Руше фабричке хале, земљиште продају локалним моћницима

Општина Источно Ново Сарајево у којој су пословали индустријски гиганти, сада је општина чија привреда се базира на услужним дјелатностима и изградњи стамбених зграда. Да ће поново бити производних погона, обећава СНСД-ово локална власт, те најављују отварање пословне зоне у кругу некадашње фирме РАОП. Опозиција ово обећање види као још једно намјештање уносних послова приватницима блиским властима.

Република Српска 25.04.2024 | 20:35
Руше фабричке хале, земљиште продају локалним моћницима

Већина предузетника у Источном Новом Сарајеву бави се услужним дјелатностима, а начелник ове општине СНСД-ов Јован Катић каже да мала и средња предузећа представљају покретачку снагу привреде Источног Новог Сарајева.

"Сигурно да је предузетничка дјелатност можда и наш највећи привредни сектор, иако запошљава мали број људи. Наравно да не смијемо занемарити ни грађевински сектор из ког долазе фирме са можда и највећим бројем запослених", истиче Катић.

СНСД-ова власт која у посљедњих 12 година руководи Источним Новим Сарајевом, хвали се бројем приватних радњи и зграда, јер се не могу
похвалити изградњом нових и очувањем старих производних погона, истичу из локалног СДС-а. 

Предсједник Актива младих ове странке у Источном Новом Сарајеву Борис Обрадовић подсјећа на тужну судбину индустријских гиганата Е-РАОП-а, ТАТ-а, МОФАС-а и Ласте који су пословали у Источном Новом Сарајеву...

"Сви су уништени и имовина која је припадала тим гигантима је распорадата локалним моћницима који су блиски властима СНСД-а", наглашава Обрадовић.

- Хиљаде људи је радило у четири- пет великих фабрика којих сада нема у Источном Новом Сарајеву, каже члан Предсједништва Народног Фронта Слађана Јашаревић.

"Неко је то све поравнао да би дошао до атрактивног земљишта. Да барем праве неке производне погоне, да нешто раде... Праве се стамбени објекти и пословни простори гдје се већином отварају кафићи, ресторани и кладионице. Дошло се до тога да су једина радна мјеста она угоститељских радника и радника у кладионици", наглашава Јашаревић.

Начелник Јован Катић је најавио нова радна мјеста и то не у туризму и угоститељству, већ у фирмама у будућој пословној зони, коју како каже,
приватни предузетници планирају правити у обухвату бивше фабрике РАОП.

"Приватни инвеститори раде... Тренутно је у изради мастер план и постоји могућност за долазак нових привредника, не из Источног Сарајева, него и из држава у окружењу", додаје начелник Источног Новог Сарајева.

Међутим, Јашаревић каже да се народ наслушао оваквих обећања, те подсјећа на то да су из СНСД-а прије седам година најавили отварање пословне зоне у кругу пропале фабрике ФАМОС на Палама, али да та индустријска зона ни данас не постоји.  

(БН) Фото: Илустрација

Коментари / 17

Оставите коментар
Name

КАТИЦ/НЕШИЋ КОМПАНИ

25.04.2024 21:02

СНСД ОД ЛУКАВИЦЕ НАПРАВИО СПАВАОНИЦУ СА КОЦКАРНИЦАМА И БИРТИЈАМА... КАТИЦ ПОДРЗАВА КРИМИНАЛ ПАРТНЕРА НЕШИЋА...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Е туго

25.04.2024 21:35

Читав грqд,"град",Источно Сарајево нема фирму која запошљава више од 15 људи.Можда понека дрворезачка фирма да има ,остало туга.

Name

Истоцно Сарајево

25.04.2024 22:19

Лукавица је једно класично насеље које је типична спаваоница , људи оду на посао у Сарајево и врате се навеце , преспавају и опет у Сарајево, привреде нема, туризма, економије, фабрика, ама бас ни једне, ал имамо сљедеће садржаје: пецењаре, ауто праонице, пунионице ауто гаса, кладионице, вулканизере, амортизер сервисе ( немамо путеве) , кафане, бензинске пумпе....а изградња неквалитетних зграда је прање новца од зна се цега, та градња неце дуго трајати јер нема ко ни да купује, а народ се одавде исељава на запад, од 10 станова 5 је празно, да нема Сарајева и Федерације, овдје не би нико имао за кифле, не би ни птица висе било, то је истина и реалност, друга ствар, босњаци масовно купују станове које рентају а многи и уиве јер су цијене далеко испод оних у Сарајеву, можда се за њих све ово и гради, вријеме це показати, имам осјећај да цемо опет због Додика у егзодус на крају

Name

Ре истоцно сарајево

26.04.2024 07:31

Ето сам казес да је доста јефтинији зивот него у Сарајеву.Ста се онда залите

Name

Ре

26.04.2024 11:37

Секта и њени сателити су највеће зло за српски народ. Чега су се дотакли то је пропало. Ено глиница у Зборнику пропада, крчми се немилосрдно. Радници отазе добијају. Вукан им је покушао помоћи, али они вјерују вођи који их уништава. Цијели Зборник је требао да се дигне и да то спаси. Сад имају оно што су заслужили

Name

Мицко

25.04.2024 22:33

Ајмо сад реално. Ако су отворени кафици, кладионице, козмтицки и фризерски салони, пекаре, стоматолоске амбуланте, трговине, итд.... па и у тим радњама раде људи. Ти исти људи тросе зарадјени новац у тим истим радњама.У цему је сад разлика је ли радник ради у фабрици, па троси у овим радњама које сам набројао, или ради у тим истим радњама. Најважније је да се новац троси, да крузи, да је у оптицају.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

26.04.2024 05:37

Тешко је теби схватити, то су потрошачке дјелатности, ништа не производе.

Name

Ре

26.04.2024 06:04

Теби је боље да више не коментаришеш, јер показујеш да не знаш колико не знаш.

Name

Ре

26.04.2024 07:07

Е,бас си магаре.

Name

Хееy

26.04.2024 18:58

Мицко друзе имас ти мозга?

Name

@Мицко

27.04.2024 03:32

Е мој пријатељу, мислиш да друштво може тако функционирати, напредовати... Онда би Грчка била најбогатија земља ЕУ, неби Њемачка...

Name

Жжж

25.04.2024 22:54

У истоцном новом сарајеву,,све су фирме унистити, фамос, тат, Специјална возила, ласту, раоп,,,, итд, итд,,,,,, праве зграде,,,,,, за кога,,,,,, ко их купује,,,,,, и ста онда кад стане изградња,,,, од цега људи да зиве, гдје да се запосле,,,,, ,

ОДГОВОРИТЕ
Name

Па сви иду

26.04.2024 01:03

У Сарајево радити и зарадјено потросе и преспавају ту!! Циркус невудјени!

Name

А Граница и Виза

26.04.2024 07:17

Па раде у Сарајеву, шта кад будемо морали вадити радну визу ради ГРАНИЦЕ. Нема гдје 2000 срба онда радити ...

Name

Реп. Српска

26.04.2024 07:43

је постала полигон за надметање криминалаца, шепурење проститутки и легалну коцку на сваком ћошку. Срби су разједињене, егоцентричне али поносне зечине чије срце стаје чим неко лупи шаком од сто. То вам је што вам је. Само можемо читати о томе шта нам раде. Предузети нешто нећемо никада.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Фочак Р. К.

26.04.2024 22:19

Додик, кум му Вукелић помоћу локалних мишева које су извукли на површину су уништили све вриједно у Српском Сарајеву. Крајишки паразити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зељо

27.04.2024 09:15

Друзе из Фоче.. Када би имао прилику да ти показем један видео ,ста значи унистење нечега сто би могло да храни цјелу крајину.Некада пољопривредно добро Младен Стојановиц из Тополе код Лактаса.Оно сто сам видио је за стрељање не за зарвор.