Поплаве начиниле несагледиве штете (ВИДЕО)

Неодржавање водопривредних обејката више до 20 година један је од главних узрока све чешћих великих поплава у Републици Српској. Штете су немјерљиве, што ниједан буџет не може да издржи.

Република Српска 08.05.2014 | 14:36
Поплаве начиниле несагледиве штете (ВИДЕО)

 

Лијевче поље овог прољећа више пута поплављено. Причињена је огромна штета, највише на усјевима.

"Директне штете у пољопривреди су процјењене на 400.000 КМ. Биће и смањени приноси, према процјени пољопривредних стручњака та штета је 1,5 милион КМ", истакао је у емисији "Изазови" БН ТВ Бошко Пуцар из Цивилне заштите Градишке.

У Приједору је почетком седмице поплављено 200 домаћинстава. Повлачењем вода, сада је много стабилнија ситуација.

"Главни проблем је непотпуна регулација водотока на подручју Приједора, прије свега ријеке Сане", указао је шеф Одсјека Цивилне заштите из Приједора Душан Врањеш.

У селу Нови код Бијељине су честе поплаве јер недостаје 5 км насипа на ријеци Сави. То се чека годинама, али заштита од поплава је ипак на овом подручју покренута са нулте тачке.

"Прошле године смо урадили два пропуста која ће много значити да се вода повуче са ораница. Ипак и даље је актуелан је канал Јара који је ископан прије тридесет година, а којег никад нико није дошао да очисти", указао је представник МЗ Нови Јово Симић.

Из Јавног предузећа "Воде Републике Српске" најавили су у емисији "Изазови" низ пројеката које реализују заједно са Владом Републике Српске с циљем спречавања штета.

"Један од тих примјера је управо канал Осорна Борна у Лијевче Поље који ће бити саниран овог љета. У Семберији ћемо овог љета реализовати кључен пројекте - Тополовац на Сави, канал Јањица. План је надвишење на дијелу насипа у Рачи", истакао је директор ЈП "Воде РС" Драган Анђелић.

Пројекат изградње дринског насипа кандидован је код Свјетске банке и очекује се одговор до краја јуна.

БН ТВ

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

перо

08.05.2014 17:27

Нисте ви ту да констатујете, него да подузимате да се не деси.

ОДГОВОРИТЕ