Dr Blagojević: Podsjećanje za zaboravnog Dodika

U izjavi koju su mediji prenijeli 11. juna ove godine Milorad Dodik je rekao da "u zakonu nemamo dan državnosti, nego Dan Republike Srpske", čime Dodik pravno neosnovano želi da razdvoji dva pojma koja se u slučaju nastanka Republike Srpske nikako ne mogu razdvojiti.

Republika Srpska 11.06.2024 | 18:18
Dr Blagojević: Podsjećanje za zaboravnog Dodika

Piše: Dr Milan Blagojević

Evo i zašto je to tako, što bi upravo Miloradu Dodiku trebalo da bude poznato, jer je i on, kako ističe, jedan od stvaralaca Republike Srpske.

Dakle, na zasjedanju održanom 9. januara 1992. godine Skupština srpskog naroda Bosne i Hercegovine, čiji poslanik je bio i gospodin Dodik, donijela je Deklaraciju o proglašenju Republike srpskog naroda Bosne i Hercegovine - Deklaracija broj 02-72/92 od 9. januara 1992. godine.

Kako nas uči komparativno ustavno pravo, ne postoje u svijetu tvorevine koje se zovu republikama, a da iza tog naziva, dakle naziva republika, ne stoji i državnost, u većoj ili manjoj mjeri, zavisno od toga da li se radi o nezavisnoj i suverenoj državi (kakva je, recimo, Republika Italija) ili se, pak, radi o republici kao federalnoj jedinici neke federalno uređene države, koja, iako je federalna jedinica, takođe ima elemente državnosti zbog količine i kvaliteta vlasti koja prema saveznom ustavu pripada toj republici kao federalnoj jedinici, i koja vlast je upravo zbog toga državna vlast.

Zbog toga su sve republike u bivšoj SFRJ prema Ustavu SFRJ (član 3. tog Ustava) bile određene kao države, a Ustav SFRJ je bio na snazi i u trenutku nastanka Republike Srpske.

Prema tome, pojam i naziv republika već u sebi sadrži i državnost, pa je zbog toga Dan Republike Srpske značio, i znači, i dan njene državnosti.

Međutim, ima još jedan detalj iz Deklaracije o proglašenju Republike srpskog naroda Bosne i Hercegovine za koji je, vjerujem, glasao i Milorad Dodik, a koji dodatno potvrđuje sve što je prethodno rečeno.

Naime, u tački 2. Deklaracije doslovno je propisano: "Republika se nalazi u sastavu savezne države Jugoslavije kao njena federalne jedinica".

S obzirom na to da su republike SFRJ kao njene federalne jedinice članom 3. tog Ustava bile određene kao države, te imajući u vidu da je Deklaracijom od 9. januara 1992. stvorena Republika za koju je tačkom 2. Deklaracije određeno da će pod nazivom Republika ona biti federalna jedinica SFRJ, očigledno je da je i time izražena državnost Republike Srpske i da ona kao takva, to jest kao državna tvorevina, a ne kao autonomna pokrajina, želi biti članica savezne države Jugoslavije

Uostalom, svoju državnost Srpska je izrazila i u tački 4. Deklaracije od 9. januara 1992. godine, propisavši da će se osnove njenog DRŽAVNOG sistema urediti njenim ustavom.

Stoga i ovi detalji iz Deklaracije od 9. januara 1992. godine neoborivo govore da je taj datum ne samo dan nastanka nego je to istovremeno i dan državnosti Republike Srpske.

Ako je tako, a jeste, onda Republika Srpska može samo Deveti januar imati kao Dan svoje državnosti i zato to ne može biti Sretenje, uz svo dužno poštovanje tog praznika, jer Republika Srpska nije stvorena 15. februara.

Zato je insistiranje na tome da se odjednom, po volji nekoliko pojedinaca, umjesto Devetog januara sada Sretenje slavi kao dan državnosti Republike Srpske, svojevrsno nasilje nad istorijom, koje nema ne samo istorijsko nego ni pravno ni političko niti bilo koje drugo uporište. 

Osim toga, uvesti sada Sretenje kao dan državnosti Republike Srpske bilo bi pravno nemoguća misija, jer to sasvim izvjesno ne bi bilo prihvaćeno u Vijeću naroda Republike Srpske, budući da je to istovremeno i Dan državnosti Republike Srbije,  zbog čega sve to u krajnjem neće izdržati ni ustavnosudsku kontrolu od strane većine sudija Ustavnog suda BiH.

Dr Milan Blagojević

Komentari / 39

Ostavite komentar
Name

Mo

11.06.2024 18:42

Hvala i svaka cast na tekstu!

ODGOVORITE
Name

ЖИКАЖ

11.06.2024 18:47

МИЛЕ НЕСТЕЋО!!!

ODGOVORITE
Name

SNSD do groba

12.06.2024 09:42

Ti si nesreca. Ko je protiv Dodika on je i protiv Srba.

Name

Denzel

11.06.2024 19:12

“ Naime, u tački 2. Deklaracije doslovno je propisano: "Republika se nalazi u sastavu savezne države Jugoslavije kao njena federalne jedinica".” Gdje su savezne drzave Jugoslavije prihvatile tu novu “drzavu”? Pregledavam note, pregledavam note, samo sekund….gledam note… aha evo ide: nigdje….

ODGOVORITE
Name

Mile

11.06.2024 19:15

Kako Mile kaže

ODGOVORITE
Name

Aha

12.06.2024 11:59

Vidim šta hoćeš reći.. a gdje piše da su prihvatile nelegalnu bespravnu nezavisnost licemjerne tzv. Republike BiH?! Čitam, čitam.. hmm.. e ovdje, a ne, nije to.. paa, nema nigdje zaboga!? Samo SAD i neofašistička Njemačka koje su imale cilj da iskoriste radikalne fanatične hrvate i “novosvjesne” muslimane za veći cilj, i još ih koriste… Glupaci!

Name

Mile

11.06.2024 19:17

Hrvat je lopov, lazov i bitanga.

ODGOVORITE
Name

Bilja

12.06.2024 07:50

Ante Marković ga instalirao 1991. kao hrvatskog čovjeka. Tokom rata je uz pomoć hrvatskih službi švercovao Ronhil iz Hrvatske. Doveo po zadatku hrvatske obavještajne službe Pejinu unuku u institucije RS. Doveo pripadnika HOS Matu Đakovića da upravlja sa RTRS. Enk mu familije U Međugorju i Ljubuškom, to nije teško provjeriti. Dozvolio postrojavanje ustaške pukovnije i odlikovanja u Derventi. Prodao građu i dokumente iz Jasenovca. Govori o razdruživanju RS od BiH kako bi konačno uništio RS. Opljačkao milijarde i trajno raselio 50% stanovništva RS. Pa srpski narode biraj.

Name

pero

12.06.2024 09:37

Kakav HRVAT,vi srbi ako vam neko nije dobar odmah je Hrvat ili Bosnjak,pa vi ste ga birali...

Name

Hm

11.06.2024 19:17

Dđaba ga podsjećaš. Kod njega ti je sve tarla kurla.

ODGOVORITE
Name

Arsa

11.06.2024 19:17

Pametan čovjek to treba da zna a budalama je džaba govoriti doktore.

ODGOVORITE
Name

Re

11.06.2024 20:50

Pa zar nije taj smradonja završio FPN u BG i nemoguće da nezna prije će biti da pokušava da spasi kožu i pogotovu pare. Robija njega čeka ovako ili onako jer to lupetanje će jednom doći kraju.

Name

Mislim

11.06.2024 20:53

Evo uspio je da uvuče i Vucica na tanak led i da ga svadja sa Amerima a ON zmijurina čeka u prikrajku da još podbaci nogu. Nevidjeni smrad i opasna protuva.

Name

Imovina, imovina

11.06.2024 21:06

Evo Vanekov mlin u Bijeljini proglasio Milorad imovinom RS tako da Opstina Bijeljina nema s tim ništa a onda to sve ( plus zaštićeno dobro) prodali bez znanja ikoga pogotovo ne Opstine Bijeljina svome tajkunu veličanstvenom Pavgordu da zida zgradurine a prije toga zbrisali sa zemlje taj mlin. Zato Miloradu tj.Tajkunima vlasti smeta priča o imovini jer ovaj sistem bogaćenja gdje se Grad i Opstina ne pitaju ništa odgovara samo njima. A sad na kraju pita se Grad da obezbijedi vodu , prilaz, parking jer tu njih nije briga to će lokalna zajednica da finansira i tako pomogne Tajkunu. Zlo je stvoreno vlašću Milorada Dodika i poltrona sitnih partijica koje ništa niko ne pita. I zlo želi još para još zemljišta još Tajkuna da se svi podmire i da nas prodaju na kilo ili djuture svejedno. Ko ne vidi ovu mafiju i njihovo djelo slijep je kod zdravih očiju.

Name

W

11.06.2024 19:26

Mesaru je teško objasniti da bijeli bubrezi nisu bubrezi.

ODGOVORITE
Name

Mirko

11.06.2024 20:01

Ponavljač razreda u trogodišnjoj mesarskoj školi će izbrisati toliku prolivenu krv i 23,800 života naših najboljih sinova! Šta da radimo ljudi dok nije kasno?

ODGOVORITE
Name

Re,Mirko

12.06.2024 09:07

Nije pitanje,šta da radimo,nego,je pitanje hitnog organizovanja u svrhu sprečavanja,rasturača Republike Srpske,i daljeg uništenja glupog naroda.Ovo je posljednja prilika,koja se više neće ponoviti,zato nema mjesta daljem odlaganju.Nema drugog načina,nego silom svrgnuti vlast,kao što je silom i ustoličena...

Name

Elektricar

12.06.2024 09:54

Kasno je.

Name

Sreten

11.06.2024 20:03

Doktore, svaka cast na struci, ali zaboravljas da je tog 9.1. na snazi takodje bio Ustav SFRJ i Ustav SRBIH, i nijedan od njih nisu priznavali ni nastajanje ni postojanje RS. Prema tome, RS je od pocetka paradrzavna tvorevina usmjerena na rastakanje bica i tkiva i Jugoslavije i BiH.

ODGOVORITE
Name

Nazalost…

11.06.2024 20:55

Istina!

Name

Nije to bitno

11.06.2024 21:36

Rat je izbio i nakon svakog rata stvari se slažu po novom stanju. RS je Dejtonska kategorija i ovdje je samo pitanje šta je zajednicko a šta Entitesko. To se da lako rijesiti ali previše je nacionalista na sve tri strane pa sporo ide. Zato je ti visoki.

Name

Re

11.06.2024 21:42

Dalo bi se diskutirati jer je nastupio raspad države i moglo se formirati šta je narod želio. Računalo se sa nekom novom Jugoslavijom i u tom kontekstu ima smisla.

Name

Atif

11.06.2024 21:58

Vrlo dobro neko priznao republike i razbijao jugoslaviju, pa dodje dejton neko potpisa sporazum prizna jugoslaviju minijaturnu tj BiH ko zna zasto mozda ce i ovu razvaliti.bitno da se nesto desava!

Name

Dragan

12.06.2024 10:10

Ovaj Sreten je dementan jer je zaboravio da su Slovenci, Hrvati,Makedonci,Muslimani prvi krenuli u rastakanje Ustava SFRJ i. A Republika Srpska je stvorena u borbi srpskog naroda i priznata Dejtonom sa svojim nadležnostima koje sada Zapad hoće da poništi.Da li si Sretene slep kad to ne vidiš?

Name

@Sreten NISI U PRAVU

12.06.2024 16:30

Ako je u to vrijeme važio Ustav SFRJ kako kažeš onda BiH nije mogla da se odvoji od SFRJ obzirom da u Ustavu iste ne postoje termini referendum o samoopredeljenju, na šta se pozivaju dva naroda u BiH (Muslimani tako su se tada izjašnjavali i Hrvati). Ako se BiH daju ta prava, onda i u njoj samoj moraju takođe drugi da imaju takva prava, a to je treći narod, Srbi koji je bio protiv i nije učestvovao u referendumu. Tako da je pravno gledano Republika Srpska svojom voljom stvorila svoju teritoriju sa svim elementima državnosti. Svidjelo se to tebi i ostalima ili ne.

Name

Ел Пепе

11.06.2024 20:09

Хвала др Благојевић. Још откад су објавили да ће одржати тај свережимски сабор, коментаришем да је то све само медијска фарса и још једна манипулација народа, постизборна кампања тамо, а предизборна овамо. Али неће да објаве коментар или не стигну, немам појма, али то је све толико провидно ко целофан. Ево стигле су и реакције Удружења Срба са Косова и Метохије које вриједи прочитати.

ODGOVORITE
Name

Dva crna gavrana

11.06.2024 20:53

Sve ovo što se sada radi, što rade neki 'naši' političari, lijepo je opisano u jednoj poslovici iz Abhazije. Naime, pijevac govori - Moje je da kukuričem, a šta će poslije biti i da li će svanuti, to nije do mene.

ODGOVORITE
Name

Mirkan

11.06.2024 21:03

Zašto šuti Radomir Lukić? On je tvorac i mozak svega u Republici Srpskoj što se prava tiče.

ODGOVORITE
Name

Idealno

11.06.2024 21:12

Mene samo interesuje da li je Dodik tada podrzao tu deklaraciju i nista vise... Cini mi se da je nekad o tome bilo govora, da li postoji kakav pisani dokaz?

ODGOVORITE
Name

Српска у срцу

11.06.2024 21:37

Аутор је у праву, увођење Сретења као Дана државности Републике Српске биће правно готово немогућа мисија, јер ће сасвим сигурно завриштати србофобична грла у ВН Српске а извјесне су и апелације пред уставним судом државне заједнице БиХ. Зато ваља добро осмислити чињења, да ли преформулисати 15.фебруар као Дан обнове српске државности или елегантно предухитрити готово извјесне апелације пред уставним судом државне заједнице БиХ, гдје би влада Српске својим указом сваке године одређивала овај празник. Паметни људи у Српској ће то ријешити како треба. Оно што је важно јесте да Срби престану марити превише шта мисле они који и тако Србима не мисле добро, као и нове потурице. Ово је одлична идеја и одлука, 9.јануар остаје дан настанка Српске, остаје Дан Републике, славиће се и наредних година за многаја љета а увођењем Дана Државности у Српској показујемо и јединство српских земаља и поштујемо обавезу према Сретењу 1804.године када је почела српска епопеја на путу обнове државности.

ODGOVORITE
Name

Hm

11.06.2024 21:54

Gospodine Blagojevicu vi ne govorite istinu ili niste procitali Dejtonski sporazum i ustav BIH.

ODGOVORITE
Name

Re Hm

11.06.2024 22:36

Dr Hm, objasni nam ti kad već bolje znaš. 😃😃😃😃😃

Name

Kiki Lesinar

11.06.2024 23:41

Eno Rajska Dukica u prvom redu !!! I njega slomiše zlotvori

ODGOVORITE
Name

ideja

12.06.2024 00:08

Imam ideju :Ukinuti oba entiteta a drzavi dati ime Republika Lopova mislim da bi nam svima bilo bolje,nebi Federacija nastojala da ukine RS nit bi RS tezio ka samostalnosti i siti vuci i na broju janjci.

ODGOVORITE
Name

Istina

12.06.2024 04:03

Sretenje je praznik srbije

ODGOVORITE
Name

Bl

12.06.2024 07:12

Hvala na tekstu, poštovani gospodine Blagojevicu. Devedeset posto stanovništva ne zna kako je nastala Republika Srpska. Ne zna ni da je treba čuvati u okviru BiH kao očnu zenicu.

ODGOVORITE
Name

Realan

12.06.2024 07:34

Dali je ikome od srba jasno da Dodik nije srbin i da je to veliki Američki špijun koji se bori da pošto poto ukine Republiku Srbsku. To je čovjek koji se uveliko dogovara sa hrvatima jer je i on sam hrvat, tačnije ko su mu pretci, neka se javno izjasni koje je on nacionalnosti. Po njegovom ponašanju srbin,pravoslavac ne može biti.

ODGOVORITE
Name

+

12.06.2024 09:36

Samo 9.1. i pravno je ispravno. ZNAČI TAČKA 2. KAŽE, DA SMO POSTALI FEDERALNA JEDINICA SFRJ. TO JE DAN I DRŽAVNOSTI. BRAVO BLAGOJEVIĆ.

ODGOVORITE
Name

Ревека

12.06.2024 11:54

Па народе, ти само сједи код куће и по кафићима за вријеме избора! Изађимо сви који смо способни да овако лапрдамо и паметујемо, излазимо на те јбне изборе и скинимо с леђа више те хрватске вазале и антисрбе!!!

ODGOVORITE