U avgustu otvaranje mosta Mehmed paše Sokolovića (VIDEO)

Rekonstrukcija mosta Mehmed paše Sokolovića na Drini u Višegradu trebala bi biti završena do 19. avgusta, kada je predviđeno i svečano otvaranje, rečeno je danas u Višegradu na sastanku predstavnika opštine, Turske razvojne agencije /TIKA/ i izvođača radova firme "ER BU".

Republika Srpska 08.05.2014 | 20:42
U avgustu otvaranje mosta Mehmed paše Sokolovića (VIDEO)

Esad Patal iz turskog preduzeća "Ceste", koji nadzire radove, potvrdio je da će kocke sa kolovoza mosta biti zamijenjene kamenim pločama, odnosno turskom kaldrmom, kao što je i prvobitno bilo.

"Da bi se to uradilo potrebno je da se skine i jedan betonski sloj ispod sadašnje kocke i pijeska pa će staza za pješake na starom mostu biti niža od sadašnje za 35 cemntimetara", objasnio je Patal.

Za to vrijeme Ćuprija će biti zatovorena za prelaz pješaka.

"Ostaje pored toga da se injektiraju neki od stubova mosta, uredi portal sa natpisom na arapskom jeziku preko puta sofe, izgrade prilazne rampe sa obje strane stare građevine", rekao je Patal.

Prema njegovim riječima, cijela kamena konstrukcija biće pod jakim mlazevima vode očišćena od prljavštine i izmijenjeni oštećeni kameni blokovi na tri luka.

"Posebna priča su prilazne rampe s obje obale Drine. Na desnoj obali će biti izgrađeni prilazi ćupriji, vidikovci i platforme od kamena kao i parking prostor za automobile", rekao je Patal.

Ulaz na desnoj obali na Ćupriji će promijenti sadašnji izgled, jer će biti proširen. Na most će se ulaziti sa tri stepenika, a prostor Trga palih boraca će biti preuređen i popločan.

Načelnik opštine Višegrad Slaviša Mišković kaže da će u julu biti potrebno da se smanji dotok vode u akumulaciju HE "Bajina Bašta" kako bi se izvršila kontrola prošle godine saniranih temelja i stubova mosta.

"Ćuprija će biti umivena i osvijetljena iz četiri ugla sa 12 specijalno postavljenih projektora i preko nje nikada više neće moći saobraćati automobili", dodao je Mišković.

Turistima će biti omogućeno da sa obale Drine, pored stare građevine, stepenicama priđu vodi i posmatraju "čudnu arabesku nad vodom", kako je napisao nobelovac Ivo Andrić.

Rekonstrukcija mosta Mehmed paše Sokolovića započeta je prošle godine, a projekat vrijedan pet miliona evra finasira TIKA, uz pomoć opštine Višegrad.

(BN TV)

Komentari / 0

Ostavite komentar