Legenda dana - Paolo Rosi

Italijani su na treću titulu na Svetskim prvenstvima čekali čak 44 godine i kada su već počeli da sumnjaju da će je ikad više osvojiti, pojavio se mladi, ubojiti i kontroverzni napadač Paolo Rosi. Sa šest postignutih golova u Španiji ’82 ne samo što je doveo Italiju do trona, već je i dobio ”Zlatnu kopačku” i “Zlatnu loptu”.

Fudbal 15.06.2014 | 15:22
Legenda dana - Paolo Rosi

Niko pa ni sam Rosi nije mogao da nasluti da će upravo on obeležiti jedan od najburnijih Svetskih prvenstava ikada. Dve godine pre početka SP nije igrao zbog suspenzije zbog toga što je učestvovao u aferama sa klađenjem i nameštanjem utakmica poznatijim pod terminom “Totonero”.

Kada se vratio u reprezentaciju nije naišao na dobrodošlicu svih, jer se sumnjalo da išta može da načini u Španiji, a i verovalo se da će njegovo prisustvo među “azurima” narušiti atmosferu.

Ipak, iskusniji igrači kao što su bili Konte, Zof, Tardeli i Kolovati, prigrlili su ga i motivisali da pruži sve od sebe.

Svojim golovima je maltene sam eliminisao Brazil (tri puta smestio loptu u mrežu "karioka" u pobedi od 3:2), Poljsku i Nemačku u finalu.

Te 1982. godine je proglašen za najboljeg fudbalera Evrope i sveta. Igrao je za Komo, Vićencu, Peruđu, Milan, Veronu i Juventus, sa kojim je 1984. osvojio Kup Italije, Kup Pobednika Kupova i Superkup Evrope.

FIFA ga je uvrstila na listu 125 najboljih fudbalera svih vremena.

Paolo Rosi se potom bavio nekretninama sa svojim nekadašnjim saigračem i cimerom Đankarlom Salvijem, a trenutno je stručni konsultant na Juventusovom televizijskom kanalu.

Komentari / 0

Ostavite komentar