Dokaz da ljudska glupost ne poznaje granice!

Naš je svijet prepun čuda i čudesa u kojima možemo uživati, imamo li dovoljno novca i par dana godišnjeg odmora koji možemo utrošiti u tu svrhu. I dok se većina nas u takvoj prilici divi prirodnim fenomenima i istorijsko-kulturnim znamenitostima ispred naših očiju, neki jednostavno nemaju smisla za to.

Putovanja 09.05.2014 | 09:54
Dokaz da ljudska glupost ne poznaje granice!

Da je ljudska glupost zaista velika, pokazuje idućih par primjera turista koji su svojim nerazumnim i suludim ponašanjem zauvijek uništili istorijske znamenitosti, prirodne ljepote i rijetke primjerke životinjskog svijeta. Umjesto uživanja u blagodetima koje im odmor pruža i fascinacije ljepotama koje se oko njih nalaze, neki su se turisti upisali u istoriju svojom nevjerovatnom glupošću.

1. Tinejdžer upisao svoje ime u stari hram u Egiptu – prošle godine jedan je kineski tinejdžer po imenu Ding Jinhao posjetio prastari hram Luksor u Egiptu, tokom čega je u zid star 3.000 godina urezao rečenicu ''Ding Jinhao je bio ovdje''. Očito mu je bio predosadno razgledati tu istorijsku znamenitost, pa je time odlučio prekratiti vrijeme.Na ovaj je način 15-godišnjak svojom nevjerovatnom glupošću uspio zauvijek uništiti hram koji je hiljadama godina stajao netaknut i odolijevao raznim varbarskim napadima, ratovima i zubu vremena.Njegov je čin osudio čitav svijet, a mali je vandal postao meta napada sa svih strana. Naravno, potpuno s razlogom.

2. Turist pronašao veoma rijetku hobotnicu sa šest krakova, pa je pripremio kao ukusnu večeru - Američki turist po imenu Labros Hajdras ronio je kraj grčkog ostrva, kada je naišao na hobotnicu sa šest krakova. No, zbog svog neznanja nije primijetio da je riječ o veoma rijetkoj vrsti, pa ju je fino pripremio kao ukusnu večeru, s kojom je počasti društvo.Da je njegov potez bio krajnje nepromišljen saznao je tek kasnije, kada mu je njegov prijatelj, inače morski biolog, ukazao na glupost koju je napravio. No, Labros se branio tvrdeći kako je imala ukus poput normalne hobotnice, no priznao je da se zbog toga osjećao jako loše.

3. Turisti se fotkali s delfinom na samrti - Grupa turista koja je boravila u kineskoj provinciji Hainan učinila je neizmjernu glupost. Naišavši na delfina na samrti, kojeg je udario brod, nepromišljeni su se turisti, umjesto da pozovu odgovarajuću službu i spase ga, fotkali u raznim pozama s njim, sve dok jadna životinja nije iskrvarila.Da bi stvar bila još gora, grupa je muškaraca nakon svega te fotografije još objavila na društvenoj mreži Sina Weibo.

4. Turist u Firenci slomio prst skulpturi iz 15. vijeka - Kada je Amerikanac Patrik Broderik posjetio Museo dell'Opera del Duomo u Firenzi nije ni slutio što ga čeka. Naime, u jednom je trenutku slomio mali prst na kipu iz 15. vijeka, što je izazvalo bijes i negodovanje širom Italije. Iako nije razjašnjeno kako je to učinio i šta je tačno pokušavao, činjenica je da je diranje muzejskih eksponata strogo zabranjeno.

5. Autostoperi grafiteri išarali zadivljujuće klifove Mohera - Vijekovima, klifovi Mohera na visini od 200 metara iznad Atlantskog okeana, predstavljaju jedno od najposjećenijih turističkih destinacija Irske te oduzimaju dah svojom zadivljujućom ljepotom. Upravo su oni dokaz kako čovjek dođe i ode, a veličanstvo prirode ostaje.No, čini se kako dva francuska turista autostopera nisu djelila to mišljenje, pa su klifovima odlučili dodati malo ''štiha''. Tako su na jednoj od stijena išarali svoje umjetničko djelo - grafit velik čak dva i po metra, da bi na kraju, kao dokaz svoje gluposti, sve to snimili i stavili na Vimeo.

 



 

Komentari / 0

Ostavite komentar