Srpska da otvori dijalog sa visokim predstavnikom

Republika Srpska bi trebalo da otvori dijalog sa visokim predstavnikom u BiH i svoje interese ugradi u njegov izvještaj za Savjet bezbjednosti, tako da taj izvještaj iz BiH bude izbalansiran i prema Republici Srpskoj, smatra politički analitičar Radomir Nešković.

Republika Srpska 10.05.2014 | 22:11
Srpska da otvori dijalog sa visokim predstavnikom

Slanje paralelnog izvještaja Srpske imao bi efekte, ali daleko manje u odnosu na zvanični izvještaj visokog predstavnika, tvrdi Nešković.

Govoreći o najavljenoj posjeti predsjednika Vlade Srbije Aleksandra Vučića  zvaničnom Sarajevu, Nešković smatra da je to potvrda o izgradnji stabilnih odnosa u regionu.

"Vučić je naglasio da poštuje Dejtonski sporazum po kome je opstanak Bosne i Hercegovine neupitan, ali je i opstanak Republike Srpske unutar Bosne i Hercegovine takođe neupitan.

Tako da međudržavni odnosi između Bosne i Hercegovine i Srbije ne štete specijalnim vezama, niti specijalne veze ugrožavaju dobre veze između Srbije i BiH.

Ako tome dodamo dobre odnose koje protažiraju Hrvatska i Crna Gora, stabilizacija u regionu je u usponu i odnosi se razvijaju nabolje", kaže Nešković.

Komentari / 0

Ostavite komentar