Poplave načinile nesagledive štete (VIDEO)

Neodržavanje vodoprivrednih obejkata više do 20 godina jedan je od glavnih uzroka sve češćih velikih poplava u Republici Srpskoj. Štete su nemjerljive, što nijedan budžet ne može da izdrži.

Republika Srpska 08.05.2014 | 14:36
Poplave načinile nesagledive štete (VIDEO)

 

Lijevče polje ovog proljeća više puta poplavljeno. Pričinjena je ogromna šteta, najviše na usjevima.

"Direktne štete u poljoprivredi su procjenjene na 400.000 KM. Biće i smanjeni prinosi, prema procjeni poljoprivrednih stručnjaka ta šteta je 1,5 milion KM", istakao je u emisiji "Izazovi" BN TV Boško Pucar iz Civilne zaštite Gradiške.

U Prijedoru je početkom sedmice poplavljeno 200 domaćinstava. Povlačenjem voda, sada je mnogo stabilnija situacija.

"Glavni problem je nepotpuna regulacija vodotoka na području Prijedora, prije svega rijeke Sane", ukazao je šef Odsjeka Civilne zaštite iz Prijedora Dušan Vranješ.

U selu Novi kod Bijeljine su česte poplave jer nedostaje 5 km nasipa na rijeci Savi. To se čeka godinama, ali zaštita od poplava je ipak na ovom području pokrenuta sa nulte tačke.

"Prošle godine smo uradili dva propusta koja će mnogo značiti da se voda povuče sa oranica. Ipak i dalje je aktuelan je kanal Jara koji je iskopan prije trideset godina, a kojeg nikad niko nije došao da očisti", ukazao je predstavnik MZ Novi Jovo Simić.

Iz Javnog preduzeća "Vode Republike Srpske" najavili su u emisiji "Izazovi" niz projekata koje realizuju zajedno sa Vladom Republike Srpske s ciljem sprečavanja šteta.

"Jedan od tih primjera je upravo kanal Osorna Borna u Lijevče Polje koji će biti saniran ovog ljeta. U Semberiji ćemo ovog ljeta realizovati ključen projekte - Topolovac na Savi, kanal Janjica. Plan je nadvišenje na dijelu nasipa u Rači", istakao je direktor JP "Vode RS" Dragan Anđelić.

Projekat izgradnje drinskog nasipa kandidovan je kod Svjetske banke i očekuje se odgovor do kraja juna.

BN TV

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

pero

08.05.2014 17:27

Niste vi tu da konstatujete, nego da poduzimate da se ne desi.

ODGOVORITE