Легенда дана - Паоло Роси

Италијани су на трећу титулу на Светским првенствима чекали чак 44 године и када су већ почели да сумњају да ће је икад више освојити, појавио се млади, убојити и контроверзни нападач Паоло Роси. Са шест постигнутих голова у Шпанији ’82 не само што је довео Италију до трона, већ је и добио ”Златну копачку” и “Златну лопту”.

Фудбал 15.06.2014 | 15:22
Легенда дана - Паоло Роси

Нико па ни сам Роси није могао да наслути да ће управо он обележити један од најбурнијих Светских првенстава икада. Две године пре почетка СП није играо због суспензије због тога што је учествовао у аферама са клађењем и намештањем утакмица познатијим под термином “Тотонеро”.

Када се вратио у репрезентацију није наишао на добродошлицу свих, јер се сумњало да ишта може да начини у Шпанији, а и веровало се да ће његово присуство међу “азурима” нарушити атмосферу.

Ипак, искуснији играчи као што су били Конте, Зоф, Тардели и Коловати, пригрлили су га и мотивисали да пружи све од себе.

Својим головима је малтене сам елиминисао Бразил (три пута сместио лопту у мрежу "кариока" у победи од 3:2), Пољску и Немачку у финалу.

Те 1982. године је проглашен за најбољег фудбалера Европе и света. Играо је за Комо, Вићенцу, Перуђу, Милан, Верону и Јувентус, са којим је 1984. освојио Куп Италије, Куп Победника Купова и Суперкуп Европе.

ФИФА га је уврстила на листу 125 најбољих фудбалера свих времена.

Паоло Роси се потом бавио некретнинама са својим некадашњим саиграчем и цимером Ђанкарлом Салвијем, а тренутно је стручни консултант на Јувентусовом телевизијском каналу.

Коментари / 0

Оставите коментар