Др Благојевић: Подсјећање за заборавног Додика

У изјави коју су медији пренијели 11. јуна ове године Милорад Додик је рекао да "у закону немамо дан државности, него Дан Републике Српске", чиме Додик правно неосновано жели да раздвоји два појма која се у случају настанка Републике Српске никако не могу раздвојити.

Република Српска 11.06.2024 | 18:18
Др Благојевић: Подсјећање за заборавног Додика

Пише: Др Милан Благојевић

Ево и зашто је то тако, што би управо Милораду Додику требало да буде познато, јер је и он, како истиче, један од стваралаца Републике Српске.

Дакле, на засједању одржаном 9. јануара 1992. године Скупштина српског народа Босне и Херцеговине, чији посланик је био и господин Додик, донијела је Декларацију о проглашењу Републике српског народа Босне и Херцеговине - Декларација број 02-72/92 од 9. јануара 1992. године.

Како нас учи компаративно уставно право, не постоје у свијету творевине које се зову републикама, а да иза тог назива, дакле назива република, не стоји и државност, у већој или мањој мјери, зависно од тога да ли се ради о независној и сувереној држави (каква је, рецимо, Република Италија) или се, пак, ради о републици као федералној јединици неке федерално уређене државе, која, иако је федерална јединица, такође има елементе државности због количине и квалитета власти која према савезном уставу припада тој републици као федералној јединици, и која власт је управо због тога државна власт.

Због тога су све републике у бившој СФРЈ према Уставу СФРЈ (члан 3. тог Устава) биле одређене као државе, а Устав СФРЈ је био на снази и у тренутку настанка Републике Српске.

Према томе, појам и назив република већ у себи садржи и државност, па је због тога Дан Републике Српске значио, и значи, и дан њене државности.

Међутим, има још један детаљ из Декларације о проглашењу Републике српског народа Босне и Херцеговине за који је, вјерујем, гласао и Милорад Додик, а који додатно потврђује све што је претходно речено.

Наиме, у тачки 2. Декларације дословно је прописано: "Република се налази у саставу савезне државе Југославије као њена федералне јединица".

С обзиром на то да су републике СФРЈ као њене федералне јединице чланом 3. тог Устава биле одређене као државе, те имајући у виду да је Декларацијом од 9. јануара 1992. створена Република за коју је тачком 2. Декларације одређено да ће под називом Република она бити федерална јединица СФРЈ, очигледно је да је и тиме изражена државност Републике Српске и да она као таква, то јест као државна творевина, а не као аутономна покрајина, жели бити чланица савезне државе Југославије

Уосталом, своју државност Српска је изразила и у тачки 4. Декларације од 9. јануара 1992. године, прописавши да ће се основе њеног ДРЖАВНОГ система уредити њеним уставом.

Стога и ови детаљи из Декларације од 9. јануара 1992. године необориво говоре да је тај датум не само дан настанка него је то истовремено и дан државности Републике Српске.

Ако је тако, а јесте, онда Република Српска може само Девети јануар имати као Дан своје државности и зато то не може бити Сретење, уз сво дужно поштовање тог празника, јер Република Српска није створена 15. фебруара.

Зато је инсистирање на томе да се одједном, по вољи неколико појединаца, умјесто Деветог јануара сада Сретење слави као дан државности Републике Српске, својеврсно насиље над историјом, које нема не само историјско него ни правно ни политичко нити било које друго упориште. 

Осим тога, увести сада Сретење као дан државности Републике Српске било би правно немогућа мисија, јер то сасвим извјесно не би било прихваћено у Вијећу народа Републике Српске, будући да је то истовремено и Дан државности Републике Србије,  због чега све то у крајњем неће издржати ни уставносудску контролу од стране већине судија Уставног суда БиХ.

Др Милан Благојевић

Коментари / 39

Оставите коментар
Name

Мо

11.06.2024 18:42

Хвала и свака цаст на тексту!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЖИКАЖ

11.06.2024 18:47

МИЛЕ НЕСТЕЋО!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

СНСД до гроба

12.06.2024 09:42

Ти си несреца. Ко је против Додика он је и против Срба.

Name

Дензел

11.06.2024 19:12

“ Наиме, у тачки 2. Декларације дословно је прописано: "Република се налази у саставу савезне државе Југославије као њена федералне јединица".” Гдје су савезне дрзаве Југославије прихватиле ту нову “дрзаву”? Прегледавам ноте, прегледавам ноте, само секунд….гледам ноте… аха ево иде: нигдје….

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миле

11.06.2024 19:15

Како Миле каже

ОДГОВОРИТЕ
Name

Аха

12.06.2024 11:59

Видим шта хоћеш рећи.. а гдје пише да су прихватиле нелегалну бесправну независност лицемјерне тзв. Републике БиХ?! Читам, читам.. хмм.. е овдје, а не, није то.. паа, нема нигдје забога!? Само САД и неофашистичка Њемачка које су имале циљ да искористе радикалне фанатичне хрвате и “новосвјесне” муслимане за већи циљ, и још их користе… Глупаци!

Name

Миле

11.06.2024 19:17

Хрват је лопов, лазов и битанга.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Биља

12.06.2024 07:50

Анте Марковић га инсталирао 1991. као хрватског човјека. Током рата је уз помоћ хрватских служби шверцовао Ронхил из Хрватске. Довео по задатку хрватске обавјештајне службе Пејину унуку у институције РС. Довео припадника ХОС Мату Ђаковића да управља са РТРС. Енк му фамилије У Међугорју и Љубушком, то није тешко провјерити. Дозволио постројавање усташке пуковније и одликовања у Дервенти. Продао грађу и документе из Јасеновца. Говори о раздруживању РС од БиХ како би коначно уништио РС. Опљачкао милијарде и трајно раселио 50% становништва РС. Па српски народе бирај.

Name

перо

12.06.2024 09:37

Какав ХРВАТ,ви срби ако вам неко није добар одмах је Хрват или Босњак,па ви сте га бирали...

Name

Хм

11.06.2024 19:17

Дђаба га подсјећаш. Код њега ти је све тарла курла.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Арса

11.06.2024 19:17

Паметан човјек то треба да зна а будалама је џаба говорити докторе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

11.06.2024 20:50

Па зар није тај смрадоња завршио ФПН у БГ и немогуће да незна прије ће бити да покушава да спаси кожу и поготову паре. Робија њега чека овако или онако јер то лупетање ће једном доћи крају.

Name

Мислим

11.06.2024 20:53

Ево успио је да увуче и Вуцица на танак лед и да га свадја са Америма а ОН змијурина чека у прикрајку да још подбаци ногу. Невидјени смрад и опасна протува.

Name

Имовина, имовина

11.06.2024 21:06

Ево Ванеков млин у Бијељини прогласио Милорад имовином РС тако да Опстина Бијељина нема с тим ништа а онда то све ( плус заштићено добро) продали без знања икога поготово не Опстине Бијељина своме тајкуну величанственом Павгорду да зида зградурине а прије тога збрисали са земље тај млин. Зато Милораду тј.Тајкунима власти смета прича о имовини јер овај систем богаћења гдје се Град и Опстина не питају ништа одговара само њима. А сад на крају пита се Град да обезбиједи воду , прилаз, паркинг јер ту њих није брига то ће локална заједница да финансира и тако помогне Тајкуну. Зло је створено влашћу Милорада Додика и полтрона ситних партијица које ништа нико не пита. И зло жели још пара још земљишта још Тајкуна да се сви подмире и да нас продају на кило или дјутуре свеједно. Ко не види ову мафију и њихово дјело слијеп је код здравих очију.

Name

W

11.06.2024 19:26

Месару је тешко објаснити да бијели бубрези нису бубрези.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мирко

11.06.2024 20:01

Понављач разреда у трогодишњој месарској школи ће избрисати толику проливену крв и 23,800 живота наших најбољих синова! Шта да радимо људи док није касно?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре,Мирко

12.06.2024 09:07

Није питање,шта да радимо,него,је питање хитног организовања у сврху спречавања,растурача Републике Српске,и даљег уништења глупог народа.Ово је посљедња прилика,која се више неће поновити,зато нема мјеста даљем одлагању.Нема другог начина,него силом свргнути власт,као што је силом и устоличена...

Name

Електрицар

12.06.2024 09:54

Касно је.

Name

Сретен

11.06.2024 20:03

Докторе, свака цаст на струци, али заборављас да је тог 9.1. на снази такодје био Устав СФРЈ и Устав СРБИХ, и ниједан од њих нису признавали ни настајање ни постојање РС. Према томе, РС је од поцетка парадрзавна творевина усмјерена на растакање бица и ткива и Југославије и БиХ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Назалост…

11.06.2024 20:55

Истина!

Name

Није то битно

11.06.2024 21:36

Рат је избио и након сваког рата ствари се слажу по новом стању. РС је Дејтонска категорија и овдје је само питање шта је заједницко а шта Ентитеско. То се да лако ријесити али превише је националиста на све три стране па споро иде. Зато је ти високи.

Name

Ре

11.06.2024 21:42

Дало би се дискутирати јер је наступио распад државе и могло се формирати шта је народ желио. Рачунало се са неком новом Југославијом и у том контексту има смисла.

Name

Атиф

11.06.2024 21:58

Врло добро неко признао републике и разбијао југославију, па додје дејтон неко потписа споразум призна југославију минијатурну тј БиХ ко зна засто мозда це и ову развалити.битно да се несто десава!

Name

Драган

12.06.2024 10:10

Овај Сретен је дементан јер је заборавио да су Словенци, Хрвати,Македонци,Муслимани први кренули у растакање Устава СФРЈ и. А Република Српска је створена у борби српског народа и призната Дејтоном са својим надлежностима које сада Запад хоће да поништи.Да ли си Сретене слеп кад то не видиш?

Name

@Сретен НИСИ У ПРАВУ

12.06.2024 16:30

Ако је у то вријеме важио Устав СФРЈ како кажеш онда БиХ није могла да се одвоји од СФРЈ обзиром да у Уставу исте не постоје термини референдум о самоопредељењу, на шта се позивају два народа у БиХ (Муслимани тако су се тада изјашњавали и Хрвати). Ако се БиХ дају та права, онда и у њој самој морају такође други да имају таква права, а то је трећи народ, Срби који је био против и није учествовао у референдуму. Тако да је правно гледано Република Српска својом вољом створила своју територију са свим елементима државности. Свидјело се то теби и осталима или не.

Name

Ел Пепе

11.06.2024 20:09

Хвала др Благојевић. Још откад су објавили да ће одржати тај свережимски сабор, коментаришем да је то све само медијска фарса и још једна манипулација народа, постизборна кампања тамо, а предизборна овамо. Али неће да објаве коментар или не стигну, немам појма, али то је све толико провидно ко целофан. Ево стигле су и реакције Удружења Срба са Косова и Метохије које вриједи прочитати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Два црна гаврана

11.06.2024 20:53

Све ово што се сада ради, што раде неки 'наши' политичари, лијепо је описано у једној пословици из Абхазије. Наиме, пијевац говори - Моје је да кукуричем, а шта ће послије бити и да ли ће сванути, то није до мене.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миркан

11.06.2024 21:03

Зашто шути Радомир Лукић? Он је творац и мозак свега у Републици Српској што се права тиче.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Идеално

11.06.2024 21:12

Мене само интересује да ли је Додик тада подрзао ту декларацију и ниста висе... Цини ми се да је некад о томе било говора, да ли постоји какав писани доказ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Српска у срцу

11.06.2024 21:37

Аутор је у праву, увођење Сретења као Дана државности Републике Српске биће правно готово немогућа мисија, јер ће сасвим сигурно завриштати србофобична грла у ВН Српске а извјесне су и апелације пред уставним судом државне заједнице БиХ. Зато ваља добро осмислити чињења, да ли преформулисати 15.фебруар као Дан обнове српске државности или елегантно предухитрити готово извјесне апелације пред уставним судом државне заједнице БиХ, гдје би влада Српске својим указом сваке године одређивала овај празник. Паметни људи у Српској ће то ријешити како треба. Оно што је важно јесте да Срби престану марити превише шта мисле они који и тако Србима не мисле добро, као и нове потурице. Ово је одлична идеја и одлука, 9.јануар остаје дан настанка Српске, остаје Дан Републике, славиће се и наредних година за многаја љета а увођењем Дана Државности у Српској показујемо и јединство српских земаља и поштујемо обавезу према Сретењу 1804.године када је почела српска епопеја на путу обнове државности.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хм

11.06.2024 21:54

Господине Благојевицу ви не говорите истину или нисте процитали Дејтонски споразум и устав БИХ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Хм

11.06.2024 22:36

Др Хм, објасни нам ти кад већ боље знаш. 😃😃😃😃😃

Name

Кики Лесинар

11.06.2024 23:41

Ено Рајска Дукица у првом реду !!! И њега сломише злотвори

ОДГОВОРИТЕ
Name

идеја

12.06.2024 00:08

Имам идеју :Укинути оба ентитета а дрзави дати име Република Лопова мислим да би нам свима било боље,неби Федерација настојала да укине РС нит би РС тезио ка самосталности и сити вуци и на броју јањци.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Истина

12.06.2024 04:03

Сретење је празник србије

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бл

12.06.2024 07:12

Хвала на тексту, поштовани господине Благојевицу. Деведесет посто становништва не зна како је настала Република Српска. Не зна ни да је треба чувати у оквиру БиХ као очну зеницу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Реалан

12.06.2024 07:34

Дали је икоме од срба јасно да Додик није србин и да је то велики Амерички шпијун који се бори да пошто пото укине Републику Србску. То је човјек који се увелико договара са хрватима јер је и он сам хрват, тачније ко су му претци, нека се јавно изјасни које је он националности. По његовом понашању србин,православац не може бити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

+

12.06.2024 09:36

Само 9.1. и правно је исправно. ЗНАЧИ ТАЧКА 2. КАЖЕ, ДА СМО ПОСТАЛИ ФЕДЕРАЛНА ЈЕДИНИЦА СФРЈ. ТО ЈЕ ДАН И ДРЖАВНОСТИ. БРАВО БЛАГОЈЕВИЋ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ревека

12.06.2024 11:54

Па народе, ти само сједи код куће и по кафићима за вријеме избора! Изађимо сви који смо способни да овако лапрдамо и паметујемо, излазимо на те јбне изборе и скинимо с леђа више те хрватске вазале и антисрбе!!!

ОДГОВОРИТЕ