"Srpska je važnija od političkih ciljeva"

Predsjednik Narodnog demokratskog pokreta /NDP/ Dragan Čavić izrazio je zadovoljstvo zbog toga što je na sastanku kod predsjednika Republike Srpske sinoć postignut dogovor i formulisan u zajedničku izjavu.

Republika Srpska 30.11.2015 | 07:35
"Srpska je važnija od političkih ciljeva"

Čavić je naglasio da je riječ o jedinstvenom stavu svih učesnika sastanka koji pokazuje da niko nije spreman da vitalne i ključne faktore identiteta Republike Srpske žrtvuje zbog dnevnopolitičkog cilja.

"Mi insistiramo da se u naredna četiri mjeseca završi cijeli posao u vezi sa zakonom o Ustavnom sudu BiH, to je u korist svih građana ove zemlje, i da konačno oni imaju svoje predstavnike u Ustavnom sudu koji će odlučivati na principima na kojima odlučuju ustavni sudovi entiteta", rekao je Čavić novinarima u Banjaluci nakon sastanka predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i zvaničnika iz Srpske.

Čavić je podsjetio da je 2007. godine Narodna skupština Republike Srpske promijenila Zakon o praznicima, da je apelacija došla pred Ustavni sud Srpske i da su svi dokazi i argumenti tada bili u korist odluke suprotne odluci Ustavnog suda BiH.

"Sudije stranci su prije 15 godina morali da odu odavde i tada je trebalo da imamo zakon o Ustavnom sudu BiH, dva puta su pokretane inicijative iz Republike Srpske za usvajanje Zakona o ustavnom sudu – 2005 i 2007. godine i svaki put su odbijeni ti zahtjevi. Zato ovako više ne može", poručio je Čavić.

Prema njegovim riječima, loša je praksa i da Bošnjaci preglasavaju Srbe i Hrvate.

"Zbog toga smo se svi složili da ovu praksu prekinemo i postigli smo zajednički dokument na kojem ćemo istrajavati i djelovati zajednički i kroz Predstavnički dom i Dom naroda /Parlamentarne skupštine BiH/ i u Narodnoj skupštini", rekao je Čavić.

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

Referendumi

30.11.2015 06:49

Sada kada zaredaju referendumi? Srpski,hrvatski,bošnjački?

ODGOVORITE
Name

Михаило Микић

30.11.2015 09:26

Кроз РЕФЕРЕНДУМ се најбоље и најтачније види воља народа којег треба питати да ли СРБи Православни, СРБи римокатолици И СРБи муслимани жели и даље да живи попут мужа и жене који се неволе у принудном и неприродном браку или у једној држави или желе због својих вјерски разлика у миру да се разиђу попут Чешке и Словачке и да остану у добрим комшијским или сусједским односима или желе и даље да служе за подкусуривање велики сила. ВОЉА НАРОДА ЈЕ ГЛАД БОЖИЈИ КОЈЕГ ТРЕБА ПОСЛУШАТИ!

Name

Oko sokolovo

30.11.2015 10:26

U ovu ovakvu opoziciju, više ne vjerujem.

ODGOVORITE
Name

ab

30.11.2015 10:54

Bravo o.s.ovo sve treba u kantu za smece

Name

*

30.11.2015 13:30

Pogledajte samo ovu izjavu "Srpska je važnija od političkih ciljeva". Čaviću, pa ti ne znaš ni kako se zoveš. Ni ti, ni ostali. Pa valjda je Srpska taj nekakav politički cilj. I nekakav način života u njoj je nekakav politički cilj, da li dati prednost industriji ili više brinuti o životnoj sredini, kulturi itd...Ili su vama politički ciljevi "Ima li tu mene"! "Gdje sam tu ja" "Kolika je plata"... Ovdje su zbilja potrebne promjene. Ali radikalne promjene! Treba zamijeniti sve vas, iščupati vas iz zemlje sve zajedno. Jer ste vi svi običan korov. Zabraniti vam svima da se bavite bilo kakvim društvenim radom. Zabraniti sve te vaše sekte i interesne organizacije. Sve rastjerati. I smanjiti uvoz tih odijela, bijelih košulja i bijelih čarapa. Zbilja vas je dosta. Nadjite sebi druge ovce da vas čuvaju, ove su vas dosta pazile.

ODGOVORITE