Вода у Сувом пољу није за пиће

Након што је у петак Одјељење за инспекцијске послове града Добоја медијима доставило обавјештење да вода у Сувом пољу код Добоја није за пиће, а што је утврдила Агенција за безбиједност хране БиХ, реаговали су мјештани који су сматрали да је у питању нека грешка.

Република Српска 15.12.2014 | 21:58
Вода у Сувом пољу није за пиће

Ипак, вода је заиста неисправна и није у питању грешка.

Иако мјештани који одражавају водовод у Сувом пољу нису били обавијештени о узимању узорака воде, они су узети у једном домаћинству у мјесту Текућица и анализом је утврђено да садржавају далеко већу вриједност арсена од дозвољене што представља потенцијални ризик по здравље људи.

На лицу мјеста у Сувом Пољу били су и представници Одјељења за инспекцијске послове као и представници Завода за заштиту здравља.

Иако је присуство арсена у води у количини какву је показала анализа Агенције за безбиједност хране потенцијално опасна по здравље људи, предсједник Скупштине удружења грађана „Водопројект“, Идриз Новалић, које одржава овај водовод каже да мјештани, па ни он сам претјерано не обраћају пажњу на забрињавајући налаз воде.

Очекује се да ће нови резултати анализе узетих узорака воде у најскорије вријеме буду познати, како би грађани могли одахнути или тражити друго рејешење.

До тада се ипак препоручује флаширана вода.

(БН ТВ)

Коментари / 0

Оставите коментар