БиХ: Желе казне за оне који просјацима дају новац

Према статистичким подацима, у Босни и Херцеговини су више од 70 одсто жртава трговине људима управо дјеца, а само током прошле године од 37 идентификованих жртава, њих 28 су биле малољетне и оне су углавном искоришћаване кроз просјачење.

Босна и Херцеговина 21.04.2024 | 12:35
БиХ: Желе казне за оне који просјацима дају новац

У односу на остале регије БиХ, Тузлански кантон прави искорак јер је упућена иницијатива да се кроз измјену закона казне и они који подржавају просјачење.

Проблем просјачења у Босни и Херцеговини неријетко се покушава минимализирати приказивањем тога да се њиме бави ромска популација, кроз своју традицију и обичаје. Тиме се додатно усложњава проблем, а полицији и осталим надлежним институцијама се компликују напори у борби против експлоатације дјеце на улици, као свеприсутније појаве у бх. друштву.

Правни оквир за супротстављање експлоатације дјеце у Тузланском кантону постоји кроз одлуку Кантоналне владе о формирању координационог тима за борбу против трговине људима. Координатор је представник Управе полиције МУП-а ТК, а чине га још и представници институција и невладиног сектора.

"Кроз процесуирање случајева трговине људима које се врши просјачењем, првенствено се доказало да борба за незаконитим профитом од починилаца није поштедјела ни дјецу која нису Роми. Такође и сами починиоци долазе из реда неромске популације", каже виши инспектор/истражилац у Управи полиције МУП-а ТК Мехмедалија Фишековић.

Дјеца која нису имала прилику користити прибор за јело и тоалет

Он истиче да су досад у просјачењу затечена запуштена дјецу којој су била ускраћена основна права.

"Нису имали прилике да користе тоалет и прибор за јело, а нису имали прилике ни спавати на кревету. Затим, било је неопходно лијечити њихове повреде, деформитете, хигијенску и здравствену запуштеност, неписменост и тако даље. Имали смо случај да дјеца први пут држе оловку у руци, а имали су осам, девет, десет и више година", додаје Фишековић.

Случајеви просјачења се евидентирају кроз прекршај, затим кроз кривично дјело запуштање дјетета и малољетника те кроз трговину људима.

"Управа полиције МУП-а ТК је током протеклих година развила кадровске и организацијске капацитете те је са Тужилаштвом ТК успјешно дјеловала у неколико случајева трговине људима. Починиоци су кажњени правоснажно и неправоснажно на високе казне затвора од пет до 22 године затвора", наставља Фишековић.

Просјачење у Босни и Херцеговини узима све више маха, а прекршајне казне не дају резултате, односно нису ефикасне. Наиме, починиоци, односно они који просе нису у могућности платити казне јер немају новца за то, а с друге стране некажњиво пролазе они грађани који им новац дају.

Таква је пракса јер у законском оквиру не постоји модалитет кажњавања оних који "новчану помоћ" дају просјацима, подупирући на такав начин овакав вид прекршаја, али и кршења закона.

Измјене закона

Међутим, Тузлански кантон прави искорак јер је упућена иницијатива да се кроз измјену Закона о јавном реду и миру казне и они који подржавају просјачење, односно они грађани који новац удјељују просјацима.

"Ако узмемо у обзир да је просјачење у најмању руку прекршај, шта друго грађани раде него потичу чињење прекршаја, односно, прекршаја јавног реда и мира. То је у најмању руку, да не говоримо о експлоатацији, односно, кривичном дјелу трговине људима", сматра Мирсада Бајрамовић из Удружења Земља дјеце у БиХ.

Мобилни идентификацијски тим за борбу против просјачења и трговину људима Тузла прошле године је затекао 161 особу у просјачењу, од тога 28 дјеце, а осмеро је смјештено у прихватилиште.

"Морам рећи и нагласити да се ради о дјеци која су била са родитељима и није их било могуће изузети у том тренутку са улице. Полиција је идентификовала те особе и против њих смо поднијели кривичне пријаве", навео је Недељко Јуркић из Центра за социјални рад у Тузли.

На крају, Координациони тим предлаже новчане казне од 200 до 400 КМ за грађане који дају новац просјацима на улици. На крају ће о измјенама Закона о јавном реду и миру ТК расправљати одборници у Скупштини ТК, након што овај приједлог званично дође на њихову адресу.

(Клиx) Фото: илустрација

Коментари / 17

Оставите коментар
Name

Искрено се надам

21.04.2024 12:52

А каква је разлика између до донатора и они који својом вољом поклањају новац бескућнима или сиромасима неразумем дрзаву треба казнити јер фонд солидарности који постоји или чак Заститни фонд Републике Српске узима паре и даје их у сврхе злоупотребљавања ко.се коме свиди ,а не по.закону и правној ствари .Нико нема званичан увид у те фондове ,њихов начин пословања и критерије .

ОДГОВОРИТЕ
Name

бенито

21.04.2024 13:44

Слазем се! како нас рекетира дрзавни врх са својим тајкунима, тако ови јадници плацају рекет својим бандитима! И опет помоћ никад не дође онима којима ке стварно потребна!

Name

Бозо

21.04.2024 14:22

У центру Бјељине не позес проци са аутом од просјака пред семафором,полиција само посматра.

Name

Т

21.04.2024 13:30

15г насупрот цркве св тројице у бл малтретира ме циганка не могу проц од ње заузела тротоар и напада, недавно код католицке насупрот полицијске куцице скупстине стајалисте буса досо циго и исто то ради заузо тротоар и напада пролазнике за новац уместо да цути погнуте главе и испрузене руке

ОДГОВОРИТЕ
Name

Полиција бл центар

21.04.2024 13:40

Писес им десет пута и ниста не предузимају око просјака

ОДГОВОРИТЕ
Name

Која разлика

21.04.2024 13:48

У тржним центрима данас стоје касе за добровољни прилог, а често стоје особе које прикупљају новчану помоћ. Све је то садака. Нико не тјера никога да удијели, ако не жели. Али што је најгоре од свега тога је да ће бити кажњени они који буду давали просјацима. Да ли ће казнити, ако будемо давали и добровољним прилозима у тржним центрима? Помоћ је и једно и друго.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Па умањите

21.04.2024 14:19

Судијама и тужиоцима плаће,и подијелите овим просјацима,Иовако ништа не раде сем што пљчкају Народ,Судска рјешења и пресуде се наручују преко телефона или евентуално договарају код куће са окривљеним 100% истина,,

ОДГОВОРИТЕ
Name

патеник

21.04.2024 14:36

Млатите празну сламу треба да запослите своје неспособњаковиће измишљате радна мјеста гдје нико ништа неради ,у овој држави пљачка свак свакога и то је нормално.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Скупстина

21.04.2024 14:41

Сви просјаци пред скупстину и предсједниство па нек се онда препуцавају народним новцем.Људи немају зато просе

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЛАКИ

21.04.2024 14:44

А како водите и кадете државу и народ, ускоро ћемо сви прости и ићи на пикник у народну кухињу. Зато не журите са новим законом, јер ће изгубити смисао. Ваши индијанци и сиротиња

ОДГОВОРИТЕ
Name

А

21.04.2024 15:11

кад Исламска заједница просјачи и стално тражи паре од народа то није просјачење? МРШ!!! Највећи просјаци у ТК су лопови и просјаци из ИЗ паре кад узму никакав рачун не дају само неке цедуљице! МРШ!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Петар

21.04.2024 15:44

Шта ради центар за социјални рад.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Петар

21.04.2024 22:51

Играју игрице на ПС5 🤣🤣🤣

Name

+

21.04.2024 16:43

Каква глупост. УКИНИМО И ДОНАЦИЈЕ СА СМС-ом. ПА НЕКА ДРЖАВА ЗБРИНЕ И ПРОСЈАКЕ И БОЛЕСНЕ СА ТЕЖИМ БОЛЕСТИМА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

//

21.04.2024 16:45

МАНИФЕСТАЦИЈЕ И ДОНАЦИЈЕ, СУ ИСТО ПРОСИЈАЧЕЊЕ. ДРЖАВА ПОКРАДЕНА У ПРИВАТНЕ ЏЕПОВЕ. ЗАТО НЕМА ФОНДА ЗА ТАКВЕ ОСОБЕ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

КРАЉ

21.04.2024 18:29

Ускоро ћемо тако бити сви просијаци.

ОДГОВОРИТЕ
Name

каква глупост

21.04.2024 22:57

Па и код просјака има гладних купите им храну а педере кои хоце да ко фок казњавају добротворе набијем на несто