Тропске врућине: Грађевинцима и путарима најтеже

Прве дане љета обиљежиле су изразито високе температуе које у појединим градовима прелазе и преко 40°Ц. У најтоплијем дијелу дана улице дјелују скоро сабласно, а излазе само они који морају. 

Република Српска 21.06.2024 | 21:00
Тропске врућине: Грађевинцима и путарима најтеже

Нагле промјене временских прилика све јаче утичу на становнике нашег поднебља, посебно на старије особе и хроничне болеснике, тако да се углавном прдржавају савјета љекара и спас траже у хладовини или климатизованим просторима, уз велике количине течности.

Прве дане љета обиљежиле су изразито високе температуе које у појединим градовима прелазе и преко 40°Ц. У најтоплијем дијелу дана улице дјелују скоро сабласно, а излазе само они који морају. 

Најтеже је онима који на високим температурама раде напољу, посебно путарима и грађевинским радницима, па је због тога, сходно Закону о раду Републике Српске и режим њиховиог рада редукован.

“У јутарњим сатима до 10, 11 или чак до 13 часова, у зависности од температуре, углавном може да се ради напољу. После тога радници прелазе на радове унутар објекта. Ако је и то неиздрживо због високих температура, скраћујемо радно вријеме, које је у љетним мјесецима ионако скраћено до 15:00 часова”, рекла је Драгана Гајић, директор ГП “Техника инжињеринг” Бијељина. Додаје да се често праве паузе, а радницима се достављају веће количине воде. 

Чим скоче температуре, тако порасте и продаја клима уређаја, а купци се, без обзира на цијену, углавном не премишљају пуно. Цијене клима уређаја крећу се од 500 КМ па навише, у зависностси од капацитета и перформанси, а највише се продају популарне 12-ке, које могу да охладе простор величине до 50 м2.

“Траже се све врсте клима, а ми их продајемо, уграђујемо и сервисирамо. Када је уградња у питању, мајстори су стално на терену”, рекао је Дарко Торомановић, директор фирме “Сонy цомпутерс” Бијељина. Грађанима који већ користе клима уређаје савјетује да их прије сезоне високих температура прегледају и очисте, како би били што ефикаснији.

На овакве временске прилике посебно су осјетљиви хронични болесници, па љекари првенствено њима, али и здравим особама савјетују унос доста течности и да се без пријеке потребе не излажу директном утицају сунца - од 11 до 16 часова, да једу лакшу храну и не излажу се великим оптерећењима.

(БН) Фото: БН

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Xx

21.06.2024 21:11

Теже је онима у канцелари они сваке године себи скрате радно вријеме

ОДГОВОРИТЕ
Name

Аир кондиш̣н

21.06.2024 21:41

..сваком Србину бесплатно да се да!!! Пq јесмо ли Срби и браћа? Или да се смање цијене драстично да сваки Србин може да купи. 500 км дајте балијама са купују и такод а пуне буџет РС. Можда тада почну да се враћају православљу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

21.06.2024 23:22

Поздрав за редакцију Бн -а.Свака част на коментару.