje psiholog Marko Braković, koji naglašava da delimo iste vrednosti kao zapadna kultura.

- Žene koje su brižne, vole decu, obavljaju kućne poslove i izgledaju pouzdano, svakako su kod većine pripadnika jačeg pola u našoj zemlji najozbiljnije kandidatkinje za brak. Nažalost, ni muškarci, ni žene ne obraćaju puno pažnje na najbitniju osobinu koju bračni ili emotivni partner mora da ima, a to je kompatibilnost sa nama samima. Otuda toliko loših brakova u poslednje vreme - tvrdi naš sagovornik.

Američko istraživanje pokazuje i da je muškarcima dovoljno deset minuta da procene da li je devojka pred njima materijal za ozbiljnu vezu ili za zabavu. Suviše provokativno oblačenje, kao i pristanak na seks na prvom sastanku, svrstaće je u kategoriju "dobra za krevet, ne i za brak".

- Takve žene su vatrene i željne seksa, a to muškarcu ne odgovara jer pretpostavlja da bi u budućnosti mogla da mu bude neverna ili da na duže staze neće moći da je zadovolji. U suštini, reč je o muškarcima koji ne veruju u sebe, pa samim tim ni u partnera - pojašnjava Braković.

Dame koje su prešle 30. godinu, a još se nisu udale, nisu u zavidnoj situaciji. Ali, nije sve izgubljeno - potrebno je samo da pronalazak muža postave kao svoj primarni cilj, podseća Moloj. Uvreženo je mišljenje da muškarci mogu da namirišu očajnicu i da od nje beže kao đavo od krsta, ali praksa kaže suprotno. Kada odlučite da je udaja vaš najvažniji životni cilj, pažljivo izaberite "žrtvu".

Statistika kaže da ako devojka ima oko 30, kandidat ne bi trebalo da ima više od 37 godina, jer posle tog perioda muškarčevog života, opada i verovatnoća da će se uopšte i oženiti. Procenat je još manji posle 43. rođendana. Naravno, ovo nije opšte pravilo, već individualni slučajevi, koji su nekada uslovljeni i pojedinim životnim okolnostima.

Kada pronađu pravog kandidata, dame ne smeju da se opuste, jer statistika pokazuje da prosidba dolazi posle 22 meseca zabavljanja. Ako prođe više od 3,5 godine, šanse da će doći do braka opadaju. Ali, mala je verovatnoća da ćete doživeti filmsku situaciju u kojoj on kleči i sa sjajem u očima kaže "udaj se za mene". Čak tri od četiri žene priznalo je da su suptilno ili čak otvoreno pritiskale muškarca da ih zaprosi. Možda nije romantično, ali je svakako put do prstena. Često se dešava da i on želi bračnu zajednicu, iako toga nije svestan ili je jednostavno suviše pasivan da napravi prvi korak.

Umesto da čekaju u nadi da će muškarac s kojim su u vezi ipak postaviti to magično pitanje, dame bi trebalo da iniciraju razgovor, predlaže i naš sagovornik.

- Po verbalnoj i neverbalnoj komunikaciji možete videti da li muškarac želi samo da se zabavi ili ima i nešto drugo na umu. A možete i da pitate. Sve što vam nije jasno kod muškarca, u prilici ste da veoma lako razjasnite tako što ćete sa njim otvoreno da razgovarate. Čudo je koliko može da se postigne ako žena samo pita. Možda bi ljudi trebalo to češće da probaju. Ako neka devojka želi da se uda, a on nikako da izvadi verenički prsten, najbolje je da sedne i razgovara sa tim muškarcem o tome kakvi su planovi i namere obe strane. Ukoliko se ciljevi i želje drastično ne poklapaju, preporučujem da se ne gubi vreme u odnosu bez budućnosti. Bolje da strada jedna veza nego ceo nečiji život. Obično pati onaj ko nije nimalo kriv, a to je dete koje nastane u takvoj vezi - zaključuje Braković.

OPASNOSTI ZAJEDNIČKOG ŽIVOTA - Zajednički život većina žena vidi kao korak napred u vezi, ali muškarci time zapravo samo dobijaju na vremenu. Pojedini stručnjaci za veze zato savetuju ženama da ne počinju zajednički život pre prosidbe. Jer, ako zajedno žive, muškarac već dobija sve pogodnosti, pa neće ni poželeti da ozvaniči vezu. Predrasude su i da muškarci "padaju" na žene koje im uvek spreme ručak, čiste za njima i ugađaju u svemu. Kako je rekao jedan ispitanik, niko ne želi da se oženi sluškinjom. Naravno, to ne znači da bi trebalo da prekinete sa sređivanjem stana ili kuvanjem, ali je dobra ideja da ove poslove podelite sa svojim budućim mužem. Dakle, s vremena na vreme nije loša odeja da pobegnete od kućnih zaduženja, jer ćete dobiti i više poštovanja.

NEREALNA OČEKIVANjA
Istraživanje je pokazalo i da se lakše udaju žene sa aktivnim društvenim životom, one koje imaju više drugarica nego drugara, kao i devojke koje u svom okruženju imaju mnogo singl prijatelja i kolega. U prednosti su i dame koje češće izlaze na sastanke, makar i sa „gospodinom pogrešnim“. Put do prstena, logično, teži je ženama sa nerealnim očekivanjima, što je poslednjih godina postala „boljka“ mnogih devojaka u našoj zemlji. Ali, isto važi i za dame koje gube vreme zabavljajući se sa oženjenima, kao i za devojke koje još žive sa roditeljima, a ipak imaju koliko-toliko finansijskih mogućnosti da se osamostale.

Izvor: Novosti

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

ideja

02.01.2015 00:46

Možda bi BNTV mogla na ovom sajtu kreirati stranicu na kojoj se može postaviti oglas tipa bračne ponude i ličnog oglasa pa će im biti lakše udati se...

ODGOVORITE
Name

Zajednica

03.01.2015 01:52

To je za ljude koji nemaju obaveze prema roditeljima. Vjerovatno je ugodan osjecaj da neko uradi nesto za tebe. Sve najbolje onim koji su sretniji od mene.

ODGOVORITE