Tropske vrućine: Građevincima i putarima najteže

Prve dane ljeta obilježile su izrazito visoke temperatue koje u pojedinim gradovima prelaze i preko 40°C. U najtoplijem dijelu dana ulice djeluju skoro sablasno, a izlaze samo oni koji moraju. 

Republika Srpska 21.06.2024 | 21:00
Tropske vrućine: Građevincima i putarima najteže

Nagle promjene vremenskih prilika sve jače utiču na stanovnike našeg podneblja, posebno na starije osobe i hronične bolesnike, tako da se uglavnom prdržavaju savjeta ljekara i spas traže u hladovini ili klimatizovanim prostorima, uz velike količine tečnosti.

Prve dane ljeta obilježile su izrazito visoke temperatue koje u pojedinim gradovima prelaze i preko 40°C. U najtoplijem dijelu dana ulice djeluju skoro sablasno, a izlaze samo oni koji moraju. 

Najteže je onima koji na visokim temperaturama rade napolju, posebno putarima i građevinskim radnicima, pa je zbog toga, shodno Zakonu o radu Republike Srpske i režim njihoviog rada redukovan.

“U jutarnjim satima do 10, 11 ili čak do 13 časova, u zavisnosti od temperature, uglavnom može da se radi napolju. Posle toga radnici prelaze na radove unutar objekta. Ako je i to neizdrživo zbog visokih temperatura, skraćujemo radno vrijeme, koje je u ljetnim mjesecima ionako skraćeno do 15:00 časova”, rekla je Dragana Gajić, direktor GP “Tehnika inžinjering” Bijeljina. Dodaje da se često prave pauze, a radnicima se dostavljaju veće količine vode. 

Čim skoče temperature, tako poraste i prodaja klima uređaja, a kupci se, bez obzira na cijenu, uglavnom ne premišljaju puno. Cijene klima uređaja kreću se od 500 KM pa naviše, u zavisnostsi od kapaciteta i performansi, a najviše se prodaju popularne 12-ke, koje mogu da ohlade prostor veličine do 50 m2.

“Traže se sve vrste klima, a mi ih prodajemo, ugrađujemo i servisiramo. Kada je ugradnja u pitanju, majstori su stalno na terenu”, rekao je Darko Toromanović, direktor firme “Sony computers” Bijeljina. Građanima koji već koriste klima uređaje savjetuje da ih prije sezone visokih temperatura pregledaju i očiste, kako bi bili što efikasniji.

Na ovakve vremenske prilike posebno su osjetljivi hronični bolesnici, pa ljekari prvenstveno njima, ali i zdravim osobama savjetuju unos dosta tečnosti i da se bez prijeke potrebe ne izlažu direktnom uticaju sunca - od 11 do 16 časova, da jedu lakšu hranu i ne izlažu se velikim opterećenjima.

(BN) Foto: BN

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Xx

21.06.2024 21:11

Teže je onima u kancelari oni svake godine sebi skrate radno vrijeme

ODGOVORITE
Name

Air kondiṣ̌n

21.06.2024 21:41

..svakom Srbinu besplatno da se da!!! Pq jesmo li Srbi i braća? Ili da se smanje cijene drastično da svaki Srbin može da kupi. 500 km dajte balijama sa kupuju i takod a pune budžet RS. Možda tada počnu da se vraćaju pravoslavlju.

ODGOVORITE
Name

Re

21.06.2024 23:22

Pozdrav za redakciju Bn -a.Svaka čast na komentaru.