Premašeni postavljeni planski zadaci

Javno preduzeće "Šume Republike Srpske" je za prva tri mjeseca ove godine premašilo postavljene planske zadatke, jer je izvršilo sječu 355.000 metara kubnih šumskih drvnih sortimenata, zaključeno je danas u Banjaluci na sjednici Nadzornog odbora ovog preduzeća.


Republika Srpska 08.05.2014 | 19:15
Premašeni postavljeni planski zadaci

"Pravovremenim provođenjem procedura za ugovaranje sa izvođačima radova, kao i potpisivanjem ugovora sa kupcima šumskih drvnih sortimenata stvorena je dobra pretpostavka za početak radova odmah u januaru. U prilog su išle i dobre vremenske prilike u zimskoj sezoni", rečeno je danas na sjednici Nadzornog odbora.

Vrijednost realizacije u prva tri mjeseca ove godine je oko 27,4 miliona KM, što je za oko 9,4 miliona KM više od ostvarene u istom periodu prošle godine, saopšteno je iz "Šuma Republike Srpske".

Postignuta je prosječna cijena šumskih drvnih sortimenata od 88,61 KM po metru kvadratnom , što je za 3,95 KM više od planirane prosječne cijene, a održan je i kontinuitet isplata plata radnicima.

U saopštenju se navodi da su obaveze dospjele na naplatu prema lokalnim zajednicama isplaćene, te obaveze dospjele prema sklopljenim reprogramima.

Uplaćivanje poreza i doprinosa je redovno, a izvršenje planiranih radova sa dobrim procentima, kao i održavanje kontinuiteta i sustizanje izmirivanja obaveza daje sigurnost stabilnosti poslovanja preduzeća u ovoj godini.

Potrebne aktivnosti u budućem periodu su stalna analiza na usklađenosti izvršenja radova po fazama rada, viši nivo kontrole krojenja i klasiranja kod panja, iznalaženje plasmana za ogrevno drvo, koje čini oko 89 odsto od zaliha lišćara na stovarištu.

Stalni zadatak mora biti praćenje naplate potraživanja s ciljem poboljšanja likvidnosti.

"Zadržavanjem postignutog trenda očekujemo uspostavljanje potpune stabilnosti poslovanja preduzeća u ovoj godini, finansijskom disciplinom, poboljšanjem likvidnosti i potpunim sustizanjem izmirenja
obaveza", zaključuje se u saopštenju.

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

pero

08.05.2014 17:51

Zanimljivo, prosle godine su imali vise i novca i gubitaka, tu njihovu ekonomsku racunicu niko ne umije vise izracunati, sve su to eksperti. VUCICU imali te da li koja majka radja na ovim prostorima slicne VUCICE?

ODGOVORITE
Name

kukulele

08.05.2014 18:13

Zato nisu dobili ni februarsku platu, u nekim gazd. Sjeci,sjeci, pa ili propadne ili nenaplate!?? Samo Lažu ovaj jadni narod dok ne crkne od jada!

ODGOVORITE
Name

petar

08.05.2014 19:43

Dobro bi bilo da neko od nadleżnih inspekcija utvrdi stanje šumske osnove i da vidi koliko je smanjenje drvne mase prve kvalitete. Nażalost stanje u šumama je toliko loša da bi trebalo potpuno zabraniti sječu sledeće tri godine da bi se stanje malo popravilo.

ODGOVORITE