Razgovori počeli, dogovora nema

O budžetu i ekonomskoj politici danas su razgovarali Vlada i Sindikat, ali konačni dogovor je izostao.

  • Vijesti
  • Republika Srpska


Nakon poslodavaca i privrednika, na budžetske pregovore stigli su sindikalci, koji su iznijeli nekoliko zahtjeva. Najvažiji su potpisivanje Opšteg kolektivnog ugovora, povećanje plata u realnom sektoru, povećanje najniže plate, povećanje naknada za vrijeme nezaposlenosti, Izmjene Zakona o radu.

Nakon dvosatnih pregovora od Vlade su dobili odgovor da će doći do povećanja najniže plate, ali se ne zna kada, kao ni koliko će biti povećanje.

Predsjednik Saveza sindikata Ranka Mišić je izjavila da bi povećanje najniže plate trebalo da iznosi 50 % od prosječne plate u Republici Srpskoj.

Sindikat lobira za realni sektor. Vlada poručuje da ni u javnom sektoru neće biti povećanja, ali ni smanjenja potrošnje na plate, iako je to uslov MMF-a. Predsjednik Republike nedavno je najavio mogućnost povećanja plata u administraciji, zavisno od ekonomskih pokazatelja. Teorija Željke Cvijanović je potpuno drugačija:

”Mi moramo imati veći rast od 3,5 % da bismo na tržištu rada i u pogledu broja zaposlenih i visine primanja to mogli osetiti. Naš cilj je da rast ide u kontinuitetu, a to znači da u narednih nekoliko godina prvo moramo da pređemo 4,5 odsto, pa tek onda da pričamo da su takve stvari zaista realne.”

O tome će se sutra razgovarati i sa predstavnicima MMF-a. Za tri sedmice počeće i razgovori o opštem kolektivnom ugovoru, ali i izmjenama Zakona o radu. Vlada priznaje da Zakon nije dobar i da su izmjene neophodne.BN televizija

KOMENTARI11
POŠALJITE PORUKU

DrPiga

15.11.2017 21:22

Lik je uvreda za ljudskost.

Radnici iz realnog sektora i sad uz puno radno vrijeme,sva prekovremena i sva placene dnevnice ne izadju preko 500 KM,sa tom platom jedva prezivljavaju,pa cemu da se nadaju u penziji ili cemu da se nada omladina.Strasno,ma glasajte pokrepali dabogda,kako niko da ima taj bunt u sebi "Mjenjam ove a ako budu i ti novi losi mjenjam i njih",sta se ceka,da pokrepamo od gladi i nemastine,STA?

Radnik

15.11.2017 23:16

Za ovo su krivi Bosnjaci ali mislim da moze pomoc Dragan Covic iz HDZa

Bajker

16.11.2017 07:56

Bora bora

15.11.2017 21:29

Zeljka ostari öd problema.

Notar

15.11.2017 21:48

Sindikalna mafija, davno su se oni otudjili od radnika, samo izvikuju radničke parole, a ovamo sebi obezbjeđuju privilegije. amo im pogledajte plate i sve će vam biti jasno. Svima je treći li četvrti mandat. Onaj Pavlović iz granskog sindikata šumarstva je već četvrti mandat, došao kao omladinac, a u sindikatu će dočekati penziju.

Nikola neznanovic.

16.11.2017 03:39

Kako vas nije sramota toliko lagati.Smanjujete plate narod se zali i mi znamo ovamo da lazete Zelka sve laze.

borac

16.11.2017 05:50

Dizi plate izbori su na pragu kako se moglo izdvojiti za penzionere tolika srestva nji je vlada rijesila sa tri posto i svi ce glasati za poziciju a jos se prica o dva posto pa jaci smo od njemacke a jedina prednost je sto kod nas mrtav penzioner ne prima penziju ali moze glasati.

Pero

16.11.2017 06:33

damo povećanje 113posto i još 4 godine produžen život

Dva crna gavrana

16.11.2017 08:37

Ovo baš nema logike ni smisla. Prvo se povećaju plate. Samim tim se povećavaju prihodi Fonda PIO po osnovu doprinosa. I logično, povećavaju se penzije. Iz realnih izvora. Tako to biva u kulturnim i pristojnim zemljama u kojima se korupcija, kriminal i pljačka gone, utužuju, presuđuju, a ne kao ovdje da se pozdravljaju i slave. U zemljama u kojima svi drže do morala, pa čak i političari i sindikalisti.

Game over

16.11.2017 10:08

Skupite para da kupite vijenac i da odate parastos jednoj jedinoj i nikad prezaljenoj....😪

BOBA

16.11.2017 13:19

DNEVNICE SU BITNE. KO FERMA DOGOVOR SAMO NE KA SE VRTE PARE.NIKAD VIŠE PARA NIJE BILO ALI SAMO ZA DOTIČNE I NJIHOVE PODANIKE.

Razvoj: NEST

© Đorđe Gajić 2018.
Sva prava zadržana.