Тонију Цетинском пријети и до осам година затвора

Ускок (Специјално тужилаштво Хрватске за сузбијање корупције и организованог криминала) подигло је оптужницу против Тонија Цетинског зато што је утврђено да је користио лажну потврду о вакцинацију против коронавируса, пренео је сајт Империјал.

Забава 21.03.2024 | 17:47
Тонију Цетинском пријети и до осам година затвора

Према њиховим сазнањима, из докумената која су објавили, заменик тужиоца Вјекослав Саулић је Жупанијском суду у Загребу 28. децембра 2023. послао оптужницу против 18 особа, међу којима је и познати певач.

Ради се заправо о новој оптужници у којој се окривљени терете да су платили како би добили лажне потврде да су вакцинисани против ковида и тако стекли право на дигиталну ЕУ ковид пропусницу. Окривљени се терете да су посреднику Ивану Џелалији дали новац како би медицинској сестри Петри Румихи, која је тада радила у дому здравља Загреб запад и била овлашћена за приступ и унос података у информациони систем министарства здравства, неистинито уписала податак да су окривљени вакцинисани.

kovid propusnica, Kovid propusnice, kovid sertifikatФОТО: СХУТТЕРСТОЦК

Занимљиво је како је посредник, према оптужници, добијао различите новчане износе за ту незакониту услугу, па су неки окривљени плаћали износ од 265 евра, неки 200, а неки 100 евра. Окривљени су се бранили на разне начине. Неки су порицали дело, неки су одмах признали, има и оних који су приговарали због тога што су морали стално да плаћају скупе тестове да нису позитивни како их послодавац не би вратио кући или како не би платио казну.

Даље, портал Империјал наводи да је оптужница против поменутих у загребачки Жупанијски суд послата уочи дочека 2024, али већини окривљених достављена је протеклих недеља. У чланку за које се терете окривљени пише:

- Ко службеној или одговорној особи понуди, да или обећа мито да унутар или изван граница свог овлашћења обави службену или другу радњу коју не би смела обавити, или да не обави службену или другу радњу коју би морала обавити, или ко посредује при таквом подмићивању службене или одговорне особе, казниће се казном затвора од једне до осам година - наводи се у допису. Поменути медиј пише да у оптужници пише да је певач одликован Редом Данице хрватске, да је неосуђиван, те да се против њега не води никакав други поступак, али нису објавили како се Цетински бранио од кривичног дела за које се терети.

Toni CetinskiФОТО: ДРАГАНА УДОВИЧИЋ

Тони ни за Курир није рекао шта ће предузети поводом озбиљних оптужби. Када смо га позвали преко ПР-а, он је навео да не зна ништа о томе.

(Курир.рс/Империјал)

Коментари / 0

Оставите коментар