Usvojen akcioni plan zapošljavanja (VIDEO)

Vlada Republike Srpske usvojila je Akcioni plan zapošljavanja za ovu godinu,  kao i projekte podrške zapošljavanja u privredi, te i zapošljavanja i samozapošljavanja djece poginulih boraca, RVI i demobilisanih boraca.

Republika Srpska 08.05.2014 | 19:34
Usvojen akcioni plan zapošljavanja (VIDEO)


Za ove namjene planirano je oko devet i po miliona maraka. Akcenat je stavljen na nova radna mjesta u privredi, a očekuju se značajnija zapošljavanja u bjeljinskoj šećerani te u tekstilno-kožarska preduzeća, izjavio je  ministar rada i boračko-invalidske zaštite Petar Đokić nakon sjednice Vlade.

Akcenat  ovogodišnjeg Akcionog plana za zapošljavanje stavljen je na povećanje radnika u privredi.  Planirano je  zapošljavanje ukupno  2880 nezaposlenih lica. Subvencije će biti usmjerena kako prema poslodavcima, tako i  prema samozapošljavanju. Poslodavci koji angažuju nezaposleno lice biće subvencionisani sa po dvije i po hiljade maraka. Na ovaj način zaposliće se 920 lica-kaže Đokić.

Planirano je da se zaposli 425 lica iz kategorije  djece poginulih boraca, RVI i demobilisanih boraca. Za  samozapošljavanje  125-oro djece poginulih boraca planirana je subvencija od  8000 maraka  po jednom licu. Za  zapošljavanje 200 RVI i  demobilisanih boraca planirano 3 hiljade maraka po jednom licu, a za  stotinu lica iz tih kategorija za samozapošljavanje po četiri hiljade maraka.

Sufinansiraće se i  zapošljavanje pripravnika.

Od čega će  1 071 marku  obezbjediti poslodavci, kazao je Đokić. Na zavodu za zapošljavanje 148 253 lica se vode kao nezaposlena. U prošloj godini taj broj je smanjen za 2,7 odsto-pohvalio se ministar dodajući da će u prošloj i ovoj godini za zapošljavanje ukupno biti utrošen 21 milion maraka.

BN TV

 

Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

VRS RVI

08.05.2014 17:42

Lažovčina. Kako više nije sam sebi dosadio, ali neće dugo.

ODGOVORITE
Name

pero

08.05.2014 18:02

Gluposti, nema on gdje saposliti vise ni jednog radnika. Prije ce doci u poziciju da ih otpusta kao visak nego sto ce imati mogucnost da ih zaposli. Njegova demagogija.

ODGOVORITE
Name

Sin pog. borca

08.05.2014 18:38

Zna se kako kod nas ide zaposljavanje... Veza , stela, rodjacka linija i naravno NOVAC... Ovo sto prica Ministar nebi ni pas sa maslom progutao... U ovu statistiku ulaze ljudi koji vec godinama rade u drzavnoj upravi, a spadaju u boracke kategorije...

ODGOVORITE
Name

Srba

08.05.2014 18:40

Socijalisti u RS će proći u Oktobru kao i Dačićevi i Srbiji samo što neće činiti buduću vlast.U tome je razlika od njihovih kolega preko Drine.DODO PADA I TO JE VEC SADA SVIMA JASNO.MARKO PAVIC I DJOKIC CE DA ZAVRSE NA MARGINI POLITICKE SCENE

ODGOVORITE
Name

REALAN

08.05.2014 20:55

Hajde dobro nećemo više viceve pričati..STVARNO SU GLUPI I NE BAŠ SMIJEŠNI VICEVI..

ODGOVORITE
Name

Gavrilo Princip

09.05.2014 04:37

Neće narod više da ima lopove u vlasti, taman kad bi čitavu Republiku Srpsku zaposlili i kada ne bi bio niti jedan nezaposleni. Narod je protiv ovih lopova u vlasti, i tu im ni Bog otac nemože pomoći. Oni su otpisani za let sa kukavičijeg gnezda.

ODGOVORITE
Name

Baja mali Dodo

09.05.2014 04:53

Čisto sumnjam da će od zapošljavanja biti išta, ali i ako bude to će biti predizborno zapošljavanje. Nakon izbora dolazi do naglog otpuštanja radnika, i ako kojim slučajem, ne dao Bog, Laktašenko pobjedi, vidjećete novi akcioni plan otpuštanja radnika.

ODGOVORITE
Name

jadni jova

10.05.2014 05:11

DEMAGOG NEMA STA ONI SAMO PLANIRAJU A I JA PLANIRAM DA DOBIJEM SEDMICU NA LOTU ALI OD TOGA NEMA NISTA KAO I OD NJEGOVOG ZAPOSLJAVANJA MAZANJE OCIJU NARODU IM JEDINO DOBRO PROLAZI SAMO NEZNAM DOKLE

ODGOVORITE