Ово је најотровнија атракција на свијету

Вртови дворца Алнвицк су смртоносна туристичка атракција коју годишње посети 800.000 људи, а у њима ништа не смеју да додирну.

Занимљивости 26.08.2016 | 09:51
Ово је најотровнија атракција на свијету
Вртови Алнвицка је комплекс вртова који припадају дворцу Алнвицк у истоименом граду у Енглеској, а туристима је најзанимљивији Отровни врт у којем се налази више од сто смртоносних биљака. Натпис на улазу у врт - “Ове биљке могу убити” нитко не сматра шалом, нарочито након што се прошлог лета седам посетилаца онесвестило пролазећи кроз врт, а онесвестили су се веројатно због последица удисања мириса ових биљака.

 

Вртови су се градили постепено, а први је направљен 1750. године када је на имање дошао војвода од Нортумберланда. Његов наследник се бавио биљкама и први је донео семенке биљака из целог света, а средином 19. века четврти војвода из њихове лозе поставио је коначну визију грандиозних вртова на којима се налазе хектари и хектари цвећа и биљака.

За време Другог светског рата вртови Алнвицка били су сјајан извор хране, а након велике кризе у двадесетом веку врт је запуштен и затворен 1950. године. Готово пола века касније, 1997. године, Џејн Перси, војвоткиња од Нортумберланда је уз помоћ славних дизајнера вртова из Белгије, Џека и Петера Wиртза преуредила вртове и направила најамбициознији вртларски пројекат у Великој Британији од Другог светског рата у што је уложила 42 милијуна фунти.

Отровни врт је у цели комплекс додат 2005. године, а туристе по врту воде искључиво обучени водичи и туристима је забрањено да додирују биљке и превише им се приближавају. У врту се налазе отровне биљке из целог света, а годишње врт посећује око

800.000 туриста. На идеју да направи отровни врт војвоткиња је дошла након што је посетила отровни врт породице Медици у Италији.

“Почела сам се питати зашто је толико вртова у свету који представљају само оне биљке које могу излечити људе, а не биљке које их могу убити. Сигурна сам да већина деце коју знам више занима како вас биљка може убити, колико дуго јој треба да вас убије,

који су симптоми и како препознати отровну биљку”, рекла је Џејн Перси.

(Еxпресс.хр)

Коментари / 0

Оставите коментар