Гоогле кажњен, пратио локацију без дозволе корисника

Компанија Гоогле мораће да плати 62 милиона долара одштете због праћења локације без пристанка корисника.

Свијет 24.04.2024 | 12:03
Гоогле кажњен, пратио локацију без дозволе корисника

Ова свота биће исплаћена групи корисника, а резултат је истраге која је доказала да је Гоогле чувао њихову историју локације чак и некон што нису пристали на то.

Прије шест година, Гоогле је уверавао кориснике да њихови подаци неће бити праћени ако су искључили опцију историје локације на њиховим уређајима, али је истрага коју је спровела агенција АП показала да су ствари ипак стајале мало другачије.

Резултат је такав да ће дио поменуте своте бити распоређен на 21 непрофитну организацију, које ће то затим прослиједити својим штићеницима. Даље, 18,6 милиона долара биће исплаћено за адвокатске накнаде, а како је судија Едвард Давила рекао, ова тужба је била "екстремно успјешна".

Гоогле је, како се наводи у документу којим се потврђује нагодба, морао да престане да прати локацију корисника истог тренутка када су искључили ову опцију у подешавањима свог Гоогле налога.

Умјесто тога, наводи се, чак и када је ова опција била искључена, сваки пут када би корисници укључили неки Гоогле сервис, њихова локација је била праћена - ово укључује и апликације као што су Гоогле Мапс, аплиакције за временску прогнозу, па чак и претрагу путем Гоогле Цхроме прегледача.

(Б92) Фото: Схуттерстоцк/Сундрy Пхотограпхy

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

Килоп

24.04.2024 12:08

А колико је од тога моји пара,,одма да ми врате..

ОДГОВОРИТЕ
Name

реалност

24.04.2024 12:42

Гоогле све прати, хтјели ми то или не. Не мозес нови телефон да покренес без Гоогле-а - какав идиотизам.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Прате

24.04.2024 14:07

Ми/нам сваки корак. Ма заболи ме. Ипак ово је идиотски шта раде

Name

Грофица Мица

24.04.2024 15:33

Ако немас конто на Гоггле-у не мозес да конфигурирас хенди?! А овамо на сва уста ЕУ прокламује заститу података, приватност.. ЕУ је америцка колонија - то је ваљда свима јасно?

Name

Браво

24.04.2024 12:48

Откуд им право ? Присвојили кориснике?!! Приватно власниство! Демокрацијаа???? 21 вијек!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сека

24.04.2024 18:48

Најјаци апарат спијун је апплов телефон ајфон .Тако да то јабуцари знају .И кад је угасен све снима.Працење уградјено у програме који су у систему . И ко зна ста има јос у интегралима..Интеграли су пуни електронике .Хеботе изгоре ми пасуљ..

ОДГОВОРИТЕ