Voda u Suvom polju nije za piće

Nakon što je u petak Odjeljenje za inspekcijske poslove grada Doboja medijima dostavilo obavještenje da voda u Suvom polju kod Doboja nije za piće, a što je utvrdila Agencija za bezbijednost hrane BiH, reagovali su mještani koji su smatrali da je u pitanju neka greška.

Republika Srpska 15.12.2014 | 21:58
Voda u Suvom polju nije za piće

Ipak, voda je zaista neispravna i nije u pitanju greška.

Iako mještani koji odražavaju vodovod u Suvom polju nisu bili obaviješteni o uzimanju uzoraka vode, oni su uzeti u jednom domaćinstvu u mjestu Tekućica i analizom je utvrđeno da sadržavaju daleko veću vrijednost arsena od dozvoljene što predstavlja potencijalni rizik po zdravlje ljudi.

Na licu mjesta u Suvom Polju bili su i predstavnici Odjeljenja za inspekcijske poslove kao i predstavnici Zavoda za zaštitu zdravlja.

Iako je prisustvo arsena u vodi u količini kakvu je pokazala analiza Agencije za bezbijednost hrane potencijalno opasna po zdravlje ljudi, predsjednik Skupštine udruženja građana „Vodoprojekt“, Idriz Novalić, koje održava ovaj vodovod kaže da mještani, pa ni on sam pretjerano ne obraćaju pažnju na zabrinjavajući nalaz vode.

Očekuje se da će novi rezultati analize uzetih uzoraka vode u najskorije vrijeme budu poznati, kako bi građani mogli odahnuti ili tražiti drugo reješenje.

Do tada se ipak preporučuje flaširana voda.

(BN TV)

Komentari / 0

Ostavite komentar