SRB - ALB, novi meč i neutralan teren?!

Kako vreme prolazi, tako se pojavljuju razni scenariji. Prema ovom, pobeda Srbije od 3:0 bila bi nagrada, a ne kazna.

Fudbal 17.10.2014 | 10:45
SRB - ALB, novi meč i neutralan teren?!

"U UEFA smatraju da su oba saveza napravila teške i grube propuste i da moraju da budu sankcionisani. Tako da bi pobeda neke od selekcija od 3:0 bila nagrada, a ne kazna", pišu "Večernje novosti".
"Prekinuta utakmica između Srbije i Albanije u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo 2016. godine biće, najverovatnije, ponovo odigrana i to na neutralnom terenu u terminu koji će naknadno biti određen, saznaju 'Novosti' iz izvora bliskog UEFA", navodi se u tekstu i dodaje:

"Konačan epilog meča u Humskoj trebalo bi da bude poznat u četvrtak 23. oktobra, kada će se sastati Disciplinska komisija evropske kuće fudbala, a prema našim saznanjima članovi tog tela najbliži su odluci da se ove dve reprezentacije sastanu u potpuno drugim okolnostima. Velika je verovatnoća i da će se igrati bez publike, kako bi se mogućnost za eventualne nove incidente svela na minimum".

Ukoliko UEFA odluči da se igra novi meč, on će početi od 1, a ne 41. minuta, kada je prekinut.

"U UEFA smatraju da su i Fudbalski savez Srbije i Fudbalski savez Albanije napravili izuzetno teške i grube propuste, zbog čega moraju da snose sankcije. Iz tih razloga, skoro je nerealna opcija da jedna od dve selekcije dobije utakmicu službenim rezultatom (3:0), jer bi na taj način bila praktično nagrađena umesto da bude kažnjena, što UEFA nikako ne želi", piše beogradski list.


"I FIFA i UEFA imaju čvrst stav da politika mora da bude apsolutno isključena iz fudbala i da se na terenu ne smeju vršiti nikakve zloupotrebe u te svrhe, što je za Albance otežavajuća okolnost. S druge strane, u evropskoj kući fudbala nemaju bilo kakvu toleranciju prema svakom obliku huliganizma, a svi su videli i registrovali da su na teren u Humskoj ušli gledaoci i ugrozili bezbednost aktera", navodi se u tekstu.

"UEFA je dan ranije saopštila da je protiv FSS pokrenut postupak zbog navijačkih nereda, bacanja baklji i drugih predmeta sa tribina, korišćenja lasera, ulaska navijača na teren i slabe organizacije meča, dok se Albanci terete za odbijanje da nastave utakmicu i zbog prikazivanja nezakonitog transparenta", zaključuje se.

U isto vreme...

Predsednik Fudbalskog saveza Albanije Armando Duka zatražio je "potpunu i nezavisnu" istragu prekinute utakmice sa Srbijom u Beogradu, u kvalifikacijama za prvenstvo Evrope, prenosi AFP.

Ranije danas albanski savez saopštio je da nacionalna reprezentacija nije mogla da nastavi prekinuti meč navodeći da su "igrače napali navijači, redari i policajci", da je do prekida vladala "neprijateljska atmosfera", kao i da je preko razglasa "pušten nacionalisticki marš, koji je stvorio šovinisticke emocije kod domaćih navijača".

"Činjenice su jasne, dozazi su tu, a mi zahtevamo pre svega potpunu i nezavisnu istragu incidenata prijavljenih pre, za vreme i posle utakmice između Srbije i Albanije", izjavio je Duka za AFP.

Evropska fudbalska unija (UEFA) pokrenula je istragu protiv oba saveza, a odluku o epilogu meča i eventualnim kaznama doneće njena tročlana komisija 23. oktobra.

Susret na stadionu Partizana prekinut je u utorak uveče pred kraj poluvremena zbog skandalozne provokacije albanskih navijača i incidenata koji su usledili nakon što se iznad terena pojavila bespilotna letelica sa zastavom takozvane Velike Albanije.

Fudbalski savez Srbije najoštrije je osudio scene nasilja na prekinutoj utakmici sa Albanijom, izrazio zgražavanje nad viđenom provokacijom i strah da je u pitanju unapred smišljeni scenario terorističke akcije usmerene, pre svega, protiv interesa države Srbije.

Susret u Beogradu prekinut je pri rezultatu 0:0.

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

bosna

17.10.2014 09:02

Ako je leteći objekat došao izvan stadiona,onda ne znam zasto je fudbalski savez Albanije odgovoran za to?

ODGOVORITE