Покушаји да се одговоре инвеститори од арбитража

Босна и Херцеговина успоставља механизам за превенцију и рану детекцију међународних инвестиционих спорова, а како би се спријечиле арбитраже и судски спорови.

Босна и Херцеговина 20.04.2024 | 20:27
Покушаји да се одговоре инвеститори од арбитража

Одлуку о механизму припремило је Министарство спољне трговине и економских односа, а спроводиће га Агенција за унапређење страних инвестиција (ФИПА) БиХ.

Предуслов за активирање механизма је тај да државни орган или јавно предузеће претходно није ријешило проблем инвеститора, а било је надлежно за исти.

Према плану, инвеститор би требао да попуни образац и достави га Агенцији која ће га без одлагања обавијестити о пријему.

Са друге стране, он се обавезује да ће да “мирује” по питању даљих активности везано за свој случај.

“Страни инвеститор који достави образац агенцији ће се, у доброј вјери, суздржати од предузимања других паралелних радњи за рјешавање проблема до окончања поступка координације”, наводи се у Одлуци коју треба да усвоји Савјет министара БиХ.

Иначе, како је прописано, ФИПА у року од 15 радних дана анализира информације садржане у обрасцу, а затим контактира државни орган или јавно предузеће ради додатних консултација.

У случају да се ради о комплексном проблему, рок може бити продужен до максимално 30 радних дана.

Уколико је проблем и даље неријешен те пријети да прерасте у судски или арбитражни спор, агенција обавјештава, и у процес укључује ресорно министарство.

Министарство, обавља потребне консултације и анализира све расположиве чињенице, те у року од 30 радних дана од дана пријема обавјештења из Агенције даје препоруку државном органу или јавном предузећу за рјешење проблема страног инвеститора.

“Уколико проблем и даље није ријешен, министарство обавјештава Преговарачко тијело и доставља све релевантне информације ради раног упозорења на могући судски или арбитражни спор”, стоји у нацрту одлуке.

Економиста Игор Гавран каже да се овдје не успоставља никаква нова институција већ да се у једном формално прецизираном механизму повезују  институције и службе које већ повремено сарађују на оваквим питањима, свака из своје надлежности.

“ФИПА БИХ већ у оквиру својих послова сарађује са инвеститорима и они јој се обраћају и без формалне обавезе. Али увезивање осталих институција тек када спор прераста у арбитражу је скоро по дефиницији врло касно и тада је тешко наћи рјешење, повећане су емоције и смањен простор за уступке. Због тога је ранији ангажман пресудан”, каже Гавран.

Оцјењује да сам поступак који инвеститор треба проћи није административно захтјеван јер се своди углавном на један електронски образац с информацијама које помажу и њему и надлежним институцијама да разјасне проблем и пронађу литице рјешење.

“Иако све ово наравно не подразумијева да се спорови и арбитража увијек могу избјећи, сигурно повећава такву могућност, а чак и рјешавање само једног проблема брже и јефтиније за обје стране би представљало огромно унапређење у односу на тренутно стање”, оцјењује он.

Према његовим ријечима државе уводе много комплексније и административно захтјевније процедуре у овој области него БиХ.

“Може се рећи да БиХ бира бољи, једноставнији потенцијално ефикаснији модел”, закључује Гавран.

(Цапитал) Фото: Цапитал

Коментари / 0

Оставите коментар