У августу отварање моста Мехмед паше Соколовића (ВИДЕО)

Реконструкција моста Мехмед паше Соколовића на Дрини у Вишеграду требала би бити завршена до 19. августа, када је предвиђено и свечано отварање, речено је данас у Вишеграду на састанку представника општине, Турске развојне агенције /ТИКА/ и извођача радова фирме "ЕР БУ".

Република Српска 08.05.2014 | 20:42
У августу отварање моста Мехмед паше Соколовића (ВИДЕО)

Есад Патал из турског предузећа "Цесте", који надзире радове, потврдио је да ће коцке са коловоза моста бити замијењене каменим плочама, односно турском калдрмом, као што је и првобитно било.

"Да би се то урадило потребно је да се скине и један бетонски слој испод садашње коцке и пијеска па ће стаза за пјешаке на старом мосту бити нижа од садашње за 35 цемнтиметара", објаснио је Патал.

За то вријеме Ћуприја ће бити затоворена за прелаз пјешака.

"Остаје поред тога да се ињектирају неки од стубова моста, уреди портал са натписом на арапском језику преко пута софе, изграде прилазне рампе са обје стране старе грађевине", рекао је Патал.

Према његовим ријечима, цијела камена конструкција биће под јаким млазевима воде очишћена од прљавштине и измијењени оштећени камени блокови на три лука.

"Посебна прича су прилазне рампе с обје обале Дрине. На десној обали ће бити изграђени прилази ћуприји, видиковци и платформе од камена као и паркинг простор за аутомобиле", рекао је Патал.

Улаз на десној обали на Ћуприји ће промијенти садашњи изглед, јер ће бити проширен. На мост ће се улазити са три степеника, а простор Трга палих бораца ће бити преуређен и поплочан.

Начелник општине Вишеград Славиша Мишковић каже да ће у јулу бити потребно да се смањи доток воде у акумулацију ХЕ "Бајина Башта" како би се извршила контрола прошле године санираних темеља и стубова моста.

"Ћуприја ће бити умивена и освијетљена из четири угла са 12 специјално постављених пројектора и преко ње никада више неће моћи саобраћати аутомобили", додао је Мишковић.

Туристима ће бити омогућено да са обале Дрине, поред старе грађевине, степеницама приђу води и посматрају "чудну арабеску над водом", како је написао нобеловац Иво Андрић.

Реконструкција моста Мехмед паше Соколовића започета је прошле године, а пројекат вриједан пет милиона евра финасира ТИКА, уз помоћ општине Вишеград.

(БН ТВ)

Коментари / 0

Оставите коментар