BiH: Žele kazne za one koji prosjacima daju novac

Prema statističkim podacima, u Bosni i Hercegovini su više od 70 odsto žrtava trgovine ljudima upravo djeca, a samo tokom prošle godine od 37 identifikovanih žrtava, njih 28 su bile maloljetne i one su uglavnom iskorišćavane kroz prosjačenje.

Bosna i Hercegovina 21.04.2024 | 12:35
BiH: Žele kazne za one koji prosjacima daju novac

U odnosu na ostale regije BiH, Tuzlanski kanton pravi iskorak jer je upućena inicijativa da se kroz izmjenu zakona kazne i oni koji podržavaju prosjačenje.

Problem prosjačenja u Bosni i Hercegovini nerijetko se pokušava minimalizirati prikazivanjem toga da se njime bavi romska populacija, kroz svoju tradiciju i običaje. Time se dodatno usložnjava problem, a policiji i ostalim nadležnim institucijama se komplikuju napori u borbi protiv eksploatacije djece na ulici, kao sveprisutnije pojave u bh. društvu.

Pravni okvir za suprotstavljanje eksploatacije djece u Tuzlanskom kantonu postoji kroz odluku Kantonalne vlade o formiranju koordinacionog tima za borbu protiv trgovine ljudima. Koordinator je predstavnik Uprave policije MUP-a TK, a čine ga još i predstavnici institucija i nevladinog sektora.

"Kroz procesuiranje slučajeva trgovine ljudima koje se vrši prosjačenjem, prvenstveno se dokazalo da borba za nezakonitim profitom od počinilaca nije poštedjela ni djecu koja nisu Romi. Takođe i sami počinioci dolaze iz reda neromske populacije", kaže viši inspektor/istražilac u Upravi policije MUP-a TK Mehmedalija Fišeković.

Djeca koja nisu imala priliku koristiti pribor za jelo i toalet

On ističe da su dosad u prosjačenju zatečena zapuštena djecu kojoj su bila uskraćena osnovna prava.

"Nisu imali prilike da koriste toalet i pribor za jelo, a nisu imali prilike ni spavati na krevetu. Zatim, bilo je neophodno liječiti njihove povrede, deformitete, higijensku i zdravstvenu zapuštenost, nepismenost i tako dalje. Imali smo slučaj da djeca prvi put drže olovku u ruci, a imali su osam, devet, deset i više godina", dodaje Fišeković.

Slučajevi prosjačenja se evidentiraju kroz prekršaj, zatim kroz krivično djelo zapuštanje djeteta i maloljetnika te kroz trgovinu ljudima.

"Uprava policije MUP-a TK je tokom proteklih godina razvila kadrovske i organizacijske kapacitete te je sa Tužilaštvom TK uspješno djelovala u nekoliko slučajeva trgovine ljudima. Počinioci su kažnjeni pravosnažno i nepravosnažno na visoke kazne zatvora od pet do 22 godine zatvora", nastavlja Fišeković.

Prosjačenje u Bosni i Hercegovini uzima sve više maha, a prekršajne kazne ne daju rezultate, odnosno nisu efikasne. Naime, počinioci, odnosno oni koji prose nisu u mogućnosti platiti kazne jer nemaju novca za to, a s druge strane nekažnjivo prolaze oni građani koji im novac daju.

Takva je praksa jer u zakonskom okviru ne postoji modalitet kažnjavanja onih koji "novčanu pomoć" daju prosjacima, podupirući na takav način ovakav vid prekršaja, ali i kršenja zakona.

Izmjene zakona

Međutim, Tuzlanski kanton pravi iskorak jer je upućena inicijativa da se kroz izmjenu Zakona o javnom redu i miru kazne i oni koji podržavaju prosjačenje, odnosno oni građani koji novac udjeljuju prosjacima.

"Ako uzmemo u obzir da je prosjačenje u najmanju ruku prekršaj, šta drugo građani rade nego potiču činjenje prekršaja, odnosno, prekršaja javnog reda i mira. To je u najmanju ruku, da ne govorimo o eksploataciji, odnosno, krivičnom djelu trgovine ljudima", smatra Mirsada Bajramović iz Udruženja Zemlja djece u BiH.

Mobilni identifikacijski tim za borbu protiv prosjačenja i trgovinu ljudima Tuzla prošle godine je zatekao 161 osobu u prosjačenju, od toga 28 djece, a osmero je smješteno u prihvatilište.

"Moram reći i naglasiti da se radi o djeci koja su bila sa roditeljima i nije ih bilo moguće izuzeti u tom trenutku sa ulice. Policija je identifikovala te osobe i protiv njih smo podnijeli krivične prijave", naveo je Nedeljko Jurkić iz Centra za socijalni rad u Tuzli.

Na kraju, Koordinacioni tim predlaže novčane kazne od 200 do 400 KM za građane koji daju novac prosjacima na ulici. Na kraju će o izmjenama Zakona o javnom redu i miru TK raspravljati odbornici u Skupštini TK, nakon što ovaj prijedlog zvanično dođe na njihovu adresu.

(Klix) Foto: ilustracija

Komentari / 17

Ostavite komentar
Name

Iskreno se nadam

21.04.2024 12:52

A kakva je razlika između do donatora i oni koji svojom voljom poklanjaju novac beskućnima ili siromasima nerazumem drzavu treba kazniti jer fond solidarnosti koji postoji ili čak Zastitni fond Republike Srpske uzima pare i daje ih u svrhe zloupotrebljavanja ko.se kome svidi ,a ne po.zakonu i pravnoj stvari .Niko nema zvaničan uvid u te fondove ,njihov način poslovanja i kriterije .

ODGOVORITE
Name

benito

21.04.2024 13:44

Slazem se! kako nas reketira drzavni vrh sa svojim tajkunima, tako ovi jadnici placaju reket svojim banditima! I opet pomoć nikad ne dođe onima kojima ke stvarno potrebna!

Name

Bozo

21.04.2024 14:22

U centru Bjeljine ne pozes proci sa autom od prosjaka pred semaforom,policija samo posmatra.

Name

T

21.04.2024 13:30

15g nasuprot crkve sv trojice u bl maltretira me ciganka ne mogu proc od nje zauzela trotoar i napada, nedavno kod katolicke nasuprot policijske kucice skupstine stajaliste busa doso cigo i isto to radi zauzo trotoar i napada prolaznike za novac umesto da cuti pognute glave i ispruzene ruke

ODGOVORITE
Name

Policija bl centar

21.04.2024 13:40

Pises im deset puta i nista ne preduzimaju oko prosjaka

ODGOVORITE
Name

Koja razlika

21.04.2024 13:48

U tržnim centrima danas stoje kase za dobrovoljni prilog, a često stoje osobe koje prikupljaju novčanu pomoć. Sve je to sadaka. Niko ne tjera nikoga da udijeli, ako ne želi. Ali što je najgore od svega toga je da će biti kažnjeni oni koji budu davali prosjacima. Da li će kazniti, ako budemo davali i dobrovoljnim prilozima u tržnim centrima? Pomoć je i jedno i drugo.

ODGOVORITE
Name

Pa umanjite

21.04.2024 14:19

Sudijama i tužiocima plaće,i podijelite ovim prosjacima,Iovako ništa ne rade sem što pljčkaju Narod,Sudska rješenja i presude se naručuju preko telefona ili eventualno dogovaraju kod kuće sa okrivljenim 100% istina,,

ODGOVORITE
Name

patenik

21.04.2024 14:36

Mlatite praznu slamu treba da zaposlite svoje nesposobnjakoviće izmišljate radna mjesta gdje niko ništa neradi ,u ovoj državi pljačka svak svakoga i to je normalno.

ODGOVORITE
Name

Skupstina

21.04.2024 14:41

Svi prosjaci pred skupstinu i predsjednistvo pa nek se onda prepucavaju narodnim novcem.Ljudi nemaju zato prose

ODGOVORITE
Name

LAKI

21.04.2024 14:44

A kako vodite i kadete državu i narod, uskoro ćemo svi prosti i ići na piknik u narodnu kuhinju. Zato ne žurite sa novim zakonom, jer će izgubiti smisao. Vaši indijanci i sirotinja

ODGOVORITE
Name

A

21.04.2024 15:11

kad Islamska zajednica prosjači i stalno traži pare od naroda to nije prosjačenje? MRŠ!!! Najveći prosjaci u TK su lopovi i prosjaci iz IZ pare kad uzmu nikakav račun ne daju samo neke ceduljice! MRŠ!!!

ODGOVORITE
Name

Petar

21.04.2024 15:44

Šta radi centar za socijalni rad.

ODGOVORITE
Name

Re Petar

21.04.2024 22:51

Igraju igrice na PS5 🤣🤣🤣

Name

+

21.04.2024 16:43

Kakva glupost. UKINIMO I DONACIJE SA SMS-om. PA NEKA DRŽAVA ZBRINE I PROSJAKE I BOLESNE SA TEŽIM BOLESTIMA.

ODGOVORITE
Name

//

21.04.2024 16:45

MANIFESTACIJE I DONACIJE, SU ISTO PROSIJAČENJE. DRŽAVA POKRADENA U PRIVATNE DŽEPOVE. ZATO NEMA FONDA ZA TAKVE OSOBE.

ODGOVORITE
Name

KRALJ

21.04.2024 18:29

Uskoro ćemo tako biti svi prosijaci.

ODGOVORITE
Name

kakva glupost

21.04.2024 22:57

Pa i kod prosjaka ima gladnih kupite im hranu a pedere koi hoce da ko fok kaznjavaju dobrotvore nabijem na nesto